Takové nesmyslné zákroky smrdí velkým zraněním, zlobí se autor hattricku Tomáš Harkabus

07.03.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté odvrátili konec sezony, když ve druhém utkání předkola rozstříleli Slavii 7:2. Hned tři branky během devíti minut zaznamenal útočník Tomáš Harkabus, který pokaždé využil přesilovou hru a ve dvou zápasech má parádní bilanci 4+1. „Ve druhé třetině nám to tam napadalo a nechci říct, že se ve třetí části zápas dohrával, ale oba týmy se připravovaly na rozhodující třetí zápas. Jednomu týmu po dalším utkání skončí sezona. My budeme hrát svůj hokej a soupeř ať si k zápasu přistoupí, jak chce,“ poukazuje jihlavský útočník i na závěr zápasu a úděsný faul Tomáše Knotka na jihlavského juniora Jonáše Jungwirtha.

Pojďme postupně. Jihlavští hokejisté věděli, že musí druhý zápas vyhrát, jinak jim končí sezona. Dílčí cíl začali plnit na konci první třetiny gólem obránce Fabiena Kočího. „Dobře jsme začali, lépe než na Slavii. Měli jsme dobrý vstup a v závěru třetiny byli odměnění vedením 1:0. Potom nám to tam ve druhé třetině napadalo a zápas se nechci říct dohrával, ale oba týmy se připravovaly na rozhodující třetí utkání,“ hodnotí duel v několika větách Tomáš Harkabus, který ve druhé třetině vstřelil tři z pěti gólů Dukly. Trefil se v rozmezí devíti minut a pokaždé v přesilovce. Zatímco v základní části Jihlavě početní výhody nešly, nyní dala z devíti přesilovek hned pět branek. „Udělali jsme nyní v přesilovkách změnu. Havrana (Tomáš Havránek – pozn. aut.) jsme jako tvořivého hráče dali nahoru, má totiž dobrý přehled. Udělali jsme změnu a bylo to ku prospěchu věci. Nyní nám přesilovky sedly a všechno nám tam spadlo. Čistý hattrick jsem dal naposled někdy v dorostu nebo v juniorce. Ještě se domluvíme, co za něj zaplatím, to zůstane v kabině, ale asi bude muset ode mne něco přijít,“ směje se útočník–týmový pokladník, který nedávno překonal hranici 100 gólů za Duklu v necelých 400 utkáních.

Po jeho hattricku přišel zákrok slávistického forvarda Karla Křepelky na stěžejního beka Jihlavy Jana Strejčka, za který dostal útočník hostí trest na pět minut a do konce zápasu. Role mstitele se ujal právě Tomáš Harkabus. „Po odpískání přišla hrazda na našeho klíčového beka. Jen mne mrzí, že se soupeř bitce nepostavil čelem a hodil přede mnou želvu. Ale bylo to pro něj možná dobře,“ hlásí napůl úsměvně i napůl naštvaně "Harky".

Třetí část probíhala poměrně poklidně. Dukla dala sedmou branku, následně přišla naprosto férová bitka Šimona Jelínka s Marcelem Slavíkem a poté Slavia snížila na konečných 7:2 pro Jihlavu. 47 sekund před koncem ale přišel likvidační faul útočníka hostí Tomáše Knotka na jihlavského talentovaného juniora Jonáše Jungwirtha, který se následně svíjel v bolestech a z ledu byl odvážen na nosítkách. „Chtěli jsme, aby se nikomu nic nestalo, což se příliš nepovedlo. Myslím si, že za stavu 7:2 a minutu do konce jde o nesmyslný zákrok, navíc od takového zkušeného hráče, jako je Tomáš Knotek. Chápu, že občas je třeba někoho dohrát, ale čistě. Podobné zákroky smrdí velkým zraněním. Mohlo to dopadnout jakkoliv. Nevíme ještě, jak na tom Jumba je, ale za mne to byl nesmysl,“ přemítá Tomáš Harkabus.

Video: HokejkaTV

Atmosféra se najednou řádně přiostřila. Na ledě si hráči něco vyříkávali v rámci duchu zápasu, ovšem někteří jihlavští fanoušci neunesli otřesný zákrok na Jonáše Jungwirtha a přišli do křížku se střídačkou Slavie, což byla další kaňka na jinak vítězném jihlavském večeru. „Emoce holt vyplavaly na povrch. Nevím, co se na střídačce stalo a nechci to moc komentovat. Oni řekli, že se na střídačce bojí a že jdou pryč. Nevím, jestli to chtěli uhrát tak, že se zápas nedohraje, ale rozhodčí předčasný konec hned zamítli. Je to škoda. Chápu, že je to play off, ale odtud potud. Hlavně, že se zápas dohrál,“ říká Tomáš Harkabus.

Pro třetí zápas je proto postaráno o další zápletku. Tak jako tak, jeden tým půjde na dovolenou, naopak postupující postoupí do čtvrtfinále a poměří síly s Porubou nebo se Vsetínem. „Bude to rozhodující zápas, jednomu týmu skončí sezona. My budeme hrát svůj hokej a slávisti, ať si k utkání přistoupí, jak chtějí. My jdeme vyhrát, to je celé,“ sděluje důrazně Tomáš Harkabus a snad bude mít po utkání opět vítěznou a speciální helmu, která mu byla po zápasu předána. „To je novinka. Přišli jsme s tím po půlce sezony, že bychom mohli dávat cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Vymysleli jsme tuto helmu a myslím, že vypadá dobře. Jen škoda, že nebliká, ale to už by bylo asi moc,“ směje se dlouholetý jihlavský útočník.

Tomáš Harkabus po výhře ve 2. předkole 7:2 nad Slavií

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 7:2

Autor videa: Tomáš Lysý