Rozhodne sedmý zápas! Boj Dukly o přežití finišuje, pod tlakem je ale už i soupeř

29.03.2021 / Tomáš Lysý

Dva mečboly úspěšně smazány. A jak říká Jakub Illéš nebo Tomáš Harkabus, oba za pět minut dvanáct. V pátém utkání otočila Dukla nepříznivý stav hned na úvod třetí třetiny, v šestém zápase se povedl svěřencům trenéra Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila husarský kousek v čase 58:06, kdy „Harky“ srovnal na 2:2 a odmítl postup Litoměřic do semifinále. A ve druhém prodloužení pak rozhodl Jan Strejček. K tomu, aby Jihlava završila úspěšný obrat série z nepříznivého stavu 1:3 na postup, potřebuje vyhrát ještě jeden zápas. A ten bude klíčový pro oba týmy, jelikož čtvrtfinálová bitva mezi Duklou a týmem HC Stadion Litoměřice jde do rozhodujícího sedmého mače. Hrát pod hrozbu konce sezony si tak poprvé v sérii vyzkouší i soupeř Dukly! Sedmá bitva startuje v úterý 30. března 2021 v CZ LOKO Aréně již od 17 hodin, jelikož zápas přímým přenosem vysílá ČT sport.
Utkání můžete sledovat také na hokejkaTV nebo textovým přenosem na onlajnech. Pokud chcete Duklu podpořit ještě více, kupte si jako členové A-týmu nebo vedení klubu virtuální vstupenku.
Zápasový bulletin DUKLÁK si můžete stáhnout zde.

Páté čtvrtfinále bylo v porovnáním s šestým zápasem ještě „selankou“. Dukla sice po dvou třetinách prohrávala 1:2, ale ve 44. minutě po dvou brankách Josefa Skořepy už vedla a náskok dotáhla do úspěšného konce. Smazala tak první mečbol. Druhý mečbol soupeře na litoměřickém ledě se jihlavským hokejistům mazal o poznání hůře. Po dvou třetinách byl stav 1:1 a když šly Litoměřice ve 45. minutě do vedení, nebylo Jihlavským zrovna nejlépe. Jihlavský trenérský štáb ale dvě a půl minuty před koncem odvolal gólmana a v čase 58:06 trefil srovnání Tomáš Harkabus. O půl hodiny později rozhodl v druhém prodloužení Jan Strejček, že série se k rozhodujícímu zápasu přesune do CZ LOKO Arény. „Lhal bych, kdybych řekl, že teď nejsme trošku více na koni. Odvrátili jsme dva mečboly a vybojovali jsme na litoměřickém ledě sedmý zápas. Oni navíc mohli v šestém zápasu rozhodnout,“ říkal autor vyrovnávací trefy na 2:2.

Oba týmy se nemají prakticky čím překvapit. V sezoně proti sobě hrály již osmkrát. Oba dva zápasy základní části vyhrála Dukla (4:0 venku a 6:0 doma), poté Jihlavští zvládli lépe i první domácí zápas čtvrtfinále (2:1). Následovaly ale tři litoměřické výhry (4:1 venku, 6:3 doma a 5:2 také v Kalich Aréně). Jihlava poté také dokázala utnout sérii tří výher Stadionu, když doma odvrátila první mečbol (4:2). A následovala extrémně cenná výhra v Kalich Aréně ve druhém prodloužení 3:2. Pokud budou letošní vzájemné zápasy pokračovat v duchu tří výher jednoho týmu v řadě, nikdo z Dukly by se určitě nezlobil.

Rozhodující zápasy play-off pohledem obou týmů:

HC Stadion Litoměřice hraje první ligu od sezony 2010/2011 a za tu dobu má jedinou zkušenost s rozhodujícím zápasem v play-off. Ta je ale poměrně čerstvá. V letošním předkole play-off museli Kališníci otáčet proti Sokolovu nepříznivý stav 0:1. Dvakrát poté vyhráli, ve čtvrtém utkání na sokolovském ledě ale padli a rozhodl tak pátý zápas. Litoměřice ho hrály doma, zvítězily 5:0 a příběh o sérii s Duklou již jistě dobře znáte…

Bilance rozhodujících zápasu: 1 výhra, skóre 5:0.

HC Dukla Jihlava od dob pádu do 1. ligy hrála několik rozhodujících zápasů série v play-off. První taková zkušenost přišla v ročníku 1999/2000, kdy ve finále play-off vyhrála Dukla pátý zápas na chomutovském ledě poměrem 4:2 a v sérii vyhrála 3:2. O rok později naopak přišel neúspěch, když v rozhodujícím pátém klání semifinále prohráli Jihlavští na ledě Liberce 2:4. Také play-off 2003 bylo ve znamení rozhodujícího špílu, ve čtvrtfinále proti Písku otočila Dukla sérii z 1:2 na 3:2, když pátý zápas vyhrála doma 1:0. Pamětníci si jistě dobře vybaví, jak o rok později dokázala Dukla urvat rozhodující páté finále na ledě Berouna výsledkem 4:1 a postoupila do nakonec úspěšné baráže proti Motoru.

Další rozhodující špíl přišel o čtyři roky později. V předkole play-off nestačila Dukla v rozhodujícím pátém utkání na Vrchlabí, když na jeho ledě prohrála fotbalovým výsledkem 0:1. To byl poslední neúspěch červenožlutých barev v rozhodujících zápasech sérií vyřazovacích bojů.

Památná série byla i před jedenácti lety, kdy si Dukla poradila v předkole play-off proti krajskému rivalovi z Havlíčkova Brodu. Pátý zápas před skvělou kulisou na tehdejším Horáckém zimním stadionu ovládla Jihlava výsledkem 3:1. Za další dva roky se Dukla tahala s Hradcem Králové. Tehdy šlo o čtvrtfinále hrané na sedm zápasů a finální bitvu o všechno zvládli lépe jihlavští hokejisté, když doma urvali výhru 3:0.

Obrovskou čtvrtfinálovou bitvu proti Kladnu v play-off 2015 jistě všichni máte v živé paměti. I tehdy Dukla vyhrála šestý zápas na ledě soupeře (otočka z 0:2 na 3:2) a vynutila si rozhodující sedmou bitvu. Ta se jí povedla a doma otočila stav z 0:1 na 3:1 a konečných 3:2, čímž si zajistila postup do semifinále. O dva roky později již Dukla vyzvala Kladno v semifinále. Netřeba připomínat, jak celá série skončila. Jihlava vedla již 3:1 na zápasy, ale poté prohrála doma i venku. Rozhodující sedmou bitvu rozhodl Richard Diviš ve 12. minutě ve vlastním oslabení a Dukla opět urvala vítězství 1:0. Následoval postup do baráže a o měsíc později oslavy extraligového postupu!

Bilance rozhodujících zápasů: 7 výher, 2 porážky, skóre 21:11.

Jen těžko lze popsat obrovskou euforii, kterou zažil kompletní A-tým Dukly v čase 88:30 šestého čtvrtfinále na litoměřickém ledě. Jan Strejček totiž trefil vítězství a stav srovnání série na 3:3. Bitva o hokejové žití a nežití se tak přesunuje do Jihlavy! Foto: Nela Dittrichová

Aktuální program čtvrtfinále Chance Ligy

7. zápas: Úterý 30. března 2021:

HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:00, ČT sport); stav série 3:3 - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky.