Dukla veze triumf z Německa

02.10.2007 / Deník - Zdeněk Drla

Tým trenéra Petra Kaňkovského, složený z hokejistů narozených v roce 1997, uspěl v tvrdé konkurenci stejně starých hráčů z Německa, Itálie, Švýcarska a Francie, když ve finále porazil 1:0 favorizovaný švýcarský celek EV Zug. Jedinou branku zápasu vstřelil Lukáš Anděl, který byl také vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.

Dukla vstoupila do kolotoče zápasů v sobotu ráno remízou 3:3 s německým týmem HC Wohlen-Freiamt, kdy rozhodčí uznal soupeřům sporný gól, který padl až dvě vteřiny po závěrečné siréně a stanovil tak konečný nerozhodný výsledek.

Následoval bezbrankový zápas s pozdějšími finalisty EV Zug, třetí vystoupení na německém ledě postavilo jihlavským hráčům do cesty další německý tým SC Reichersbeuren. Ten smetli jednoznačně 4:O a do bojů o medaile vstupovali z druhého místa ve skupině.

Neděle měla rozhodnout

Nedělní ráno mělo rozhodnout o dalším osudu mladého týmu. Pokud by zápas se švýcarským AHC Bülach nezvládli, zahráli by si o třetí místo, což by znamelo zopakování loňského umístění. Švýcary, kteří v základní skupině deklasovali francouzský Štrasburk poměrem 11:0 a tým Valpellice z Itálie 8:1, nakonec Dukla v semifinále přehrála 5:3, kdy čistý hattrick zaznamenal nejlepší útočník celého turnaje Lukáš Anděl.

Finále nabídlo opakování sobotního souboje ze základní skupiny. Bezbrankový stav vydržel do jedenácté minuty, kdy se Dukla ujala vedení brankou Anděla. Následovalo několik šancí na obou stranách, Dukla hrála dvakrát v početní nevýhodě, ale stav na světelné kostce se na stadionu, na jehož led vyjíždìla celá plejáda skvělých českých hráčů, už nezměnil.

Jako památka na hráče

Tradiční Memoriál Ference Vozára, jehož osmý ročník proběhl od soboty do neděle, připomíná památku hráče maďarského původu, který ve Freiburgu žil a několikrát s ním dosáhl výrazných úspěchů i v evropském měřítku.

Pod střechou stadionu s kapacitou 3800 diváků visí na čestném místě dresy brankáře Jiřího Crhy či obránce Milana Chalupy. Za dresu "freiburgské vlky" nastupovali i Bedřich Štěrban, Jiří Cihlář, Marian Morava nebo Jiří Poukar, tým trénoval svého času i Stanislav Neveselý.


Foto: Milan Najman
Zleva horní řada: vedoucí mužstva Jan Křížek, brankář Dominik Nahodil, Petr Kohout, kapitán Jiří Bambula, Martin Karlík, Lukáš Klepp, Marek Brož, Daniel Dörrer, Natálie Sobotková, trenér Petr Kaňkovský, Ladislav Pospíchal.
Dolní řada: Kryštof Chylík, Josef Kaňkovský, Karel Kaňkovský, Jan Mareček, David Váňa, Ondřej Najman, Lukáš Anděl.