Chance Liga pro sezonu 2020/2021 s 19 týmy? Rozhodne se na konci května

10.04.2020 / Tomáš Lysý

Výkonný výbor Českého hokeje rozhodl dne 10.4.2020 hlasovaním per rollam o přiznání práva účasti třem týmům pro následující sezonu Chance Ligy. Právo účasti v druhé nejvyšší české hokejové soutěži tak získaly DRACI PARS ŠUMPERK, SC Kolín a Stadion Vrchlabí, tedy vítězové všech tří skupin druhé ligy po základní části. V nadcházejícím ročníku by tak Chance Ligu mohlo hrát až 19 mužstev. Otázkou však zůstává, kolik týmů se do soutěže přihlásí – konkrétní podoba herního systému bude zpracována po datu 22.5.2020, tj. po termínu pro podání přihlášek. Zároveň bylo rozhodnuto, že z ELIOD extraligy dorostu pro letošní sezonu nikdo nesestoupí.

Chance Liga

Sestupujícím týmem jsou Rytíři Kladno, jelikož základní část Tipsport extraligy ledního hokeje se stihla odehrát ještě před zrušením soutěže kvůli epidemii koronaviru a Kladno se v ní umístilo na posledním, tedy sestupovém, místě. Naopak do extraligy postoupil tým ČEZ Motor České Budějovice jako vítěz základní části Chance Ligy.

Nyní došlo i na vítěze základních částí druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Jasným vítězem skupiny Východ byl tým DRACI PARS ŠUMPERK se 103 body (druhá skončila Opava se 68 body). Skupinu Sever naprosto jednoznačně vyhrálo družstvo Stadion Vrchlabí se 103 body (náskok před Dvůr Králové mělo 18 bodů). Ve skupině Střed tak jednoznačná situace nebyla, první SC Kolín měl s 93 body náskok osmi bodů před duem Tábor a Příbram.

Týmy Šumperku, Vrchlabí i Kolína získaly rozhodnutím Výkonného výboru Českého hokeje právo účasti v Chance Lize jako vítězové svých skupin. Šumperk hrál Chance Ligu naposledy před čtyřmi lety, poslední účast Vrchlabí se datuje devět let zpět a Kolín je historickým nováčkem druhé nejvyšší české hokejové soutěže.

Pokud všechny tři týmy právo účasti využijí, bude Chance Liga čítat devatenáct týmů. Herní systémy jednotlivých soutěží budou oddělením řízení soutěží Českého svazu ledního hokeje zpracovány na základě podaných přihlášek do jednotlivých soutěží organizovaných a řízených Českým svazem ledního hokeje po datu 22.5.2020, tj. po termínu podání přihlášek. Je tedy otázkou, kolik týmů si skutečně přihlášku podá, jelikož u některých z nich webu hokej.cz informoval o nelehké finanční situaci.

Herní systém bude tvořen tak, aby Chance Liga pro sezonu 2021/2022 měla 16 účastníků.

Dukla hrála s Draky naposled v sezoně 2015/2016. Dne 20.1.2016 doma v posledním vzájemném zápasu porazila Šumperk jednoznačně 5:1 po gólech Jíchy, Štebiha, Beránka, Březiny a Koláře. Zajímavostí je, že v tehdejším ročníku chytal za Šumperk Miroslav Svoboda, který byl o rok později jedním z hlavních strůjců jihlavského postupu do extraligy. Foto: Josef Plechatý

Juniorská liga akademií

Z Juniorské ligy akademií se po nedávno skončené sezoně nemělo sestupovat, jenže kvůli právnímu sporu mezi vyřazenými týmy po sezoně 2019/2020 (Havířov, Vsetín, Přerov) nebyla soutěž vůbec rozehrána; místo ní se hrál dlouhodobý juniorský turnaj O pohár DHL. Nyní bylo rozhodnuto, že Juniorskou ligu akademií pro sezonu 2020/2021 si zahraje i AZ RESIDOMO Havířov, tedy tým, který vyhrál základní část a zároveň v play-off nebyl vyřazen. Nejvyšší juniorskou soutěž bude v nadcházející sezoně hrát 19 – 20 týmů dle toho, zda se zúčastní i EHC RedBull Salzburg. Samozřejmě pokud bude soutěž zahájena, jelikož nyní je rozhodnutím Městského soudu v Praze pozastavená.

Pakliže bude soutěž rozehrána, herní systém bude takový, aby se pro sezonu 2021/2022 zeštíhlila na 16 účastníků.

Jihlavští junioři skončili v letošní sezoně v dlouhodobé pohárové části poslední. V play-off však v těžké konkurenci Třince, Liberce, Hradce Králové a Olomouce bojovali až do posledního kola o postup do čtvrtfinále. Foto: Nela Dittrichová

ELIOD extraliga dorostu

ELIOD extraliga dorostu měla pro letošní sezonu hodně nesmlouvavý klíč, ve skupině o udržení mohlo spadnout až osm týmů. Z dvanáctičlenné skupiny měla první čtyřka jistotu záchrany a jihlavské Dukle stačilo dvě kola před koncem k udržení získat jeden bod nebo jakékoliv zakolísání Poruby. Týmy na pátém až dvanáctém místě by rozehrály play-down o sestup. Měly se vytvořit čtyři dvojice, přičemž poražení z těchto dvojic sestupují do Ligy dorostu. Čtyři vítězové by pak vytvořili dvě dvojice, přičemž poražení opět sestupují o patro níže. Dva vítězové by pak rozehrály nesmlouvavou baráž o udržení s dvěma vítězi Ligy dorostu. Vzhledem k nedohrání soutěže však nikdo nesestupuje.

Herní systém pro nadcházející sezonu bude navržen tak, aby Extraliga dorostu pro ročník 2021/2022 byla zúžena ze současných třiceti na 24 účastníků.

Zdá se, že dorosteneckou soutěž čeká i v příštím roce pořádná řežba, jelikož počet účastníků bude zúžen o jednu pětinu. Foto: Nela Dittrichová