Dukla v pondělí proti Ústí

29.10.2006 / Jakub Mezlík

První liga pokračuje 16. kolem a jihlavská Dukla po domácí výhře nad poslední Olomoucí cestuje na sever Čech naopak k jednomu z nejsilnějších celků. HC Slovan Ústečtí Lvi letos na Horáckém zimním stadionu vyhrál na nájezdy, oplatí červenožlutí svému soupeři porážku na jeho ledě? Utkání startuje v pondělí 30. října od 18:00 a na našich stránkách bude pro příznivce tradičně připraven online přenos.

Aktuální dění v ústeckém týmu

Více hráčů než z kteréhokoli jiného prvoligového klubu zamířilo v letní přestávce z Ústí do extraligových týmů. Účastník poslední baráže přišel o gólmany Romana Málka (Plzeň) i Lukáše Sáblíka (K. Vary), dále kádr opustili Roman Červenka (Slavia), David Mazanec (Plzeň), trio Aleš Pavlas, Jiří Kuchler a Michal Havel zamířili na Kladno, Vítězslav Jankových do Itálie a Robert Kysela skončil s aktivní kariérou. Asi nejvýraznější posily klub získal z Třince, duo útočníků Pavel Janků, Marek Ivan. Dále přišli Jakub Hulva, Tomáš Ficenc (Vítkovice), Tomáš Houdek (Zlín) či Petr Hořava (Kladno). Do lví klece zamířil z Nitry Michal Fikrt. Ústí se podobně jako v minulých letech drží na vrchních patrech prvoligové tabulky, přesto letos nekráčí soutěží tak suverénně a první místo nyní okupuje Chomutov.

Poslední zápasy obou celků

V 15. kole Dukla přivítala na Horáckém zimním stadionu Olomouc, Ústí se představilo v Mladé Boleslavi.

Horácká Slavia Třebíč - HC Slovan Ústečtí Lvi 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Statistiky:Branky a nahrávky: 4. Dolníček (Ščerban, Mertl), 21. Ščerban (Laš) - 29. Grof (Nádaždi, Slížek), 36. Grof (Ivan), 42. Ivan (Slížek), 54. Klimt (Martinec, Zápotočný) Rozhodčí: Jeřábek - Guth, Rittich. Vyloučení: 10:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1470. Střely na branku: 27:27. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
Sestava Ústí: Fikrt (21. Zikmund) - Ficenc, Grof, Hořava, Houdek, Kudrna, Nádašdi, Zápotočný, Pojkar, Antoš, Hulva, Ivan, Klimt, Klobouček, Kudrna, Martinec, Přeučil, Slížek, Vítek, Baur.

Dukla Jihlava – HC Olomouc 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Statistiky: Branky a nahrávky: 7. Chvátal (Čachotský, Bakus), 36. Chvátal (Čachotský, Bakus), 42. Říha (Lozorišák, Bakus). Rozhodčí: Fraňo - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 12:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1390. Střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 3:0.
Sestava Dukly: Řehoř - Chvátal, Morava, Kuchyňa, Lukáč, Dobrovolný, Šmarda, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Říha, Dušátko, Lazorišák - Hanzal, Řípa, Fiedler.

Vzájemné zápasy

Jihlavští hokejisté měli minulou sezonu mírně horší bilanci z ústeckým týmem. První dvě utkání dopadla pro Duklu prachmizerně, na Horáckém zimním stadionu nejprve podlehli Jihlavští svému sokovi 1:3, poté prohráli i na ústeckém ledě 1:4. Další vzájemný zápas se uskutečnil opět na Vysočině a utkání skončilo bezgólovou remízou. Překvapení se však odehrálo v posledním zápase, kdy Dukla smetla Ústí na jejich vlastním ledě 5:1. Jediný letošní souboj Jihlava doma prohrála 3:4 až po samostatných nájezdech.

Historie ústeckého klubu

Roku 1945 se začal v Ústí nad Labem uskutečňovat sen o profesionálním ledním hokeji. Za jedenáct led klub postoupil do tehdejší druhé ligy, roku 1972 už byl účastníkem první. Pak však přišla těžká léta pro ústecký hokej. V sezoně 1987/88 klub spadl do druhé ligy, a i když se za 5 let vrátil, roku 1998 musel klub ve finanční krizi soutěž odprodat. V sezoně 1999/2000 se klub vrátil do druhé nejvyšší soutěže a od té doby je jejím pravidelným účastníkem. Loni si dokonce Lvi zahráli historicky poslední baráž o extraligu, tým Vsetína však byl nad jejich síly.