Tomáše Chlubnu čeká World Hockey Challenge, Dukla má zástupce i v reprezentaci do 16 let

29.10.2018 / Tomáš Lysý

Do reprezentační mládeže se opět podívali nebo podívají zástupci Dukly Jihlava. Tomáš Chlubna se zaskvěl na Turnaji pěti zemí na Slovensku, který národní tým vyhrál. Nyní se útočník A-týmu a juniorů Dukly představí na listopadovém World Hockey Challenge, což je neoficiální mistrovství hráčů do 17 let. Na Turnaji v Rakousku, kde národní tým do 16 let vybojoval stříbro, hráli jihlavští dorostenci Matouš Menšík, David Moravec a Filip Maláč. Následující trojutkání proti Švýcarsku se bude týkat Menšíka s Moravcem a mezi náhradníky je Marek Chvátal.
V reprezentacích jsou i bývalí hráči Dukly - Jakub Škarek z Lahti figuruje mezi juniory, obránce David Homola a útočník Adam Najman jsou v reprezentační osmnáctce a útočnice Kristýna Kaltounková a Nikolou Dýckovou hrají v ženských reprezentacích.

Reprezentace do 17 let: Turnaj pěti zemí na Slovensku a kemp v Jihlavě

Útočník A-týmu a juniorů Dukly Tomáš Chlubna je stabilním členem reprezentace do osmnácti let. Na srpnovém turnaji pěti zemí na Slovensku národnímu týmu výrazně pomohl. V prvním utkání proti Americe zvyšoval na 2:0, český tým nakonec vyhrál 3:2 a jihlavský talent byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. O den později při porážce 3:4 se Slovenskem v prodloužení zapsal „Chlup“ dvě asistence. Češi poté urvali výhru nad Německem 1:0 a v posledním utkání i díky Chlubnově gólu a asistenci porazili Švýcary 5:0. Česká reprezentace v konečném účtování skončila na prvním místě. Jihlavský šikula byl v nominaci i na přípravný kemp v mateřské Jihlavě, který proběhl druhý říjnový týden na Horáckém zimním stadionu, ale z účasti ho vyřadilo zranění.

Reprezentace do 17 let: World Hockey Challenge

Tomáš Chlubna ale bude národní tým zastupovat na neoficiálním mistrovství světa hráčů do 17 let - World Hockey Challenge, jenž proběhne začátkem listopadu v kanadském městu Saing John. Národní tým se ve čtvrtek 1.11. utká proti Švédsku (19:00), v neděli změří síly proti USA (12:00) a v dalších dvou dnech nastoupí dvakrát proti Kanadě (v pondělí od 15:30, v úterý v 19:30). Další zápasy odehraje česká reprezentace dle vývoje turnaje.

Zlatý tým reprezentace do 17 let z turnaje v Piešťanech. Foto: Ronald Hansel

Reprezentace do 16 let: Turnaj čtyř zemí v Rakousku

Filip Maláč, David Moravec, Matouš Menšík. Jihlavské trio z dorostu bylo na konci srpna v Rakousku pořádně vidět. Národní tým nejprve deklasoval Slovensko 8:0 – Maláč vychytal čisté konto a Menšík vsítil dvě branky (vítěznou a na 3:0). O den později vstřelil Matouš Menšík proti Rusku opět první branku, ale Sborná nakonec otočila na 1:6. Výhra 5:1 nad Salzburgem ve třetím utkání dala reprezentaci jistotu postupu do finále – Menšík zapsal vítězný gól a dvě asistence, Moravec jednou přesně nahrával. Finálový zápas, který odchytal Filip Maláč, se ale českému týmu nepovedl, Rusko vyhrálo jasně 7:0.

David Moravec, Matouš Menšík a Filip Maláč reprezentovali národní tým do 16 let na turnaji čtyř zemí v Rakousku, kde ČR získala druhé místo

Stříbrný národní tým do 16 let. Foto: Ronald Hansel

Reprezentace do 16 let: Trojutkání proti Švýcarsku

Další reprezentační akcí hráčů do 17 let je přípravný kemp, který vyvrcholí trojutkáním proti Švýcarsku. Pozvánku tentokrát dostal obránce David Moravec a útočník Matouš Menšík, mezi náhradníky figuruje obránce Marek Chvátal.

Dukláci v reprezentaci do 16 let: David Moravec, Matouš Menšík a Marek Chvátal (zleva).

Bývalí hráči a hráčky Dukly v reprezentacích

Jakub Škarek byl v nominacích národního týmu do dvaceti let. Nejprve na červencovém dvojutkání ve Finsku (porážka 3:9, výhra 5:1) a nyní dostal pozvánku na listopadový turnaj čtyř zemí v Hodoníně.

Na srpnovém Hlinka Gretzky Cupu (dříve Memoriál Ivana Hlinky) se představil obránce David Homola, který v Dukle působil do mladšího dorostu sezony 2014/2015. Na turnaji se představil také útočník Adam Najman, jenž před touto sezonou odešel do Liberce. Česká republika skončila na prestižním turnaji pátá. Najman zapsal dva góly, Homola asistenci. Oba hokejisté hráli také v říjnovém trojutkání proti Rusku a pozvánku dostali i na listopadový turnaj pěti zemí.

V ženských reprezentacích – seniorské a do 18 let – figurují i útočnice Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková které dříve hrávali v žákovských kategoriích Dukly nebo za A-tým či B-tým mladšího dorostu.