Smlouva jako dárek k tříletému výročí svatby. Snad to byla třešnička na dortu, říká David Rittich

01.09.2021 / Andrea Nováková

Odchovanec jihlavského hokeje, který z A-týmu Dukly přestoupil do extraligového klubu BK Mladá Boleslav, kde odchytal dvě sezóny. Z města automobilů vedla jeho cesta do NHL, konkrétně do kanadského týmu Calgary Flames. Toto všechno má za sebou gólman David Rittich. V průběhu ročníku 2020/2021 byl zkušený brankář vyměněn z Calgary do týmu javorových listů Toronta. V tomto městě odchytal čtyři zápasy a po sezóně se stal volným hráčem. Pro ročník 2021/2022 si ho vybral americký klub Nashville Predators. Na tuto štaci se přes léto připravoval v rodné Jihlavě. „Je super, že mám možnost tady být a chodit na led, ať už s áčkem nebo s juniorkou,“ sděluje devětadvacetiletý brankář se zkušenostmi z národního týmu.

Několik sezón už má David Rittich v NHL za sebou. Nejvíce zápasů odchytal za Calgary Flames. Na tento klub, kde začínal svojí kariéru za velkou louží, bude mít jistě mnoho vzpomínek. „Určitě tam bude první výhra v Coloradu, první nula v Los Angeles. Jsou tam věci, které nikdy v životě nezapomenu, na který budu do smrti vzpomínat.“ Nyní se přesouvá do týmu predátorů z Nashville. Z jakého důvodu si vybral právě tento klub? „Cítil jsem z toho šanci odchytat co největší porci zápasů a ukázat lidem, že na to mám a říct si někde o dlouhodobější kontrakt,“ odpovídá sebevědomý gólman. Jeho kolegou v brankovišti bude Juuse Saros. Pro finského brankáře to nebude první sezóna, do které za Nashville vstoupí. „ Loňskou sezónu měl skvělou. Dejme tomu, že by asi mohl začít, ale já mu to určitě neulehčím v tom, že já budu chtít odchytat co nejvíc zápasů a na ledě pro to udělám všechno,“ říká odhodlaně David.

Jako odchovance a hráče, který si za Duklu připsal spoustu zápasů, jsme se Davida Ritticha museli zeptat, jestli sledoval tažení Dukly v sezóně 2020/2021. „Sledoval jsem to. Klukům jsem to přál. Já osobně si myslím, že hráli super hokej. Samozřejmě se možná podepsalo, že tam nebylo tolik zkušeností jako na druhé straně. Je obrovská škoda, že se to neurvalo v tom sedmém zápase,“ ohlíží se za posledním zápasem finálové série, kdy Dukla podlehla Kladnu 2:5. V tomto finále se na ledě objevil pro všechny známý Jaromír Jágr, jenž strávil mnoho let v Národní hokejové lize, kde jednu kabinu sdílel i s dotazovaným Davidem Rittichem. Jak v NHL vnímají, že Jágr stále hraje navzdory svému věku? „Spíš si mezi hráči říkáme, že je to blázen, když stále hraje,“ usmívá se jihlavský rodák.

Již tradičně se Rittich na novou sezónu za mořem připravuje v Jihlavě, kde ho má na starosti trenér brankářů Jan Dršata. Jak David zhodnotil spolupráci s trenérem Dršatou? „Je to bláznovství, ale vždy jsem pak v lednu nebo v únoru rád, když si na to vzpomenu a říkám si, tak přesně pro tenhle moment jsem to dělal.“ Mezi touto dvojicí panují dobré vztahy a jsou spolu v kontaktu i po letní přípravě. „Většinou si jednou týdně zavoláme a průběžně si píšeme SMSky. Kontakt tam je, takže to není jenom, že si s ním udělám letní přípravu a pak bych mu nenapsal. Na to jsme moc velcí kamarádi, aby to takhle bylo.“

Jihlava dlouhé roky čeká na výstavbu nového zimního stadionu. Několik let se řešilo, jestli halu postavit na jiném místě než stojí nynější CZ LOKO Aréna. Nakonec se rozhodlo, že nový zimák bude vybudován na původním místě ve Smetanových sadech. „Já doufám, že už to dopadne. Už se to tu slibuje spoustu let a spoustu let se to vždy hodilo před volbami na stůl a rázem po volbách se o tom nemluvilo. Doufám, že příští rok se do toho řízne a začne se s tím něco dělat,“ přeje si nejen David Rittich.

David Rittich o sezoně v NHL

Autor videa: Tomáš Lysý