Jihlavští hokejisté byli v reprezentaci vidět. Matouš Menšík bojuje o juniorský šampionát

12.07.2022 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava na konci uplynulé sezony i na začátku sezony nové vyslala několik zástupců do reprezentace. Velká pozornost bude nyní upřena na juniory, které čeká mistrovství světa, přesunuté z přelomu roku. První zápas odehraje národní tým 9. srpna 2022 proti Slovensku a věřme, že u toho bude i velká kometa závěru loňské sezony, útočník Matouš Menšík. V nominaci na přípravný kemp nechybí, stejně jako jihlavský odchovanec David Moravec, poslední tři roky hájící barvy Mladé Boleslavi. Na konci uplynulého ročníku byl k juniorské reprezentaci povolán i gólman Filip Maláč. O šampionát hráčů do 18 let nakonec neúspěšně bojoval Matěj Vovsík, nyní se do téže kategorie dostal Martin Matějíček a Hynek Peš. Oba dva v dubnu ještě oblékli dres U-17, stejně jako Adam Černý. Kategorii do 17 let si nyní vyzkouší i Adam Veselský, který byl v dubnu hodně vidět v nejmladší reprezentaci do 16 let.

Reprezentace do 20 let: Přípravný kemp před mistrovstvím světa

Protože jsme reprezentační článek delší čas nepsali, vraťme se ještě do půlky dubna. Tehdy byl na programu turnaj čtyř zemí v Příbrami, kterého se účastnil brankář A-týmu a juniorů Dukly Filip Maláč s Davidem Moravcem, jenž hrál za Jihlavu ještě před třemi lety. Český národní tým skončil třetí v konkurenci vítězného Finska, druhého Švédska a posledního Slovenska. Filip Maláč dvakrát plnil roli náhradníka, David Moravec zaznamenal proti Slovensku asistenci.

V létě bude k nejstarší mládežnické kategorii upřena velká pozornost. 9. srpna totiž odstartuje nové mistrovství světa, které bylo na přelomu roku zrušeno. Matouš Menšík tehdy asi ani netušil, co ho v roce 2022 čeká za jízdu. Pomohl zachránit jihlavské juniory a poté dostal šanci v A-týmu, kterou chytil za pačesy a v play-off řádil jako černá ruka. Není se tak čemu divit, že dostal nominaci na přípravný kemp v Brně před šampionátem, který odstartoval 11. července. Spolu s ním je v nominaci i David Moravec, další jihlavský odchovanec Tomáš Chlubna (nyní Motor) je mezi náhradníky. Reprezentaci čekají poté čtyři přípravná utkání (dvakrát proti Finsku, dvakrát proti Švýcarsku) a závěrečný přípravný kemp před šampionátem na přelomu července a srpna. Generálku před mistrovstvím sehraje národní tým proti Švédsku.

Matouš Menšík má důvod k úsměvu, nechybí mezi nominovanými hráči na přípravný kemp před juniorským šampionátem. Foto: Martin Voltr

Reprezentace do 19 let: nejbližší akcí je listopadový turnaj pěti zemí v ČR

Reprezentace do 18 let: Tři přípravné zápasy proti Švýcarsku

Novou sezonu odstartovala také osmnáctka, která má za sebou slušně odehraný šampionát. Na něm usilovala o cenné kovy, když zvládla čtvrtfinále, ale nakonec v semifinále prohrála 1:6 proti USA a v bitvě o třetí místo podlehla Finsku 1:4. O mistrovství nakonec neúspěšně bojoval obránce dorostu a juniorů Matěj Vovsík, jenž prošel všemi čtyřmi kempy, ale do finální nominace se nakonec nedostal.

Nově tvořená osmnáctka je také s jihlavskými hráči. Tři přípravné zápasy proti Švýcarsku se budou týkat i obránce Martina Matějíčka a útočníka Hynka Peše, kteří si již vyzkoušeli jihlavský A-tým. V nominaci jsou i ex-jihlavští hráči Adam Fábry a Vojtěch Port (nyní Sparta). Národní tým dále čeká přípravný zápas proti Švédské a poté již prestižní Hlinka Gretzky Cup (skupina proti Finsku, Německu a USA).

Martin Matějíček v reprezentačním dresu. Foto: Ronald Hansel / juniorský hokej

Reprezentace do 17 let: Tři přípravné zápasy ve Švýcarsku

Také reprezentace do sedmnácti let měla na konci uplynulé sezony akce, kam byli nominováni jihlavští hráči. Dubnový dvojzápas proti Slovensku odchytal Adam Černý a pomohl národnímu týmu k výhrám 3:1 a 3:2 na nájezdy. Spolu s ním nastupoval v týmu i útočník Hynek Peš.

Poté následoval turnaj čtyř zemí ve Švédsku. Do nominace se dostal Martin Matějíček a Hynek Peš byl tentokrát pouze náhradníkem. Reprezentace zanechala ve Skandinávii dobrý dojem. Ve skupině těsně padla se Švédskem (3:4) a zapsala cenné skalpy Švýcarska (4:1) a zejména Finska (4:3 po prodloužení). Dostala se tak do finále, kde padla znovu se Švédskem a znovu těsně 1:2.

První akcí sedmnáctky v nové sezoně jsou tři přípravné zápasy ve Švýcarsku, které se odehrají na konci července. Jihlavské barvy bude hájit Adam Veselský, v případě potřeby může trenér Václav Eismann sáhnout mezi náhradníky, kde jsou mu k dispozici i Dominik Löffler a Matěj Vojáček z dorostu Dukly.

Reprezentační barvy sluší také Hynku Pešovi. Foto: Ronald Hansel / juniorský hokej

Reprezentace do 16 let: dubnové přátelské zápasy a turnaj čtyř, červnové testy na ledě

Na konci ročníku měla šestnáctka dvě akce. Nejprve přišel na řadu dvojzápas proti Slovensku, konaný v dubnu. Pozvánku dostal Adam Veselský, mezi náhradníky byli Dominik Löffler, Adam Ošmera a Matěj Vojáček. A „Veslo“ byl pořádně vidět. Při výhrách 3:2 v prodloužení a 4:3 v prodloužení zaznamenal v obou utkáních po vstřeleném gólu.

Adam Veselský měl v kategorii U-16 velkou střeleckou potenci. Foto: Ronald Hansel / juniorský hokej

Produktivitu si jihlavský forvard schoval i na kvalitně obsazený dubnový Turnaj čtyř v Hodoníně. Český tým skončil na třetím místě, když nejprve vyhrál nad Slovenskem 4:3 v prodloužení. Adam Veselský v tomto utkání zaznamenal dva body (1+1). Poté ale reprezentace těsně podlehla Finsku (3:4) a po prohře se Švédskem 2:5 obsadila konečné třetí místo.

Již v červnu se nová šestnáctka sešla k testům na ledě i mimo led. Žádného jihlavského hráče realizační tým reprezentace nepovolal, ale Vít Macek byl mezi náhradníky.

HC DUKLA JIHLAVA VŠEM NOMINOVANÝM GRATULUJE A PŘEJE HODNĚ ŠTĚSTÍ NEJEN V DRESU S LVÍČKEM NA PRSOU!