Jihlavu čeká druhý venkovní zápas v řadě

08.12.2006 / Jakub Mezlík

K dalšímu zápasu cestuje jihlavská Dukla na led aktuálně posledního celku první ligy - HC Olomouc. Hanáci již pět zápasů nevyhráli, Jihlavě se vůbec nedaří bodovat na venkovních kluzištích. To se potvrdilo i ve středečním duelu v Ostravě, který domácí vyhráli 5:3. Který z týmů tedy poruší smolnou tradici? Utkání začíná v sobotu 9. prosince v 17:00 na olomouckém ledě.

Pro zájemce bude na našich stránkách jako tradičně připraven online přenos.

Aktuální dění v olomouckém týmu

Olomouci se letos vůbec nedaří a je poslední s pouhými osmnácti body na svém kontě. Navíc Mora již pět zápasů čeká na vítězství. Nejproduktivnějším mužem kádru je Filip Smejkal se třinácti body, což je žalostně málo ve srovnání s lídry ostatních klubů. Nejpilněji bodující Jihlavané Oldřich Bakus a Petr Kaňkovský mají o čtrnáct bodů více, nejlepší muž první ligy prostějovský Lukáš Říha dokonce o devětadvacet. Brankářskou jedničkou je Štefan Žigárdy, ani on však nijak oslnivými statistikami nezaujme.

Poslední zápasy obou celků

Ve 27. kole Dukla nestačila na Ostravu, Olomouc si odvezla nadílku s Třebíče..

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Olomouc 6:1 (2:1, 1:1, 2:1)
Statistiky: Branky a nahrávky: 8. Mertl (Ščerban), 11. Vomela (Zahradník), 21. Pšurný (Handlovský), 25. Zahradník (Vomela), 30. Hrbáček (Oliva, Handlovský), 32. Oliva (Handlovský, Hrbáček) - 43. Čuřík (Hubáček). Rozhodčí: Jebavý - Lhotský, Bejček. Vyloučení: 7:6 (navíc Ministr OL 10 min OT). Využití:3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 600. Střely na branku: 28:30.
Sestava Olomouce: Žigárdy (22. Adamec, 33. Žigárdy) - Kříž, Bartoň, Šafařík, Suchánek, Vyrůbalík, Švrček, Janáček, Ondrůšek, Slaninák, Ministr, Smejkal, Bordowski, Bouz, Šimo, Barták, Hubáček, Zbořil, Šula, Čuřík, Rajnoha.

HC Sareza Ostrava - HC Dukla Jihlava 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Statistiky: Branky a nahrávky: 2. Badžo (Holík), 9. Klimek (Janečka, Sochorek), 24. Ovšák (Pavlačka), 48. Janečka (Tesařík, Sochorek), 53. Badžo - 13. Vlk (Fiedler, Chvátal), 36. Kaňkovský (Fiedler), 47. Kaňkovský (Řípa, Fiedler). Rozhodčí: Smeták - Jureček, Pala. Vyloučení: 6:10, navíc Morava 10 min. OT. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 725. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 5:3.
Sestava Dukly: Řehoř - Kuchyňa, Morava, Duben, Lukáč, Míka, Chvátal, Šmarda, Pekárek - Rytnauer, Bakus, Čachotský, Havel, Kaňkovský, Fiedler, Vaškovič, Dušátko, Vlk, Řípa.

Vzájemné zápasy

Letos zatím platí rčení můj dům můj hrad. Celky se střetly dvakrát a vobou případech zvítězil domácí tým. Nejprve Mora 5:1, poté Jihlava 3:0. V předchozí sezoně v prvním vzájemném utkání Hanáci na vlastním ledě nezvládli prodloužení a Dukle podlehli 2:3. Pak to byli však oni, kteří se radovali. A to hned dvakrát! Nejprve rozesmutnili Horácký zimní stadion, když jihlavské hokejisty na jejich vlastním ledě porazili jednoznačně 4:1, poté zvítězili doma 2:1. Poslední loňské utkání mezi Jihlavou a Olomoucí přineslo nejvíce branek, Dukla se radovala z výhry 6:3.

Historie olomouckého klubu

Lední hokej se v Olomouci hraje od roku 1955. Jako TJ DS Olomouc klub dosáhl na postup do 1. ligy a roku 1991se Hanáci probojovali až do extraligy a roku 1994 se stali historicky prvním mistrem samostatné české extraligy. Pak však hokej v Olomouci upadal, tíživá finanční situace donutila prodat roku 1997 extraligovou příslušnost do Karlových Varů. O další dva roky později byla prodána i prvoligová licence a hokej zde na seniorské úrovni na dobu dvou let skončil. Poté se totiž Olomouc stala účastníkem druhé ligy a klub za nedlouho vybojoval i postup do první. V té se zatím Hanáci úspěšně drží.