Totter změnil názor, přeci jenom kývl na nabídku Dukly

23.04.2008 / Eva Streichsbierová

Hledání kouče pro jihlavskou juniorku vzalo nečekaný obrat. Zatímco před týdnem šestatřicetiletý Aleš Totter (uprostřed) nabídku Dukly odmítl, dnes změnil svoje rozhodnutí. „Byl jsem váhavý střelec,“ přiznal nový trenér prvoligových juniorů. „Ale pak jsem si uvědomil, že tady se mnou už počítali, že o mě mají zájem a že je tudíž nemůžu zklamat,“ dodal.

Foto: www.hcsparta.cz/ Jan Beneš - www.sporting-photo.com

Takže se ve vás hnulo svědomí?
Samozřejmě že člověk o všem přemýšlí. Já bych neřekl, že je to o svědomí, spíš jak to zrovna v tu chvíli cítí. Měl jsem celkem lákavé nabídky, ale nakonec jsem se rozhodl pro Duklu.

Ty nabídky byly odkud?
Jedna byla ze Sparty a druhá z Chomutova. Měl jsem dělat s Martinem Pěšoutem u áčka, které má pro příští sezonu ty nejvyšší ambice. Nebylo to jednoduché rozhodování, nicméně už je to za mnou.

Sparta Praha patří mezi nejlepší kluby v Česku, vy jste v ní pracoval jako kouč čtvrté třídy a zároveň jako asistent u extraligové juniorky. V porovnání s tím je odchod do prvoligové Jihlavy krokem zpět. Nebo to tak necítíte?
Určitě se ze Sparty neodchází snadno a je jasné, že podmínky ve Spartě a tady jsou jiné, ale všude je to hlavně o hokeji. I tady jsou kluci, kteří chtějí hrát hokej a já to beru jako novou výzvu.

Podle vás tedy na finančním zázemí v tomhle věku až tolik nesejde?
Já si myslím, že je to hlavně o pracovitosti. Podívejte se třeba zrovna na Spartu. Předloni tamní juniorka neudělala ani play off a letos jsme skončili v podstatě se stejným kádrem na třetím místě.

Už máte jasno v otázce asistenta?
Mám určitý okruh kandidátů, s nimiž vedu jednání. Jeho výběr je čistě na mě. Uvidíme, jak to dopadne. Zatím můžu prozradit jenom to, že vedoucím mužstva bude pan Kuřítko.

Co je pravdy na tom, že jedním z kandidátů na post vašeho asistenta je bývalý výborný obránce Milan Chalupa?
Tak dobře. Ano, je to v tuhle chvíli asi nejžhavější kandidát. Ale znovu říkám, jednání ještě nejsou u konce.

Dal vám jednatel klubu Bedřich Ščerban za úkol návrat do extraligy?
Samozřejmě budeme hrát o první místo v tabulce. Bohužel se změnil systém, takže i kdybychom byli nejlepší, tak nás to automaticky neposune nahoru. Ze čtyřiadvaceti týmů, které momentálně jsou v extralize, se po nadcházející sezoně zeštíhlí počet na dvacet. Což znamená, že poslední mužstvo sestupuje a týmy na devatenáctém až třiadvacátém místě půjdou do baráže se třemi nejlepšími z první ligy. No a z těch osmi si pouhé dva zajistí extraligovou účast.

Už víte, se kterými hráči můžete počítat?
Samozřejmě bych chtěl ty nejlepší, jako každý trenér. (usmívá se) Ale je jasné, že někteří kluci mají extraligové ambice. Proto se taky se všemi sejdu a na rovinu se jich zeptám, jestli za Jihlavu chtějí hrát, chtějí bojovat, nebo si hledají něco jiného. Nechci se dočkat toho, že nám pak v srpnu půlka kádru odejde.

A kdy tedy začne juniorům Dukly příprava?
Sejdeme se 7. května a doufám, že už budeme mít jasno úplně ve všech otázkách.