Třetí utkání v pěti dnech. Tentokrát Dukla míří ven, zajíždí do Českých Budějovic

16.01.2019 / Tomáš Lysý

Dva domácí zápasy Dukla zvládla. Bez ztráty byť jediného bodu, bez inkasovaného gólu. Proti Slavii při výhře 3:0 vychytal čisté konto Jan Brož, o dva dny později se při vítězství 1:0 nad Přerovem zaskvěl Niklas Lundström. Že by byla nyní řada na Davidu Honzíkovi, který do Jihlavy před pár dny přišel? To se teprve uvidí, na koho ukáže trenérská ruka a nastoupí v jihlavské brance ve středu 16. ledna od 17:30 na ledě Motoru České Budějovice, kam Dukla míří v rámci již 47. kola Chance Ligy. Utíká to, vždyť druhá nejvyšší česká soutěž končí – včetně únorové reprezentační přestávky – již za 40 dní a poté bude na řadě play-off.

Jeden gól stačil na vítězství 1:0. Že hra nebyla úplně ideální, na to už se za pár dnů nikdo ptát nebude. V minulém soutěžním ročníku předváděla Dukla v Tipsport extralize častokrát utkání, ve kterém podala sympatický výkon a prezentovala se dobrou hrou, ale na body to v utkání nestačilo, což bylo nejdůležitější… Poslední utkání rozhodl v 35. minutě Matěj Pekr, který se zároveň vyjádřil k dalšímu zápasu proti Motoru: „Bude to kvalitní zápas a doufám, že z naší strany lepší než proti Přerovu. Bude plný stadion, takže o motivaci budeme mít postaráno. Půjde o zápas týmů, co jsou nahoře a mají nějaké ambice, takže si od toho hodně slibuji. A co na Motor bude platit? Dát o gól více než soupeř,“ uzavíral s úsměvem nejlepší jihlavský kanonýr.

STŘEDEČNÍ SOUPEŘ: ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Budějovičtí hokejisté mají v novém roce na kontě pět zápasů, ve kterých získali osm bodů z patnácti možných. Zaujala třeba vydřená výhra v Třebíči až ve čtrnácté sérii nájezdů nebo otočka z 1:3 na 5:3 v poslední třetině zápasu ve Frýdku-Místku. Poté ale Motor doma podlehl Porubě 0:4, když nedokázal využít i ty největší šance a poslední dvě branky dostal v samotném závěru zápasu. Po něm byla tisková konference na přání trenéra Václava Prospala uspořádána v domácí kabině. V předešlých dvou zápasech zažili Českobudějovičtí negativní i pozitivní otočku. Ve Vsetíně vedli do poloviny třetí třetiny 2:1, ale Valaši dvěma slepenými góly otočili na konečných 3:2. O dva dny později naopak Motor ještě deset minut před koncem prohrával 1:2 v Benátkách nad Jizerou, jenž v poslední době prožívají výsledkovou obrodu, ale v závěru zápasu se mohl radovat z vítězství 3:2. V tabulce patří klubu z Budvar Arény čtvrté místo se ziskem 76 bodů.

SOUPISKA TÝMU

Jestliže Jihlava nedávno oznámila posilu na gólmanském poli v podobě Davida Honzíka, Českobudějovičtí také hlásí změnu v brankovišti - zpět do týmu se vrací Petr Kváča. Mladý gólman působil v Třinci nejprve v listopadu v rámci měsíčního hostování. Poslední zápas za Motor odchytal 12. prosince, poté si opět vyzkoušel tento extraligový tým (v této sezoně již druhý, chytal už za Litvínov) a s Oceláři okusil i Spengler Cup, kde se však během nájezdové loterie s ruským gigantem Magnitogorskem zranil. Nyní je jednadvacetiletý brankář zpět v mateřském klubu a vytvoří tak duo s Janem Strmeněm, jenž letos za Jihočechy nastoupil do 32 utkání.

Petr Kváča ale ještě není zcela fit a nastoupí tak až v sobotu 19. ledna proti Slavii Praha. Dnes proti Jihlavě bude chytat právě Jan Strmeň. Oba týmy se potýkají s marodkou. Motor se stále nemůže spolehnout na kapitána Zdeňka Kutláka nebo útočníka Vincenta Duna, nejistý je i start obránce Pavla Pýchy. Jihlavská marodka je ještě početnější, s tréninkem již začali obránci David Kajínek a David Váňa nebo útočník Tomáš Jiránek, lehké individuální tréninky má za sebou již Vlastimil Dostálek a mimo hru jsou nově MIha Štebih, David Čermák a Michal Hlinka.

