Švýcarská liga není špatná, tvrdí Dolana

07.06.2007 / Luban

Odchovanec jihlavského hokeje Tomáš Dolana působí už druhý rok ve Švýcarsku. Zatím nastupoval výhradně v týmech, které bojují ve druhé nejvyšší soutěži. Postupně vystřídal dresy HC Forward Morges, Lausanne HC a Sierre. Před letošní sezónou se přesunul do ambiciózního celku Chaux-de-Fonds.

Léto trávíte v Čechách, příprava ve Švýcarsku vám ještě nezačala?
Po sezóně vždycky určité období trávím doma. Teď mám volno do začátku srpna, kdy musím k týmu přijet připravený.

To znamená, že teď musíte tvrdě trénovat...
Připravuju se společně s Pepou Marhou a Márou Cmuntem. Je to trošku jiné než příprava v týmu. Jak se domluvíme, tak trénujeme. Ani jeden nemáme problém se donutit. Každý ví co potřebuje.

Takže jste se ani nezkoušel domluvit s Duklou?
Minulá letní příprava pro mě byla kvalitní a nemám potřebu trénovat s týmem. Vyhovuje mi to takhle. Pepa Marha hraje v Davosu, tudíž má dost zkušeností.

Jak vám vyhovuje styl hokeje ve Švýcarsku?
Když jsem tam odcházel, tak někteří lidé nad Švýcarskem kroutili hlavou. Ale já jsem byl mile překvapený. Táta, který se byl za mnou podívat na hokej, a který to znal z dřívějška, mě jenom utvrdil v tom, že to není žádná sranda. Myslím si, že Dukla se mohla před loňskou sezónou přesvědčit, že druhá švýcarská liga není špatná. Více se bruslí, je to více útočné. Možná jim trošku chybí česká hlava, ale hokej se tam nehraje špatný.

Dá se porovnat zázemí ve druhé a první švýcarské lize s tím u nás?
Ve druhé švýcarské lize je to trošku rozdíl, někteří kluci jsou poloprofesionálové. V Sierre nás bylo jen osm až deset profesionálů. Ostatní kluci ještě pracovali, třeba na poloviční úvazek. Podmínky nejsou špatné, záleží na klubu. Prvních pět nebo šest týmů je docela dobře zajištěno. Kdybych to měl porovnat s Duklou, není v tom velký rozdíl. Samozřejmě nejvyšší liga a týmy jako Davos, Bern, to už je o něčem jiném.

Co fanoušci? Je tam bouřlivější prostředí než tady?
Porovnám tři týmy ve kterých jsem hrál. Třeba v Morges chodilo na zápasy 400 až 500 lidí, což byla taková chladnější atmosféra. V Lausanne to už bylo perfektní. Když jsme vyhrávali, tak na nás chodilo 5000 nebo 6000 lidí. No a v Sierre přišlo i čtyři a půl tisíce fanoušků. Na to, že to bylo malý město asi o 12000 až 13000 tisících, tak tam bylo sakra horký prostředí.

V nadcházející sezóně budete působit v Chaux-de-Fonds, co od nového působiště očekáváte?
Tolik toho zase nevím. Je to tým, který hrál v nejvyšší švýcarské soutěži. Určitě tam bude tlak jak všude. Když jsem hrál v Siere, přišlo za námi před sezónou vedení a na rovinu řeklo, že chce postoupit. Bohužel to nevyšlo. Myslím si, že by mi mohl v té nové sezoně sedět hokej víc než letos. Nechám se překvapit.

Na nejvyšší soutěž nepomýšlíte?
Určitě bych se do ní chtěl dostat. Letos jsem byl na zkoušce v Davosu na jednom přátelském utkání a dvakrát tam trénovat v reprezentační přestávce. Trošku jsem k tomu čuchnul, viděl jsem jak vypadá zázemí v nejlepším týmu Švýcarska a v nejlepším týmu, ve kterém jsem kdy trénoval. Byla to ohromná zkušenost. Teď je pro mě ale priorita připravit se na sezónu v Chaux-de-Fonds.