Rozhodly přesilovky. My využili dvě, Kladno jen jednu, a ubránili jsme závěr, říká Lukáš Klíma

16.12.2018 / Tomáš Lysý

Výhra 4:2 na Slavii, stejný výsledek v Přerově, poté opět totožné skóre pro Duklu v Prostějově. Také v Kladně to vypadalo, že Jihlava bude brát plný počet bodů za stejný výsledek, aby se v poslední minutě trefil do prázdné branky Matěj Pekr. Červenožlutí tak potvrdili post nejlepšího týmu na venkovních kluzištích a k vítězství pomohl i Lukáš Klíma, který dal po přihrávce Tomáše Čachotského svůj první gól v jihlavském dresu. „Čagy to udělal výborně, natáhl na sebe téměř tři hráče a dal mi přihrávku prakticky do prázdné branky,“ ohlíží se za krásným momentem hokejista, který posílil klub minulý týden spolu s Janem Holým, jenž proti Rytířům také zaznamenal první přesnou trefu za nový tým.

Každý gól je důležitý. Když se jím dostanete do znovu do vedení, tak dvojnásob. Kladno totiž ve druhé třetině srovnalo vedení Dukly z úvodního dějství, ale pak přišly možná rozhodující momenty – dvě jihlavské trefy během 47 sekund. Nejprve ve 31. minutě skóroval Lukáš Klíma. „Čagy to tam udělal výborně, natáhl na sebe téměř tři hráče a mně přihrával prakticky do prázdné branky. Po pravdě jsem šel na dorážku a vůbec jsem nečekal, že by mě viděl, protože jsem byl za ním. Sám jsem byl překvapený a udělal to fakt výborně,“ chválí s úsměvem svého spoluhráče. A úsměv byl určitě i na tváři týmového pokladníka Davida Kajínka, který je sice momentálně zraněný, ale první gól a příspěvek do týmové kasy od česko-slovenského útočníka bude určitě požadovat, stejně jako od Jana Holého.

O 47 sekund později se prosadil i Lukáš Anděl, a to po výborné práci Josefa Skořepy a Matěje Pekra. Dukla tak rázem vedla 3:1 a zkraje třetí části ještě náskok o gól navýšila. Kladno ale poté využilo přesilovou hru a v závěru čekaly Jihlavu horké chvilky, když byla během čtyř minut čtyřikrát vyloučená. Rytíři ale přesilovky, i pět na tři, nedokázali využít. „Rozhodly přesilovky. Dali jsme v nich dva góly, Kladno jen jeden a na konci jsme ubránili naše oslabení. To bylo podstatné,“ všiml si Lukáš Klíma a přidává další postřeh. „Oni hráli přesilovky v podstatě na jednu lajnu a byli tam čtyři minuty v kuse. Ke konci už nevěděli, co mají vymyslet. Kluci totiž výborně bránili,“ míní forvard s číslem 85, který si užívá atmosféry na zápasech. Kadaň má totiž jednu z nejmenších návštěvností v lize, kdežto v Jihlavě už zažil ostře sledované souboje – doma proti Motoru a nyní na ledě Rytířů. „Je to velký rozdíl. Doma byla proti Motoru výborná atmosféra a jen škoda, že jsme prohráli. Teď v Kladně to bylo také dobré, hrálo se dobře,“ pousměje se synovec jihlavské legendy Petra Klímy.

Videoohlasy s Lukášem Klímou

Je to zajímavá shoda. Oba přišli z Kadaně – Lukáš Klíma i Jan Holý. Oba při výhře v Kladnu zaznamenali první gól za Duklu. A na obě tyto trefy nahrál Tomáš Čachotský. Jeho výše zmiňovaný pas na Klimu měl oči! „Nevím, jestli to bylo na Zlatou helmu… Prostě hráč přede mnou, který jel pro puk, zakopnul. Využil jsem toho. Klímiče jsem viděl, jak jede za mnou, tak jsem to zkusil odtáhnout i s gólmanem. Vyšlo to a jsem rád,“ říká o gólové akci a při zranění Vlastimila Dostálka si pochvaluje spolupráci s novým křídelníkem. „Zatím to celkem jde. Ale je to teprve třetí zápas, co spolu hrajeme. Jsme nohama na zemi a více se ukáže až v dalším průběhu sezony,“ ví moc dobře hokejista, který po svém návratu ze Zlína a po zranění zaznamenal ve čtyřech utkáních čtyři body (1+3).

S třemi body byl samozřejmě spokojen, vždyť na ledě Kladna se nevyhrává jen tak. Ačkoliv jsou Rytíři nejlepším týmem na domácích kluzištích, Jihlava je v jejich hájemství připravila ve dvou zápasech o pět bodů. „Určitě jsme s výsledkem spokojení, i s předvedenou hrou. V utkání jsme byli téměř celý zápas o malinko lepší. Až na ten konec, kdy jsme hráli spoustu oslabení. Šli jsme si za tím a zaslouženě vyhráli,“ podotýká Tomáš Čachotský, o kterém je známo, že je velký kamarád s ex-jihlavským obráncem Jiřím Říhou. S dalším tahounem z postupové sezony stihl něco prohodit. „Pár slov po zápasu, jen tak lehce. Jirka hraje na Kladně, je v jiném týmu, má dál svojí kariéru. Těžko spolu budeme něco prohazovat během zápasu, to prostě nejde. Každý je profík a snaží se pomoct svému týmu, toho druhého porazit. Samozřejmě mu přeju, aby se mu kariéra dařila a byl zdravý,“ říká sympaticky k „Pihovi.“

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Autor videa: Tomáš Lysý