Soupiska Motoru
Realizační tým Motoru
Statistiky Motoru

Poslední zápas Motoru

46. kolo Chance Ligy, pondělí 14. ledna 2019: HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice 2:3

Branky a nahrávky: 33. M. Zachar (Wiencek), 50. D. Špaček (Poizl) – 44. Plášil (Endál, Bradley), 55. Heřman (Jandus), 58. Gilbert (Pavlin). Rozhodčí: Micka, Veselý – Bosák, Horažďovský. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 351. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Sestava Motoru: Strmeň – Pavlin, Plášil, M. Jandus, Vydarený, Fillman, Prospal ml. – Z. Doležal, Gilbert, M. Novák – Babka, Šimánek, Beránek – Karabáček, R. Přikryl, Heřman – Endál, Bradley, Čermák – Doktor.

Poslední vzájemný zápas

32. kolo Chance Ligy, sobota 8. prosince 2018: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 0:2

Tradičně atraktivní zápas přilákal do ochozů 4085 diváků, kteří viděli zejména v první části velice kvalitní hokej s množstvím šancí. Jenže na gól se muselo čekat až do 29. minuty, když se po tlaku prosadil hostující Karabáček. Spoustu dalších šancí Motoru pak pochytal Niklas Lundström, což platilo i na druhé straně, kde exceloval Kváča. Třetí třetinu odehráli hosté dobře takticky, Duklu do ničeho prakticky nepustili. Sami navýšili vedení ve 47. minutě po Babkově zásahu a třetí vzájemný zápas tak vyhrává Motor, když šlágr kola zvládl poměrem 2:0.

Branky a nahrávky: 29. Karabáček (Čermák, Bradley), 47. Babka (Beránek, Dančišin). Rozhodčí: Koziol, Obadal – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 3:8, navíc Plášil, Beránek (oba CEB) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4085. Střely na branku: 26:29. Zblokované střely: 16:6. Vhazování: 43:21. Průběh utkání: 0:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Hlinka, Dostálek – Harkabus, Havránek, Hrníčko
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Plášil, Fillman, Pýcha, Doktor, Vydarený, Pavlin – M. Novák, Gilbert, Endál – Beránek, Přikryl, Babka – Čermák, Bradley, Karabáček – Doktor, Dančišin, P. Novák – Doležal

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Z našeho pohledu se utkání hodnotí velmi dobře. Přijeli jsme na stadion prvního týmu v tabulce a utkání mělo velmi slušné parametry. Samozřejmě jsem moc rád, jak k zápasu hráči přistoupili. Viděli jsme výborné utkání na obě dvě strany a jsem moc rád, že jsme ho zvládli. Věděli jsme totiž, že nás tady nečeká nic lehkého, ale těžký soupeř.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Musím souhlasit s Vaškem. Utkání mělo výbornou úroveň i kulisu na ledě. Zápas se dle mého zlomil v prvních deseti minutách, kdy jsme měli přesilovky, ale nevytvořili jsme z nich ani branku. Po naší nedůslednosti v obranném pásmu dal soupeř první gól, který ho uklidnil a my už měli strašně těžké se přes Motor prosadit, protože hrál výborně z defenzivní stránky. Nedokázali jsme se s tím vyrovnat a proto hosté dnes na našem stadionu byli úspěšnější a my jim musíme pogratulovat k výhře.

Tento puk sice do sítě neprošel, ale Motor to v posledním utkání proti Jihlavě mrzet nemuselo. Českobudějovický tým zahrál na Horáckém zimním stadionu velice dobře a odvezl si vítězství 2:0. Jihlavští tak mohli žehrat zejména na přesilové hry, kterých si vybojovali zejména v úvodu zápasu dost, ale nedokázali je využít. Foto: Markéta Křížová

47. kolo Chance Ligy, středa 16. ledna 2019

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Stadion Litoměřice (1800)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Frýdek-Místek (18:00)
Rytíři Kladno – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
SK Trhači Kadaň – VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)

48. kolo Chance Ligy, sobota 19. ledna 2019

HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (15:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Trhači Kadaň (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – Rytíři Kladno (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 46. kole