Daří se mi z velké části díky tomu, jak hrajeme a jak jsme si s kluky sedli, říká Jonáš Jungwirth

14.10.2020 / Tomáš Lysý

Výborný start do sezony zažívají jihlavští dorostenci. První zápas sice doma s Pardubicemi prohráli 2:4, ale porážka je pořádně „nakopla“ a od té doby červenožlutí nezaváhali. Zapsali sedm výher v řadě, mj. skolili Kobru 16:2, vyhráli na ledě silného Mountfieldu Hradec Králové nebo porazil Spartu venku (8:1) i na domácím ledě! O to víc je škoda, že soutěž má rozhodnutím vlády v době koronavirové pandemie minimálně dvoutýdenní stopku. „Mě i celý tým přerušení soutěže hodně mrzí, protože jsme byli na vítězné vlně a v kabině panovala dobrá nálada,“ podotýká Jonáš Jugnwirth, kapitán dorostenců Dukly, nejproduktivnější hráč týmu a reprezentant do 17 let.

Po loňské sezoně, kdy se dorost pohyboval nejprve ve spodních patrech tabulky, poté mu mocným finišem jen o vstřelený gól utekl postup do vyšší nadstavby a nakonec by se, nebýt zrušené soutěže, zřejmě úspěšně zachránil, je letošní jihlavská dorostenecká sezona zcela jiná. Po první porážce totiž jihlavští mladíci válcují jednoho soupeře za druhým, mají na svém kontě sedm výher v řadě a jsou nejlepším týmem celé extraligy dorostu. „Spokojenost samozřejmě panuje. Dali jsme si před začátkem sezony nějaký cíl, že chceme play-off a v něm se dostat co nejdále. Ale na druhou stranu je teprve začátek sezony. Hlavně kdo ví, jak to dále bude a jestli se bude vůbec hrát,“ hlásí kapitán Jonáš Jungwirth s odkazem na aktuální přerušení veškerého sportovního dění. Což je samozřejmě pro rozjetou Duklu obrovská škoda. „Mě i celý tým přerušení soutěže hodně mrzí, protože jsme byli na vítězné vlně a v kabině panovala dobrá nálada,“ podotýká šikovný hokejista.

Zapomenut tak je první soutěžní zápas dorostenců, ve kterém jihlavští hokejisté podlehli Pardubicím 2:4, když nezachytili úvod zápasu. Pro jediný neúspěch týmu má Jonáš Jungwirth vysvětlení: „Byl to první zápas, pro spoustu kluků první extraligový v životě a taky se to podepsalo na průběhu utkání. Začátek jsme ztratili a pak se to těžko dohání. Po zápase jsme si sedli a řekli si, že takhle hrát nemůžeme, ale že tenhle zápas hodíme za hlavu a budeme se soustředit na další.“

A řeč v kabině mezi hráči i trenéry zafungovala na jedničku. Následné vítězství proti Kobře se čekalo, ale dvouciferná výhra 16:2 (po dvou třetinách 13:0) už tehdy vzbudila směrem k jihlavskému týmu poměrně dost respektu. „Proti Kobře jsme do zápasu nastupovali jako favoriti a očekávalo se, že vyhrajeme. Naštěstí jsme tuhle roli od první minuty plnili a nakonec nám to tam takhle napadalo,“ usmívá se reprezentant do 17 let.

Při demolici Kobry Praha zapsal Jonáš Jungwirth dva góly a dvě asistence. Foto: Markéta Křížová.

Následný soupeř byl výrazně těžší – dorostenci zavítali na led pražské Sparty, v jejímž týmu hrají tři hokejisté, kteří ještě v sezoně 2019/2020 oblékali jihlavský dres. Jmenovitě Andrej Fábry, Vojtěch Port a Cyril Valach (přičemž jak říkal jednatel Dukly Bedřich Ščerban v rozhovoru, první dva jmenovaní odešli přes nesouhlas Jihlavy, která jejich přestupy nechtěla povolit – pozn. aut.). O to větší byla jihlavská touha soupeře porazit. „Proti Spartě byla z naší strany rivalita a velké odhodlání jí porazit, už jen kvůli těm pár klukům, kteří od nás do Sparty odešli. Od začátku utkání jsme tomu šli naproti a góly nám tam naštěstí taky napadaly. Po zápase jsme zažívali obrovskou euforii, protože myslím, že nikoho ani nenapadlo, že by ten zápas mohl být tak „jednoduchý“,“ je šťastný Jonáš Jungwirth a možná podobné pocity zažívala kabina i o deset dnů později, kdy Dukla porazila Spartu ve vynikajícím utkání na svém ledě 5:3. „Souhlasím, že to byl výborný hokej z obou stran a jezdilo se nahoru – dolu celý zápas. Díky tvrdé práci a odhodlání jsme ale dokázali zápas ve třetí třetině strhnout na naší stranu a myslím, že i náš druhý vzájemný zápas proti Spartě jsme zaslouženě vyhráli,“ domnívá se talentovaný hokejista.

