Dukla objíždí školky v okolí Jihlavy a představuje předškolákům lední hokej

17.01.2018 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava od prosince začala s novým projektem. Objíždí školky v nejbližším spádovém okolí Jihlavy a představuje předškolákům lední hokej. Akci si vzal pod svá bedra bývalý hráč Dukly Lukáš Sáblík. „Bavili jsme se s trenéry, že za našich let byla členská základna dětí daleko širší a že teď děti nemají tolik pohybu jako dříve. Snažím se proto přitáhnout děti k hokeji a představit jim ho. Není jen o ježdění na ledě, ale je v něm zahrnuta všestranná sportovní příprava. Doufám, že akce zaujme,“ říká odchovanec Dukly, který v Jihlavě strávil 13 sezon. Nyní v klubu pracuje jako trenér gólmanů a B-týmu mladšího dorostu.
Máte zájem o akci také ve Vaší školce či škole? Kontaktujte Lukáše Sáblíka na mobilu 603 517 428

Pamatujete si na svá dětská léta? Pokud jste měli rádi sport, určitě jste se nemohli dočkat času, kdy skončí školní vyučování, rychle doběhnete domů, hodíte tašku do rohu a? A vezmete další kamarády, uděláte dva týmy a hrajete proti sobě celé odpoledne. Stačilo k tomu tak málo. Prostor na městském sídlišti nebo obyčejná náves v obci. Určitě jste to měli hodně podobné. Nyní? Ačkoliv mají děti čím dál více možností, jak provozovat sportovní aktivity, tak počet malých sportovců ubývá. Větším lákadlem jsou počítače, notebooky, tablety, nákupní centra, provozovny rychlého občerstvení. A pohybu dětí ubývá.

To je jeden z důvodů, proč bývalý gólman Dukly Jihlava Lukáš Sáblík se svým týmem začal objíždět školky v blízkém okolí Jihlavy a představuje komplexně lední hokej jako sport. „Bavili jsme se s trenéry o nějaké hráčské základně a vůbec pohybu dětí. Shodli jsme se na tom, že když jsem začínal třeba já, tak byla hráčská základna daleko širší a děti nyní nemají pohybu tolik jako dříve. Já dělám hokej odmala, je to můj oblíbený sport, takže se k němu snažím děti přitáhnout. Není to jen o ježdění po ledě, o tom, co je vidět v televizi, ale je v něm univerzální pohybová příprava mimo led. V rámci hokeje jde o všestrannou sportovní přípravu. Doufám, že malé děti zaujmeme,“ říká odchovanec jihlavského hokeje.

První obcí, kam Lukáš Sáblík vyrazil, byla Cejle. Spolu s hráči A-týmu Richardem Divišem a Jakubem Škarkem, kterým zdatně sekundoval JD maskot Dukly, si s malými dětmi užili příjemně strávené prosincové odpoledne. Foto: Tomáš Lysý

Premiéra přišla v prosinci v Cejli, obci s téměř pětistovkou lidí vzdálené deset kilometrů od Jihlavy – foto z akce si můžete prohlédnout zde. Na začátku ledna přijel Lukáš Sáblík a Dukla také do města Luka nad Jihlavou a městyse Brtnice – foto zde. „Jihlavské děti mají zimní stadion a Duklu trošku více na očích, proto zatím jezdíme v okolí Jihlavy. Určitě se ale nebráníme tomu, abychom přijeli do některé školky přímo v Jihlavě. Zatím projíždíme jihlavské okolí, abychom předškolákům přiblížili nejen hokej, ale hlavně Duklu. Uvidíme, s jakou se setkáme odezvou, ale doufáme, že se akce bude líbit,“ přeje si jednačtyřicetiletý mistr extraligy.

Společné foto při představení Dukly a hokeje na školce v Lukách nad Jihlavou. Foto: Vladimír Šťastný

Další místa budou následovat, nejedná se o nějaký krátkodobý projekt. „Volal jsem do dalších obcí. Protože volám vyloženě do školek, tak záleží na nich, jak nám vyjdou vstříc. V plánu mám další města a obce v okolí Jihlavy, kterými ale samozřejmě nebudeme končit. Půjdeme postupně a vždy se shodneme s kolegy, kam dále,“ prozrazuje Lukáš Sáblík s tím, že nejedná pouze představení hokeje a Dukly ve školkách. „Plánujeme i další akce. Jedna z nich byla nyní v Rodinném a zábavním centru Robinson Jihlava. Další prozrazovat zatím nebudu, nechci střílet od boku. Uvidíme, jaký bude časový prostor,“ usmívá se jihlavský sympaťák.

Při akci v Brtnici možná našla Dukla gólmana, který bude hájit její branku za nějakých patnáct dvacet let. Stejně jako nyní Jakub Škarek, Lars Volden, Josef Kořenář nebo Jan Brož. Foto: Vladimír Šťastný

Lukáš Sáblík potvrzuje, že se při svém volání do školek setkává s pozitivní reakcí. Je to logickým vyústěním loňského úspěšného barážového snažení. Dukla je po svém postupu od extraligy atraktivní, slangově řečeno „je in.“ „Můžu to potvrdit, zatím to tak je. Ale i já osobně jsem mile překvapený hrou kluků. Vůbec neberu v potaz nějaké postavení v tabulce. Hra se mi líbí, hokeji si užívám a kluci z A-týmu odvádí velice dobrou práci. Budu jim držet palce, ať se spodek tabulky rozhýbe a rozhýbe hlavně ve prospěch Dukly,“ říká na závěr pravověrný Duklák.

Přestavení hokeje a Dukly předškolákům si Lukáš Sáblík užívá, takto pomáhal do výstroje jednomu malému zájemci o gólmanské řemeslo v Lukách nad Jihlavou. Foto: Vladimír Šťastný