Představujeme soupeře v playoff

24.02.2003 / RTD, David Dinda

Prvními dvěma zápasy odstartuje v úterý a ve středu na Horáckém zimním stadiónu semifinálová série mezi Duklou Jihlava a KLH Chomutov. Soupeře, který byl po nadstavbové části v tabulce jen o příčku níž, než jihlavský celek, speciálně čtenářům našich stránek představí webmaster chomutovského webu David Dinda. V jeho článku se dozvíte něco o historii severočeského klubu, o jeho současných úspěších a hráčích, kteří v tomto týmu působí...

Historie KLH Chomutov

Klub KLH byl založen v Chomutově v roce 1945. U jeho zrodu byli pánové Stanislav Vaisochr, Jan Králíček a Josef Nečesaný a jeho prvním předsedou se stal právě výše jmenovaný Stanislav Vaisochr, jednatelem byl Milan Zábranský a pokladníkem Karel Duda. Prvními hráči Chomutova byli pánové Šebek, Pachner, Chuchler, Čermák, Nečesaný, Peiznach, Žoček a další. Všichni měli chuť do hry, byli mladí a měli nebojácné srdce, a to bylo rozhodující. Protože v této zimě byly i pořádné mrazy, a to je pro lední hokej nejdůležitější, začalo se hrát už v této první sezóně. Hráči pilně trénovali a dokonce si i zahráli několik přátelských utkání. Tři "bafuňáři" přišli s nápadem založit v Chomutově hokej, další tři nadšenci jej realizovali a společnou silou položili základní kámen chomutovského ledního hokeje. Záhy vyrostla stavba úspěchů, jež přerostly rámec města i kraje. Chomutovský lední hokej se stal v několika letech ozdobou přeboru republiky a stálým dodavatelem reprezentantů. Prvně v historii ledního hokeje se probojovali chomutovští hokejisté do vrcholné soutěže v roce 1952. Právě v 50. až 70. letech byli převážně účastníkem v nejvyšší soutěži a nejvýznamnějším umístěním bylo 2. místo v Československu. Poslední účast v nejvyšší soutěži byla v sezoně 1973 - 1974. Od té doby hrál Chomutov druhou nejvyšší soutěž v republice a tuto opustil sestupem do II.NHL v roce 1984. V této soutěži setrval dlouhých 13 let až do roku 1997 , kdy odkoupil účast v 1.lize ČR od Slovanu Ústí nad Labem, který pro ekonomické problémy tuto soutěž prodával.

Základní část

V úvodu sezóny se chomutovskému týmu příliš nedařilo a tak vedení vyměnilo trenéry. Za Zdeňka Vojtu přišel staronový Vladimír Kýhos, který do třetice stanul na chomutovské střídačce. Pod jeho vedením se hráči rozehráli k parádním výkonům a stoupali v tabulce směrem vzhůru. V polovině sezóny se Chomutov nacházel na posledním postupovém místě a zdálo se, že o osmičku bude muset bojovat ze všech sil. Pak ale přišla série vítězných zápasů a Severočeši se posouvali stále výše. Po 40-ti zápasech tak nakonec skončili na 3. místě s 71 body a pětibodovou ztrátou na druhou Jihlavu. 130 vstřelených branek řadí Chomutov mezi mužstva s nejlepším útokem, průměr vstřelených branek na jeden zápas činil slušných 3.25 branek. Nejčastějším výsledkem Chomutova v základní části je skóre 3:2, které se opakovalo čtyřikrát.

