Vyhnul se Petr Vlk pokutě?

09.02.2003 / RTD

Ve včerejším zápasu proti Prostějovu se jihlavským fanouškům poprvé představila třetí extraligová posila pro playoff. Tou je dvacetiletý třinecký útočník Rostislav Martynek (foto). I přesto, že neměl tak oslnivý start jako vítkovická dvojice Lukáš Chmelíř - Rostislav Olesz, svým výkonem určitě naznačil, že by Dukle mohl ve vyřazovacích bojích hodně pomoci.
To ostatně potvrdil svými slovy i jihlavský trenér Jiří Režnar: "Rosťu znám od nás ze severu. Je to šikovný hráč, i když postavou není veliký. Je spíš něco jako Tomáš Čachotský. Větší bruslař, s takovým přímočarým stylem. Ten má z extraligy, kde se hraje obrana více důrazně. Dnes měl trošičku smůlu, když nevyužil svou šanci. Ale myslím si, že jak on, tak Rosťa Olesz jsou šikovní hráči a určitě nám v playoff pomůžou. Počítáme s nimi do trojice se zkušenými Kaňkovským a Zdráhalem." Jak se Martynek v Jihlavě vůbec objevil? "Já jsem sem ještě s Haškem dostal střídavý start z Třince a když v extralize nebudu nastupovat v playoff, tak můžu nastoupit za Duklu. Myslím si, že první liga je skvělá soutěž, hodně vyrovnaná a řekl bych, že zde budou skvělá utkání. Takže jsem rád, že budu moct někde nastupovat a jak budu moct, tak určitě budu tady. Chtěl bych Jihlavě pomoci." Nebere svůj start v první lize jako určitou degradaci? "Určitě ne.Teď sice jedu domů, ale řekli mi, že jakmile nebudu hrát v Třinci, tak budu moct nastoupit tady. Jsem rád, protože já zatím získávám zkušenosti s mužským hokejem, který je jiný než ten juniorský a je pro mě dobré, že o mě má někdo zájem. Jihlava navíc hraje hodně nahoře a jsem rád, že budu moct případně nastupovat alespoň tady na Vysočině." Jak se díval na první utkání, které v jihlavském dresu odehrál? "Dvě třetiny jsem byl docela v pohodě, ale to, co jsem viděl ve třetí třetině, nemělo s hokejem moc společného. Všichni co byli na stadiónu to viděli, ty brutální zákroky, které hraničily ze vším."

Ke tvrdé hře prostějovských hráčů zejména ve třetí třetině se vyjádřil i Tomáš Čachotský. "Utkání poznamenalo dost hrubých zákroků ze strany hostů. Určitě by se to mělo více pískat, protože co třeba dostal Pavel Zdráhal tam před brankou, to si myslím, že se nedělá. Takový zkraty by tam rozhodně být neměly." Mladý jihlavský útočník ve včerejším zápase vstřelil první branku. Jak nám ji popsal? "Dobrusloval jsem situaci tři na tři a ten hráč co tam byl, trošku zaspal. Já jsem potom zrychlil, viděl jsem, že se může dostat k puku a hlavně jsem se soustředil na to, aby mi nějak nenadzvednul hůl. Pak jsem do toho plácl a prostě to tam padlo. Jsem určitě rád." Asistenci u Čachotského gólu si připsal hrající trenér Petr Vlk. I přesto však utkání nedohrál. Zajímalo nás proč. Zda-li to bylo z výkonnostních důvodů či jako trest za dvě vyloučení. Na naši ne zcela vážně míněnou otázku odpověděl trenér Režnar v podobném duchu: "Ne ne, my jsme ho tam právě chtěli nechat. Protože máme v prémiovém řádu u Petra Vlka, že když dostane tři tresty, musí platit velkou pokutu. Už jsme byli i připraveni, že se s rozhodčím domluvíme,ať ho na závěr zápasu vyloučí, aby to musel zaplatit. Ale po té druhé třetině jsme neměli až zas tolik radosti, abychom to uskutečnili." Poté ale dodal serióznějším hlasem. "Petr šel z ledu, protože jsme utkání chtěli dohrát na tři lajny. Bylo vidět, že Láďa Rytanuer už je nějak ztuhlý, už v Boleslavi to nebylo ono. A Tomáš Čachotský do prvního útoku přinesl oživení."

Divácky zajímavým momentem utkání byla určitě šance Prostějova z 54. minuty. V tu chvíli musel na brankovišti za Lukáše Sáblíka zaskočit obránce Tomáš Ficenc. "Kdybych měl tu situaci popsat, tak Rosťa Malena trefil hráče zpoza brány, a byl z toho závar. Já jsem vybruslil útočníka s pukem, on poté přihrával před branku a tam už to musí být obsazený. Že Fíca klečel v brance bylo štěstí, ale on to ten jejich hráč také moc netrefil. Takže to každopádně bylo se štěstím, ale ono už je asi jedno, jestli by to bylo 6:2 nebo 6:3. Určitě je ale dobře, že jsme ten gól nedostali, Prostějov potom i po téhle šanci rezignoval," popsal celou situaci jihlavský gólman Sáblík.

Dukla tak v utkání nakonec zvítězila a před posledním kolem nadstavby si tak zajistila druhé místo. V závěrečném zápase před playoff by už tak v Hradci Králové mohla pouze šetřit síly na nadstavbovou část. To ale popírá Tomáš Čachotský: "Já si myslím, že tomu tak určitě nebude, protože my potřebujeme mít před playoff takovou tu vítěznou pohodu. Kdybychom si dovolili v Hradci prohrát, tak by nás to akorát sráželo. Určitě bychom tam měli dupat na plno, snažit se ten zápas odehrát v tempu a vyhrát."