Gólman Ondřej Štěbeták a obránce Martin Matějíček dostali pozvánku do mládežnických reprezentací

02.08.2023 / Tomáš Lysý

V průběhu letních prázdnin opět přichází nová sezona mládežnických reprezentačních kempů a turnajů. I přes velmi vydařenou uplynulou sezonu se bohužel moc jihlavských mládežníků do nominací nedostalo. Přímá nominace byla pouze jedna, vysloužil si jí brankář Ondřej Štěbeták v reprezentaci do 17 let. Pozvánku dostal i jeho spoluhráči z uplynulé sezony Vít Macek a Adam Ošmera, kteří ale odešli do Pardubic, resp. Třince… Reprezentace do 20 let pod vedením nového trenéra Patrika Augusty sehrála v červenci čtyři přátelské zápasy i s obráncem Martinem Matějíčkem, mezi náhradníky byl útočník Jonáš Jungwirth. Nesmíme opomenout ani zástupce Dukly mezi žurnalisty, šéfredaktor Daniel Lhotský si plní novinářské povinnosti na prestižním Hlinka Gretzky Cupu.

Reprezentace do 20 let

Nový trenér reprezentační dvacítky Patrik Augusta, jenž je odchovancem Dukly a jako trenér působil u jihlavského A-týmu i juniorky, zažil poměrně vydařenou premiéru. Reprezentanti do 20 let totiž v přípravném utkání dvakrát porazili Švýcarsko. Nejprve 3:1 (odchovanec Dukly Vojtěch Port, nyní Edmonton Oil Kings, zaznamenal asistenci). Druhý zápas vyhrál národní tým jasně 8:3 a Martin Matějíček, odchovanec Dukly, který ale zřejmě odejde do zámoří, také jednou asistoval. Následně junioři porazili domácí Finsko 3:1. Ve druhém utkání proti Suomi sice stáhli ztrátu z 1:4 na 4:4, ale nakonec padli výsledkem 4:5. Mezi nominovanými, ovšem jen jako náhradník, byl útočník juniorky a A-týmu Jonáš Jungwirth. Další akcí U-20 je srpnový turnaj ve Švédsku.

Reprezentace do 18 let

Reprezentace do 18 let se poprvé sešla na šestidenním kempu v Kravařích. V nominaci byl i jeden z lídrů dorostu uplynulé sezony Adam Ošmera, jenž ale odešel do Třince. Jihlavský hokej neměl bohužel ani jednoho zástupce ve třech přípravných utkáních ve Švýcarsku. Zástupce naopak má Dukla na Hlinka Gretzky Cupu, ovšem na poli novinářském. Redaktorské a zpravodajské povinnosti si plní šéfredaktor Dukly Daniel Lhotský. Další akcí osmnáctky bude až listopadový turnaj ve Finsku.

Reprezentace do 17 let

Gólman Ondřej Štěbeták nadále dostává pozvánky do mládežnických reprezentací. Na konci uplynulé sezony chytal za U-16, nyní plynule přešel do kategorie o rok starší. V půlce června byl nominován na kemp reprezentačních brankářů, v červenci absolvoval testy na ledě a mimo led i se svým spoluhráčem z uplynulé sezony dorostu Vítem Mackem, jenž se rozhodl pokračovat v kariéře v Pardubicích. Ondřej Štěbeták si zachytal i tři přípravné zápasy proti Švýcarsku a vychytal dvě vítězství (2:1, 4:1). Zejména v prvním utkání se ve třetí třetině blýskl fantastickým zákrokem. O to větší je škoda, že další turnaj – turnaj pěti zemí v Chomutově – se ho týkat nebude. Je totiž jen mezi náhradníky.

HC Dukla Jihlava přeje všem nominovaným hodně štěstí!