Chomutov ve čtvrtfinále

Soupeřem Chomutova byli ve čtvrtfinále Lvi z Ústí nad Labem. Chomutovští si tohoto soupeře přáli o něco více než Písek, přesto se série protáhla na maximální počet zápasů, a Chomutov vyhrál těsně 3:2 na zápasy. V prvním zápase série padlo na playoff málo uvěřitelných 13 branek. Domácí se nechali zaskočit a v průběhu zápasu prohrávali už 2:8, nakonec zkorigovali výsledek na 5:8, přesto se Ústí trochu nečekaně dostalo do vedení v sérii – 0:1. Do druhého zápasu nastoupili chomutovští hráči s větším odhodláním a maximální soustředěností na hokej, a zaslouženě srovnali stav série na 1:,1 když porazili hosty z Ústí jednoznačně 4:0. Poté se oba celky přesunuli do Ústí nad Labem, kde byl na pořadu třetí a čtvrtý duel. Před svým publikem byli ústečtí hokejisté ve třetím zápas o něco aktivnější, ale nedokázali proměnit ani ty největší příležitosti a utkání dospělo až do prodloužení, ve kterém o vítězi rozhodl nejlepší hráč série Ladislav Boušek. Chomutov tak vyhrál 2:1 v prodloužení a k postupu mu chybělo jediné vítězství. Postup mohl Chomutov slavit už ve čtvrtém zápase na ústeckém ledě, ale stejně jako Ústí ve třetím, tak Chomutov ve čtvrtém zápase nemohl vstřelit branku, přestože byl téměř celý zápas lepším týmem. Ústí se pak skvěle zvedlo a během posledních pěti minut nasázelo Chomutovu čtyři branky a zvítězilo 6:2. K rozhodujícímu zápasu se tak týmy znovu přesouvaly do Chomutova. Před domácím publikem Chomutov uspěl díky raketovému nástupu a díky celkové výhře 6:2 postoupil do semifinále. Tečku za celou sérií udělala hromadná bitka v závěru pátého zápasu, kdy rozhodčí udělil celkem deset trestů do konce zápasu.

Pravděpodobná sestava KLH Chomutov pro semifinále

Jarina – Szakal, Rimmel, Trefný, Toms, Pospíšil, Plaček, Revay – Boušek, Koláček, Kožnar – Zika, Šíp, Jíra – Jeslínek, Mikšovic, Hahn – Šikl, Charousek, Stoklásek, Kreuzer

Stručné vizitky hráčů Chomutova

Kamil Jarina
Po nástupu Vladimíra Kýhose na chomutovskou lavičku má Jarina místo jasné jedničky v týmu. Jeho výkony v základní části vyšvihly Chomutov na třetí místo v lize. I v playoff odvádí kvalitní práci, pouze v první zápase ho po 5ti gólech vystřídal Vrba.

Adam Vrba
Nadějný mladý brankář se do branky příliš nedostane. Odvádí však dobrou práci za chomutovské juniory a když zaskakuje za Jarinu i v brance „A“ mužstva dokáže podat parádní výkon. Přesvědčili se o tom i útočníci extraligových Karlových Varů, které Vrba vychytal v poháru. V playoff zatím odchytal jednu třetinu v první zápase s Ústím a zhruba pět minut ve třetím zápase, protože Jarina si musel opravit vadu na výstroji.

Martin Toms
Teprve devatenáctiletý obránce, který je v Chomutově na hostování z karlovarské Energie odvádí spolehlivou práci. V playoff si připsal jednu asistenci a 35 trestných minut, hlavně zato, že se zapojil do hromadné bitky v posledním zápase s Ústím nad Labem.

Martin Szakal
Spolehlivý obránce, který v základní části odehrál 34 zápasů a připsal si celkem 14 bodů za 5 branek a 9 asistencí. V playoff zůstává zatím bez bodu.

Patrik Rimmel
Kapitán Chomutova a pilíř obrany plní svou roli téměř na jedničku. V extralize odehrál ke stovce zápasů a tak je jeho zkušenost na ledě znát. V základní části byl nejproduktivnějším obráncem týmu. Nasbíral 17 bodů, 5 branek a 12 asistencí a i v playoff je nejlépe hodnoceným chomutovským bekem. Jeho bilance v playoff – 3 body (1+2).

Josef Révay
Je asi nejtvrdším chomutovským obráncem, o čemž se ve čtvrtfinále přesvědčili i ústečtí hráči. V pěstním souboji s Drábkem vyhrál jasně na body a dostál pověsti zlého muže Severočechů. V playoff odehrál zatím 4 zápasy, posbíral 35 trestných minut, 2 body za 1 gól a 1 asistenci.

Petr Pospíšil
Na ledě působí jako klidným dojmem, ač obránce, nevyhledává žádné potyčky a tvrdé střety. V základní části si připsal 13 bodů (5+8) a v playoff 2 body za 1 gól a 1 nahrávku.

Jakub Trefný
Nikterak vysoký bek, přesto tvrdý muž v chomutovské obraně. V základní části nasbíral celkem 7 bodů a v playoff odehrál 4 zápasy a bod si zatím nepřipsal.

