V Prostějově bude Dukla bojovat o prodloužení série

05.01.2007 / Jakub Mezlík

Dalším soupeřem jihlavské Dukly bude tým HK Jestřábi Prostějov. Nevídaný obrat předvedli jihlavští hokejisté v posledním střetnutí proti Prostějovu na Horáckém zimním stadionu. Stav 0:3 po dvou třetinách dokázali červenožlutí pěti góly otočit a v táboru Jestřábů to vřelo. Oba soupeři budou mít příležitost střetnout se znovu v sobotu 6. ledna 2007 v 17:00, tentokrát na prostějovském ledě.

Na našich webových stránkách bude pro příznivce tradičně připraven online přenos utkání.

Aktuální dění v prostějovském týmu

Jestřábi se nyní pohybují těsně pod osmou příčkou zajišťující postup do play-off. Ztrácejí pět bodů právě na jihlavskou Duklu, která před nedávnem vyhrála vzájemný souboj a od té doby před Jestřábi svoji pozici chrání. Tým se v bráně spoléhá na zkušeného harcovníka Radovana Biegla, který zde má střídavý start, v útoku kraluje nejproduktivnější muž první ligy Lukáš Říha, který hraje v jedné lajně i s exjihlavským Romanem Hlouchem.

Poslední zápasy obou celků

Ve 33. kole Dukla přivítala Havířov, Prostějov se představil v Třebíči.

HC Horácká Slavia Třebíč – HC Jestřábi Prostějov 3:2 po samostatných nájezdech (1:0, 0:0, 1:2)
Statistiky: Branky a nahrávky: 21. Kovář (Dolníček), 43. Látal (Šefčík), rozhodující SN Ščerban - 44. Korčák (Čech), 53. Gengel (Všetečka). Rozhodčí: Hodek - Machálek, Škach. Vyloučení: 4:10. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
Sestava Prostějova: Biegl - Sedlák, Všetečka, Pukalovič, Suchý, Podešva, Karlíček - Pavelek, Bařica, Hlouch - Kukla, Čech F., Škumát - Minařík, Gengel, Nakládal - Korčák.

HC Dukla Jihlava – HC Havířov Panthers 6:3 (2:0, 1:1, 3:2)
Statistiky: Branky a nahrávky: 6. Kaňkovský (Řípa, Fiedler), 15. Rytnauer (Bakus, Kaňkovský), 25. Fiedler (Kaňkovský, Lukáč), 42. Lazorišák (Šmarda), 43. Lukáč (Kaňkovský, Bakus), 46. Čachotský (Kaňkovský, Rytnauer) - 22. Zdeněk (Rozum), 50. Fadrný (TS), 59. Zdeněk (Holuša, Balčík). Rozhodčí: Blecha - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 10:8, navíc Řípa 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1460. Střely na branku: 36:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:3.
Sestava Dukly: Řehoř - Klíma, Míka, Lukáč, Pekárek, Šmarda, Lazorišák - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Vlk, Dušátko, Hanzal - Havel.

Vzájemné zápasy

Co se týká vzájemných zápasů Dukly a Jestřábů, jsou Jihlavští v tomto ohledu úspěšnější. Loni prohráli na prostějovském ledě 1:3, zbylé tři vzájemné duely vyhráli - 4:1, 5:3 na Horáckém zimním stadionu a 6:3 porazila v závěru sezony mocně finišující Dukla Prostějov i na jejich stadionu. Nejúspěšnějším mužem loňských vzájemných duelů je bezkonkurenčně jihlavský kapitán Oldřich Bakus, který si připsal 9 bodů za 5 gólových tref do sítě Jestřábů a 4 asistence. I letos si zatím více bodů ze vzájemných duelů odnesli hokejisté Dukly. V Prostějově prohráli až po nájezdech a na domácím ledě se radovali z výhry 5:3 po fantastickém obratu v poslední části.

Historie prostějovského klubu

Již roku 1913 byl založen prostějovský hokejový klub. I když ve své dlouhé historii několikrát nakoukl mezi elitu, nikdy v nejvyšší soutěži nepatřil k absolutní špičce. Po problémech roku 1997 zde byla o dva roky později zakoupena prvoligová licence od Havířova, která dala základ k budování nového týmu. Tým se v první lize držel pět let, pak sestoupil. V loňské sezoně se však Jestřábi vrátili do první ligy, ale jejich vystoupení nebylo úplně nejrůžovější, stačilo pouze na 13. místo a baráž. Prostějovští však svou roli zvládli a v lize se udrželi.