Pojďme zabrat! Tři body proti Sokolovu dávají jistotu předkola play off

27.02.2024 / Tomáš Lysý

Základní část Chance ligy vrcholí. Nejpozději v pátek na první březnový den bude jasno o šestce pro čtvrtfinále, o čtyřech týmech pro předkolo a o tom, zda se Znojmo ještě vzepře stahující se sestupové smyčce. Jihlavští hokejisté vinou několika proher v posledních zápasech již nemohou usilovat o přímý postup do čtvrtfinále. I tak bude zápas proti Sokolovu extrémně důležitý z hlediska předkola play off. Devátá HC Dukla Jihlava i její poslední domácí soupeř v základní části HC Baník Sokolov (aktuálně osmý) totiž mají stejně bodů – 68 a na jedenáctou Slavii mají náskok jen tří bodů. S oběma týmy má Dukla lepší vzájemnou bilanci. Utkání začíná ve středu 28. února 2024 od 17:30 hodin na Zimním stadionu v Pelhřimově a vstupenky můžete získat online prostřednictvím tohoto odkazu. Partneři zápasu jsou firmy Jeřáby Vysočina a ANDone.

Jihlavským hokejistům se na závěr základní části nedaří. V posledních deseti zápasech totiž zapsali pouze dvě výhry a rázem tak mohli zapomenout na šesté místo s přímým postupem do play off, na které hned po reprezentační přestávce vyskočili. Závěrečná dvě kola určí, zda Jihlava začne předkolo play off venku a ve druhém a případném třetím utkání bude mít výhodu domácího prostředí, což by byla zřejmě nejlepší varianta. Druhá možnost je opačná – začátek předkola doma a druhé a případné třetí klání na ledě soupeře. Ve hře je ale i varianta poslední, nejméně úspěšná. Dukle s koncem základní části skončí i sezona.

Soupiska Sokolova
Realizační tým Sokolova

Jasno o první variantě může být už ve středu večer. Jihlavští hokejisté mají na devátém místě 68 bodů, tedy naprosto stejný počet jako osmý Sokolov. Na sedmý Zlín (75 bodů) již oba celky dosáhnout nemohou. Hned za těmito dvěma bodově shodnými týmy je desátý Kolín s 67 body. Jedenácté místo, které znamená konec sezony po základní části a nepostup ani do předkola, patří Slavii se 65 body. Matematika je naprosto jasná. Dukla má se Slavií lepší vzájemné zápasy (8:4 na body), s Kolínem je na tom také lépe (7:5 na body) a proti Sokolovu vyhrála dokonce všechny tři dosavadní vzájemné zápasy. Tříbodová výhra proti Sokolovu posune Jihlavu zcela jistě do předkola play off. Množství dalších variant bude třeba propočítat až před posledním 52. kole. V něm bude dost možná hrán zápas o přímý postup do předkola, Kolín totiž přivítá doma Slavii.

Sokolov se v závěru sezony pere také o účast v předkole. Jak už bylo uvedeno, na osmém místě má stejně bodů jako Dukla a bodový náskok nad desátým Kolínem. Jeho bilance proti Kozlům je bodově shodná 6:6 při lepším skóre 10:8. Oproti jedenácté Slavii, která se na toto místo vyšplhala z klinické sestupové smrti, disponuje třemi body k dobru a navíc lepším vzájemným zápasem (8:4 na body). Baník má proto k předkolu také relativně blízko, zejména v kontextu toho, že Kolín a Slavia hrají v posledním kole proti sobě. Zbývá ještě doplnit právě tuto dvojici – Kolín má proti Pražanům v tabulce dva body k dobru, ale horší vzájemný zápas, 3:6 na body a 4:8 na skóre. Postupové šance dvanáctých Parbubic (62 bodů) a třináctého Frýdku-Místku (61) bodů jsou v oblasti teorie, stejně tak možnost, že se na jejich úkor zachrání Znojmo.

Poslední zápas Sokolova

50. kolo: Sokolov – Poruba 5:6 sn.

Branky a nahrávky: 6. Vracovský (Klejna, Tomeček), 19. Weinhold (Kverka, Tomeček), 29. Vracovský (Tomeček, Osmík), 40. Osmík (Polák, Přikryl), 41. Bernovský (Csamango) – 14. Mrázek (Doudera, Honejsek), 17. Gřeš (Vachovec, Berisha), 36. Střondala (Klimíček), 42. Berisha (Razgals, Gutwald), 57. Šoustal (Střondala), roz. náj. Razgals. Rozhodčí: Bejček, Čáp – Maštalíř, Juránek. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 569. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:6

Poslední vzájemný zápas

38. kolo: HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava 0:3

Branky a nahrávky: 12. Strejček (Toman), 28. Báťa (Jungwirth, Mareš), 53. Jelínek (Havránek). Rozhodčí: Horák, Valenta – Belko, Kotlík. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 621. Střely na branku: 25:38. Zblokované střely: 2:2. Vhazování: 33:30. Průběh utkání: 0:3.

Sokolov: Michajlov – Mlčák, Tureček, Bulka, Weinhold, Rulík, Niko, Krajčík – Vracovský, Kverka, Tomeček – Adamec, Bernovský, Kružík – Křemen, Vrdlovec, Csamango – Novotný, Rohan, Šlechta
Dukla: Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Kolář, Mareš, Koštoval – Čachotský, Toman, Cachnín – Harkabus, Havránek, Jelínek – Jungwirth, Rauš, Báťa – Kočí, Štefančík, Brož

Jihlavští hokejisté ve třech vzájemných zápasech proti Sokolovu pokaždé vyhráli. Případný další úspěch jim zajistí předkolo play off a výrazně je přiblíží konečnému osmému místu po základní části. Foto:

51. kolo, středa 28 února

HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – SC Marimex Kolín (17:30)
HC ZUBR Přerov – Berani Zlín (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – HC LERAM Orli Znojmo (18:00)
HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

52. kolo, pátek 1. března

HC Frýdek-Místek – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
Berani Zlín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC LERAM Orli Znojmo – HC Stadion Litoměřice (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
SC Marimex Kolín – HC Slavia Praha (18:00)

1. zápasy předkola play off 2024, pondělí 4. března

10. tým po základní části – 7. tým po základní části
9. tým – 8. tým

2. zápasy předkola, středa 6. března

7. tým – 10. tým
8. tým – 9. tým

Případné 3. zápasy předkola, čtvrtek 7. března

7. tým – 10. tým
8. tým – 9. tým
Hraje se na dva vítězné zápasy

1. zápasy čtvrtfinále play off 2024, sobota 9. března

HC RT TORAX Poruba 2011 – hůře umístěný postupující z předkola
VHK ROBE Vsetín – lépe umístěný postupující z předkola
LHK Jestřábi Prostějov/HC Stadion Litoměřice – 6. tým
4. tým – 5. tým

Další termíny: 10. 3. a 13. 3, případně 14. 3. a 16. 3. (hraje se na tři vítězné zápasy)

Tabulka Chance ligy po 50. kole