Ambice? Na tohle nemíním odpovídat, říká Milan Chalupa

07.09.2006 / Jakub Mezlík

Hokejistům jihlavské Dukly v těchto dnech končí letní příprava a nová prvoligová sezona už klepe na dveře. Kádr přes prázdniny doznal několika změn, formuje se nová sestava. O ambicích mužstva čili o tom, čeho by tým mohl v následující sezoně dosáhnout, se však trenér Milan Chalupa bavit nechtěl. Stejně tak odmítl i spekulovat, které týmy budou hrát na špici 1. ligy. Na otázku, kdo by měl být favoritem letošní sezony, odpověděl: „Všichni.“ Co se týká uplynulé přípravy, byl již o trochu sdílnější.

Hráči nejprve absolvovali suchou přípravu, počátkem srpna se přesunuli na led, přičemž během pěti týdnů absolvovali 12 utkání s nejrůznějšími kluby. Bilance Dukly je naprosto vyrovnaná – 4 výhry, 4 remízy a stejný počet proher. Přípravné duely byly letos velice pestré, Jihlava se představila ve třech utkáních ve Švýcarsku, doma hostila v posledním souboji rakouský Graz. „Zápasy nám ukázali svoje o hráčích, kdo na co má. Z toho my budeme vycházet,“ říká Chalupa. Jihlavský kouč překvapivě naznačoval, že příprava ještě nekončí, a že místo odloženého zápasu proti Vrchlabí hráče čeká pravděpodobně tréninkový duel. „Ještě pokračujeme v pátek velkým mačem, to si nechám pro sebe s kým hrajeme, a tam vlastně všechno završíme,“ konstatuje lodivod Dukly.

Během léta se v klubu odehrálo několik změn, nečekaný byl zejména odchod Petra Altrichtera, který se rozhodl ukončit kariéru. „Bylo to těžké, ale já jsem díky tomu, že jsme začali s Oldou (Bakusem, pozn. autora) podnikat, nějaký závěr udělat musel, protože takhle to dál nešlo,“ prozradil hráč v nedávném rozhovoru. Překvapil také Petr Kaňkovský. Dlouholetý jihlavský hokejista se rozhodl ukončit své druholigové angažmá a vrátit se zpět do Dukly. Jinak se v kádru objevila spousta nových mladých ambiciózních hráčů, kteří museli o svůj post ještě bojovat. Na zkoušce bohužel neuspěl např. Adam Drgoň či Michal Polák. Petr Plch a Marek Horský naopak vypadají, že by mohli zapadnout. Z Českých Budějovic přišel na poslední chvíli na hostování Jiří Hanzal, který se v posledním utkání proti rakouskému soupeři trefil hned dvakrát. „Kluci to mají těžké, protože naskočili do rozjetého rychlíku, oni musí mít čas,“ říká Chalupa.

Zatímco v loňské sezoně byl kádr po dobu přípravy hodně slepovaný a hráčů nebylo vůbec mnoho, letošní situace je úplně jiná. „Je nás svým způsobem hodně co do počtu, proto musí někdo odejít,“ vysvětluje Chalupa důvod, proč někteří hráči tým museli opustit. Nyní už by však měl být počet hráčů ideální a dalo by se hovořit o ambicích pro nadcházející sezonu. Tato otázka směřovala i na jihlavského kouče, ten se však rozčílil. „Na tohle nemíním odpovídat!“ Nenaznačil ani prvoligové cíle. „To musí určit jiní.“