První start v NHL nebo účast na MS. Odchovanci Dukly prožili úspěšnou sezonu

06.06.2021 / Daniel Lhotský

Odchovanci Dukly se i v letošní zvláštní sezoně ukázali v dobrém světle nejen v českých soutěžích, ale i v těch zahraničních, například v NHL, AHL a elitních evropských ligách. Sbírali první zkušenosti na nejvyšší úrovni, dostávali šanci nastoupit za elitní týmy, ale také sbírali mistrovské tituly a reprezentovali na mistrovství světa. Někteří z nich se stali klíčovými hráči svých současných týmů, další si ještě budou muset svoji roli v týmu vybojovat. Pojďme se společně podívat na právě končící sezonu z pohledu jihlavských odchovanců.
Foto: Jan Beneš, Český hokej

Brankáři dobývají NHL

Jihlavští gólmani o sobě dali v zámoří vědět výrazným způsobem a potvrdili, že Dukla dokáže vychovat brankáře na světové úrovni. David Rittich opustil Duklu před sezonou 2014/15, kdy se přesunul do extraligového týmu BK Mladá Boleslav. Zde si ho vyhlídl tým z nejslavnější ligy světa Calgary Flames, za který letos odehrál již pátou sezonu. Během sezóny byl také poprvé v kariéře vyměněn v rámci ligy a přesunul se do týmu Toronto Maple Leafs. V dresu Toronta dostal příležitost ve 4 zápasech základní části, v play-off, které Toronto opustilo už po prvním kole, šanci nedostal.

Josef Kořenář si podruhé ve své kariéře zachytal v Tipsport extralize, ve které v sezóně 2017/18 hájil branku Dukly, tentokrát za tým HC Oceláři Třinec. Poté se přesunul do AHL do týmu San José Barracuda a díky svým dobrým výkonům si poprvé v kariéře zachytal v NHL v San José Sharks, dohromady v 10 utkáních. O Kořenáře projevil velký zájem trenér národního týmu Filip Pešán při tvorbě soupisky pro mistrovství světa, nakonec se ale na mistrovství světa neobjevil.

Na svou první příležitost v NHL zatím stále čeká talentovaný Jakub Škarek, který také chytal v dresu Dukly v extraligové sezóně 2017/18. V letošní sezoně nastupoval v Bridgeportu, farmářském týmu New York Islanders, kde dostal příležitost ve 12 zápasech. Kromě toho si také zahrál v druhé nejvyšší finské lize za tým Peliitat.

Více o gólmanech jsme psali v tomto článku.

V extralize až na vrchol

V extralize pravidelně nastupuje řada odchovanců Dukly, v letošní sezoně jich nastoupilo hned 14. Až na extraligový trůn se dostal obránce David Musil. Ten do ročníku 2016/17 bojoval o své místo v zámořských soutěžích, odkud se následně přesunul do Třince, se kterým letos vyhrál již druhý extraligový titul v řadě. Díky svým výkonům se probojoval až na mistrovství světa v Rize, stejně jako jeho bratr Adam Musil, který od sezony 2019/20 nastupuje v dresu Bílých Tygrů z Liberce. S Bílými Tygry letos vybojoval stříbrné extraligové medaile stejně jako jeho parťák z libereckého útoku Adam Najman, dvacetiletý mladší bratr Ondřeje Najmana.

Čtyřikrát v sezóně vypomohla Olomouci legenda Dukly Tomáš Čachotský, společně s ním nastoupil v dresu Olomouce také Lukáš Mareš, pro kterého to byl první start v extralize. Petr Šidlík, který Duklu opustil po sezoně 2017/18, se před startem nejvyšší soutěže přesunul z Hradce Králové do Mladé Boleslavi, kde se stal důležitou součástí obrany a dostal se až do extraligového semifinále. Za Mladou Boleslav v letošní sezóně pravidelně hráli také útočníci Ondřej Najman s Pavlem Kousalem, který nevynechal jediný zápas základní části extraligy. Za Mladou Boleslav nastoupili v sezoně hned čtyři odchovanci Dukly, čtvrtým do party byl obránce David Moravec s celkem 23 zápas (pět v play-off).

Brankář Filip Novotný je již dlouhodobě důležitou součástí týmu Karlových Varů, v letošním ročníku odchytal již pátou sezónu v dresu Energie. Lukáš Pech, který v Dukle hrál naposledy v ročníku 2000/01, odehrál ve Spartě dokonce osmou sezónu v řadě. Tuto statistiku už ovšem dále neprodlouží, jelikož od příští sezóny bude hrát v Českých Budějovicích. Ve Spartě ale zůstane mladičký obránce Marek Chvátal, jenž byl blízko k prvnímu extraligovému startu. Lukáš Anděl také dlouhou dobu neměnil své působiště. V Dukle nastupoval až do sezony 2020/2021, kdy se přesunul do extraligových Pardubic. Během minulého ročníku ho bohužel postihlo několik zranění, a tak stihl zasáhnout jen do 28 zápasů. Jeho bývalý parťák z bronzového týmu dorostu Dukly 2012/2013 Jan Mandát nakoukl v průběhu minulého ročníku i do národního týmu a patřil k tahounům Pardubic, jenže pětadvacetiletý hokejista byl během sezony pozitivně testován na nedovolené látky a Dynamo ho vyřadilo z kádru

Odchovanci či mládežníci Dukly v Chance Lize

David Březina (VHK ROBE Vsetín)
David Homola (HC Frýdek-Místek; David hrál v Dukle tři sezony v žácích/dorostu)
Vladimír Oščádal (SK Horácká Slavia Třebíč)
Anatolij Protasenja (HC Slovan Ústí nad Labem)
Jiří Severa (HC Slovan Ústí nad Labem; Jiří hrál v Dukle čtyři sezony od mladšího dorostu po juniory)
Šimon Szathmáry (HC RT TORAX Poruba 2011)
Marek Tomica (HC Slavia Praha)
Adam Zeman (VHK ROBE Vsetín)

Odchovanci či mládežníci Dukly v Evropských soutěžích

Tomáš Dolana (HC Sierre - druhá nejvyšší švýcarská liga)
Matouš Menšík (naposled junioři Oulun Kärpät, draftován do QMJHL)
Andrej Šustr (KHL Kunlun Red Star, dříve několik sezon v NHL. V Dukle sezonu a půl v dorostu, dle svých slov zde nastartoval kariéru)
Hynek Tobola (Vänersborg HC, švédská Division 2)
Lukáš Vantuch (Eispiraten Crimmitschau - druhá nejvyšší německá liga)

HC Dukla Jihlava přeje svým odchovancům mnoho úspěchů v dalších sezonách!