Z Hané na Vysočinu se třemi body

14.02.2006 / Eva Streichsbierová

Dukla Jihlava neprohrála v první lize už pět zápasů v řadě. V pondělí si přivezla tři body z ledu prostějovských Jestřábů, kde zvítězila 6:3. V tabulce si jihlavští hokejisté pojistili třetí příčku. Dvě branky vítězů vstřelil Oldřich Bakus, po jedné přidali Milan Baranyk, Ota Lazorišák, Pavel Staněk a svůj premiérový gól slavil obránce Michal Giba.

Jihlavští hokejisté přijeli na Hanou pro tři povinné body a ty si nakonec domů také odvezli. Na ledě předposledních Jestřábů se jako první trefil Milan Baranyk, druhý gól přidal Ota Lazorišák a v úvodu druhého dějství už vedla Dukla zásluhou Michala Giby rozdílem tří branek. Pro devatenáctiletého obránce, který do Jihlavy přišel z brněnské Komety, to byl vůbec první gól ve druhé nejvyšší soutěži. „Vystřelil jsem a puk se odrazil do branky od jednoho z domácích hráčů,“ popsal svoji premiérovou trefu Michal Giba. Většina hráčů si po svém prvním střeleckém úspěchu schová na památku puk a výjimkou nebyl v pondělí ani jihlavský junior. „Já sám jsem si na to ani nevzpomněl, ale přivezl mi ho jeden ze spoluhráčů,“ dodal šťastný střelec.

Na začátku poslední třetiny svítil na ukazateli skóre stav 2:5, dvakrát se za Duklu v prostřední části trefil kapitán Oldřich Bakus. Zdálo se tedy, že třetí dvacetiminutovka se bude hrát už pouze z povinnosti. Jihlavský útočník Jonáš Fiedler si ale nešťastně srazil puk do vlastní sítě a Hanáci byli opět ve hře. „My tohle máme skoro každý zápas. Vždycky, když vedeme nějakým vyšším rozdílem tak trochu polevíme. Naštěstí jsme pak dali ještě ten jeden gól a vyhráli,“ oddechl si autor druhého jihlavského gólu Ota Lazorišák. Dvaadvacetiletý útočník se v poslední době výrazně zlepšil. Spolupráce s Petrem Altrichterem a Ladislavem Rytnauerem mu viditelně svědčí. „Vyhovíme si, nahrajeme si a padá nám to tam. Jsem za to pochopitelně moc rád,“ zářil po utkání Lazorišák.

Dvě a půl minuty před koncem zápasu sáhli domácí ke hře bez brankáře a Pavel Staněk o necelou minutu později vstřelil uklidňující šestý gól. Do tabulky si Jihlava připsala tři body za výhru 6:3 a v soutěži si pojistila třetí příčku. „Myslím si, že jsme sehráli dobrý zápas. Dobře jsme rozebrali hru, dobré byly i přihrávky a navíc padlo i hodně gólů,“ pochvaloval si vítězství z Prostějova obránce Michal Giba.

Spokojeni byli pochopitelně také trenéři a to hlavně proto, že na střílení gólů už v Jihlavě není jenom první pětka vedená Oldřichem Bakusem. „Naše úderná síla se rozložila na tři lajny, čtvrtá vždycky vypomůže, aby si kluci trochu odpočinuli. Je dobře, že před blížícím se play off prokazují sílu hned tři pětky,“ říká spokojený asistent hlavního kouče Chalupy, Aleš Polcar.