Robert Plaček
V průběhu sezóny musel podstoupit operaci tříselné kýly a nějakou dobu se rozehrával ve druholigovém Mostě. Pro playoff se vrátil do chomutovského mužstva, odehrál všech 5 zápasů, ale nepřipsal si zatím žádný bod. „Zdobí“ ho pouze 25 trestných minut, které obdržel ve druhé zápase za pěstní souboj s ústecký Palečkem.

Jan Kožnar
V základní části nepatřil stabilně do základní sestavy. Odehrál 21 zápasů s bilancí 7 bodů (4+3). V playoff však pravidelně nastupuje v první formaci a zaznamenal už 4 asistence.

Kamil Koláček
Několik sezón jeden z nejlepších útočníků ligy se v základní části trápil. Odehrál 37 zápasů, ve kterých posbíral 28 bodů (7+21) a v kanadském bodování skončil na nejhorším místě za posledních několik let. V playoff však ožil a je zatím nejlepším hráčem týmu v kanadském bodování. Ve čtvrtfinále odehrál všechny zápasy, celkem 9 bodů za 1 gól a 8 asistencí ho řadí mezi nejlepší.

Ladislav Boušek
Stejně jako Koláček tak ani Boušek nebyl po základní části se sebou příliš spokojen. Zaostal za svým cílem umístit se někde na vrcholu kanadského bodování a s 24 body (10+14) skončil až ve třetí desítce hráčů. Ve čtvrtfinálové sérii s Ústím se však stal klíčovou postavou, rozhodl dvě z pěti utkání a s 8 body (6+2) se zařadil mezi nejlépe hodnocené útočníky celého playoff.

Lukáš Zika
Před sezónou přišel mladý útočník z druholigového Mostu a zcela zapadl do sestavy. Se zkušenými Šípem a Jírou vytvořili možná nejnebezpečnější chomutovský útok. Je to mistr kliček a technických parádiček. V playoff si připsal celkem 2 body (1+1).

Radek Šíp
Zkušený harcovník patří již několik sezón mezi nejlepší chomutovské útočníky. V základní části odehrál všech 40 zápasů, ve kterých nasbíral 35 bodů za 12 gólu a 24 přihrávek. I v playoff plní roli zkušeného hráče a se 6 body je třetím nejlepším hráčem týmu.

Petr Jíra
Rychlý bruslař má zkušenosti z extraligy, konkrétně ze Slavie a Litvínova. V Chomutově zažívá asi jednu z nejlepších sezón, v základní části nasbíral 36 bodů (12+24) a byl tak druhým nejlépe hodnoceným útočníkem Chomutova. V playoff odehrál všechny zápasy, zatím však neskóroval, zato si připsal 6 gólových přihrávek.

Michal Jeslínek
V základní části patřil k nejlepším útočníkům ligy. Za vítězem kanadského bodování základní části zaostal pouze o jediný bod a skončil tak těsně druhý. Rychlonohý bruslař si připsal celkem 49 bodů za 28 gólů a 21 nahrávek. Během sezóny trochu putoval sestavou, trenéři ho zkoušeli ve všech formacích a nakonec se usadil po boku Mikšovice a Hahna. V playoff nasbíral prozatím 5 bodů (3+2).

Stanislav Mikšovic
V bílomodrém dresu působí již dlouhou dobu, zkušeností má na rozdávání. Přesto pořád patří mezi nejlepší. V základní části ho 23 nasbíraných bodů zařadilo na 6. místo v klubovém hodnocení. V playoff vstřelil 2 branky a připsal si 3 gólové přihrávky.

Milan Hahn
Mladý útočník se před playoff vrátil z hostování ve druholigovém Klášterci nad Ohří a postupně se díky svým výkonů zapracoval do základní sestavy. Vysoký útočník odvádí ve třetím útoku kvalitní práci, přestože mnoho zkušeností s playoff nemá.

Aleš Kreuzer
Útočník karlovarské Energie zapůjčený do Chomutova na střídavé starty se těsně před playoff zranil a od té doby se do základní sestavy nedostal. Nastupuje ve čtvrté formaci a v playoff si zatím nepřipsal ani jeden bod.

Jiří Charousek
Mladý útočník se na led moc nedostává, když tak ve čtvrté formaci. V playoff však kuriózně dostal trest do konce zápasu za bitky, které se vůbec nezúčastnil protože celou dobu seděl zabalen v dece na střídačce.

Zdeněk Šikl
Zkušenosti posbíral tento útočník v zahraničí a v průběhu sezóny přišel do Chomutova. Ovšem fyzicky není zcela připraven a tak v playoff plní roli náhradníka.