Zápas dorostu Dukly proti Spartě měl výbornou úroveň. Jihlavští ho převážili na svou stranu zejména na konci druhé a začátku třetí části, kdy vstřelili dvě branky. Jonáš Jungwirth měl u obou tref asistenci a v 54. minutě sám vstřelil branku, na kterou za půl minuty navázal jeho spoluhráč Tomáš Krejčí. Foto: Nela Dittrichová

Mezi tyto dva zápasy se vešly další dvě jihlavské výhry, doma proti Technice 4:0 a zejména neuvěřitelná přestřelka v Hradci Králové. Posuďte sami, jaký byl průběh zápasu Mountfield HK – Dukla Jihlava: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 6:4, 6:5, 7:5, 7:10. A pokud Vás jihlavská otočka z 5:7 na 10:7 zaujala, tak vězte, že čtyři branky z pěti ve třetí třetině vstřelili červenožlutí dorostenci během tří minut. „Ten zápas byl asi nejhorší z pohledu defenzivy z obou stran. Oba týmy hrály spíš takový „hurá“ hokej a na bránění se nikdo moc nezmohl. Za stavu 5:7 pro soupeře jsme ale ukázali jak naši ofenzivní sílu, tak i sílu celkovou sílu týmu a již zmíněnými pěti brankami rozhodli o naší výhře,“ těší kapitána Jonáše Jungwirtha, jenž k vítězství přispěl třemi asistencemi.

Přestřelku v utkání Mountfield HK – Dukla Jihlava 7:10 zřejmě nečekal ani jeden z kapitánů. Foto: Martin Voltr

V posledních dvou utkáních změřili jihlavští dorostenci síly proti Táboru a opět se potvrdilo, že utkání těchto dvou soupeřů jsou v poslední době velice vyhecovaná. Během dvou mačů – a dvou jihlavských výher při celkovém skóre 13:3 – rozdali sudí celkem 229 trestných minut! „Hokejově jsme měli rozhodně výrazně navrch, a proto se soupeř uchyloval k velmi tvrdé hře. My jsme si to nenechali líbit, a tak se z toho vytvořil důrazný zápas, z čehož plynuly zákroky a nefér momenty,“ ohlíží se za nedávnou řežbou nejproduktivnější hráč týmu, který osmi zápasech zaznamenal stejný počet branek a navrch přidal ještě 11 asistencí. „Že se mi momentálně bodově daří je z velké části díky tomu, jak teď hrajeme a jak jsme si sedli ať s kluky z lajny nebo z celého týmu,“ přenáší chválu na své spoluhráče Jonáš Jungwirth, jenž si dorosteneckou extraligu vyzkoušel už v sezoně 2017/2018, když ještě patřil do kategorie starších žáků.

Jihlavský šikula obléká již dva roky dres mládežnických reprezentací. Loni si vyzkoušel nejmladší kategorii – U-16, kde ve 13 zápasech posbíral pět bodů (1+4). Letos se plynule přesunul do reprezentační sedmnáctky pod uznávaného kouče Václava Eismanna, který si ho vybral na první akci nové sezony. V trojutkání proti Švýcarsku zapsal „Jumba“ hned čtyři body (1+3). Na další přípravný kemp v Karlových Varech se těšil se svými spoluhráči marně, neboť byl vinou aktuální koronavirové pandemie zrušen. Vzhledem k tomu, jak se Dukle daří, dá se očekávat, že se v reprezentačním kádru Jonáš Jungwirth udrží a možná se k němu přidají i další jihlavští hráči. „Do reprezentace vede lepší vstupní pozice, když jdeš z týmu, kterému se daří. Ale ve výsledku jsi na daném kempu sám za sebe a všechno rozhoduješ sám. Ale souhlasím, že je lepší, když se nám daří. Protože trenéři si můžou jak mě, tak kluků z klubu víc všimnout,“ pokyvuje šestnáctiletý hokejista, jehož parťáci z týmu – Martin Matějíček a Kevin Coufal – již dostali pozvánky do reprezentační šestnáctky.

Radost Jonáše Jungwirtha z prvního gólu v reprezentaci do 17 let, který dal do sítě Švýcarů při výhře 6:0. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej.

Závěrem se zbývá zeptat, jaké jsou vytyčené mety Jonáše Jungwirtha pro letošní sezonu. „První cíl je dostat se co nejdál v dorostenecké soutěži a případně v play-off. Druhý cíl na to navazuje – zahrát si za juniorku a pokud by se to stalo, tak tam předvádět co nejlepší výkony,“ prozrazuje klíčový hráč dorosteneckého výběru. „V reprezentaci mám cíl se do ní vůbec dostat a nějak slušně se v týmu udržet,“ usmívá se. „A kdyby se to povedlo, tak v reprezentaci udělat nějaký podobný úspěch, jako měl loni ročník 2003 v Kanadě na World Hockey Challenge,“ uzavírá rozhovor hokejista, jehož o dva roky mladší bratr Jáchym hraje za starší žáky Dukly.

Velice častý jev letošní sezony – tým trenérů Marka Melenovského a Mariána Moravy se raduje z vítězství v utkání. Foto: Martin Voltr.