Rozjetá jihlavská mašina dokázala po špatném úvodu otočit zápas

26.09.2005 / Luban

Dukla se v posledních zápasech naučila vozit body pouze z venku. Po dvou předchozích domácích porážkách se chtěla před domácími fanoušky vytáhnout a ukázat, že umí vyhrávat i doma. Vstup do utkání ale vypadal jako kdyby domácí borci byli ještě myslí v kabině. Ze snu je probudilo až tříbrankové vedení Komety, které ale do přestávky snížil svým premiérovým zásahem Michal Blanár. Ve druhé třetině se hrál vyrovnaný hokej a Dukla snížila vedení Brna na jednobrankové. Domácí mašina se sice v dnešním zápase rozjížděla pomalu, ale v poslední třetině už pracovala na plné obrátky a to i přesto že v úvodu posledního dějství Kometa zvýšila vedení na 5:3. Jihlava však ukázala svojí sílu a dokázala Brno po všech směrech přehrát a strhnout vedení na svojí stranu. Za domácí se dvakrát přesně trefili Ladislav Rytnauer a Roman Hlouch.

Jihlava chtěla odčinit dvě předchozí domácí porážky a povinnost jí velela porazit silnou Kometu Brno. Potkali se soupeři z nejvyššího patra ligové tabulky a to mělo být zárukou kvalitního hokejového představení. „Věděli jsme, že dostávají málo gólů a že mají dobrou obranu. My jsme do teď dali nejvíce gólů. Potkali se soupeři s nejlepší obranou a nejlepším útokem,“ zhodnotil Petr Chvojka sílu obou celků.

Výborný vstup do utkání se povedl hostům z Brna, už ve druhé minutě se trefil Appel, další branky přidali v 5. minutě Hájek a v 9. minutě Bařica. Domácí ale tříbrankové vedení Komety nesložilo a v 16. minutě se poprvé za Duklu trefil Michal Blanár. „Začali jsme hodně vlažně, prohrávali jsme už 3:0. Ale dokázali jsme do konce první části snížit na 3:1 a začali jsme se pomaličku zvedat,“ viděl počátek zvratu domácí obránce Přemysl Duben.

O přestávce proběhlo v kabině hromobití a do zápasu vstoupila úplně jiná Dukla. Hned v úvodu druhého dějství se přesně trefil Hlouch a bylo zase o co hrát. Hosté sice vedení zvýšili Apellem, ale účet druhého dějství zakončil v poslední minutě přesnou střelou Rytnauer. „Byla to jenom naše chyba, hráli jsme nezodpovědně. Místo toho abychom si za stavu 3:0 pohlídali zadek a hráli pořád to svoje, tak jsme začali nesmyslně útočit a podali jsme Jihlavě sami pomocnou ruku zbytečným vyloučením a Jihlava je takový soupeř, který to potrestá,“ hledal příčiny snížení stavu Oldřich Kališ.

Poslední část hry začal gólem v oslabení Brančík. Kdo si myslel, že zápas je už rozhodnut, se mýlil, po této brance Jihlava začala soupeře po všech směrech přehrávat a na dostřel jedné branky dostal domácí celek Hlouch. Srovnat se domácím povedlo ve 48. minutě výborně hrajícím Rytnauerem. V zápětí byl na 5 minut + do konce utkání vyloučen domácí Fiedler za vražení na hrazení. „Já jsem se ujišťoval, aby to nebylo zezadu. Soupeř nebyl zapřený a já jsem byl v plné jízdě, takže to byl akorát tvrdý zákrok,“ komentoval souboj zámořskými soutěžemi ostřílený Jonáš Fiedler.

Hosté nabídnutou pětiminutovou přesilovku využít nedokázali, a tak udeřilo na druhé straně, když Hlouchovu střelu dorazil do sítě Hodek. Radost domácích hokejistů byla obrovská. Zkazit jim jí mohl v poslední minutě Kruliš, ale v nájezdu na Suchana neuspěl. „Ztracené utkání z našeho pohledu, vedeme 3:0 a pak si necháme dát zbytečné góly v oslabení, které nás stály strašně moc sil. V závěru jsme už nestíhali a oni pak hráli v pěti na modrý a hráli si to svoje,“ věděl příčiny porážky Petr Chvojka. Z domácí hráčů sršela po zápase dobrá nálada. „Předvedli jsme výborný výkon ve dvou třetinách. Začátek se nám nepovedl, Brno nám uteklo o 3 góly, ale bojovali jsme a všechno jsme to dotáhli. Dopadlo to výborně,“ zubil se po zápase věčně usměvavý Jonáš Fiedler.

Ačkoli si Lukáš Říha připsal v utkání dvě asistence, byl po zápase smutný. „Vyhraný zápas jsme prohráli. Ve třetí třetině kdy jsme v oslabení dali na začátku na 5:3, tak jsme ten zápas měli už uhrát. Je to škoda, ale sezóna je dlouhá a tímhle zápasem nestojí a nepadá celá sezóna,“ nepřeceňoval porážku. Jihlavu ale dobře zná ze svého loňského působení. „Je to tým, kde jsem minulý rok hrál, jsou tady kluci, které znám. Ale k zápasu jsem přistupoval jako ke každému jinému,“ uzavřel šikovný forvard Lukáš Říha.