Zeman: Chyběl nám tahoun, jenž by postavil kabinu do latě

25.03.2009 / Jakub Mezlík

Dorostenci Dukly Jihlava letos nezopakovali účast v play-off a do poslední chvíle museli bojovat o záchranu. Svazové komise nakonec odhlasovaly zrušení baráže, což svěřencům Františka Zemana nepříjemné starosti ulehčilo. V konečném pořadí nakonec skončili až na dvaadvacátém místě. Přinášíme vám pohled na uplynulou sezonu prostřednictvím trenéra jihlavských mladíků.

Loňská premiérová sezona v extralize skončila účastí v play-off, letošní dvaadvacáté místo je tedy asi trochu zklamáním…
Když si vezmeme celou sezónu zápas po zápasu, tak kromě dvou tří utkání, kdy nás soupeř přehrál, jsme prohrávali o gól. Ať to bylo 0:1, 1:2 nebo 2:3, ty výsledky nás trošku srážely dolů. Nicméně tým pracoval na velice dobré úrovni. Neměli jsme letos to potřebné štěstíčko, abychom ty body ukradli my, vždycky to byl soupeř.

Ve spoustě zápasů bylo vidět, že vás trápí koncovka, nemůže být právě to důvodem letošního neúspěchu?
Těžko říct, jestli to je ten hlavní problém, ale je pravda, že jsme se s koncovkou potýkali celou sezonu. Letos v týmu nebyl tak výrazný střelec, jako tomu bylo loni. Ať to byl Áda Zeman, Martin Kuřítko, Míša Polcar nebo Martin Vysloužil, takoví hráči tomuto týmu chyběli. My tady šikovný kluky máme, akorát s tou jednoduchostí, k níž je nabádáme, trošičku hazardovali. Chtěli to hrát na krásu až do prázdný brány, a to si myslím, že byla naše největší bolest a slabina v uplynulý sezoně. Nicméně ročníky 92 a 93 budou příští rok hrát znovu extraligu dorostu, přesněji staršího dorostu, a tam se snad výrazněji prosadí.

Naznačujete, že v příští sezoně čeká mladé hokejisty trochu odlišný systém…
Bude to nově rozdělené na mladší a starší dorost. Starší by měl být ročník 92 a 93, přičemž budou tři skupiny po osmi. Uvidíme, v jaké skupině budeme my, ale ti hráči letos nabyli zkušenosti, zjistili o čem ten hokej v nejvyšší lize je, a měli by to příští rok zúročit.

Vraťme se zpět k uplynulé sezoně. Můžete o některém z hráčů říci, že by vás příjemně překvapil nebo naopak zklamal?
Vyloženě asi nebyl někdo takový. Samozřejmě jsme čekali daleko víc od komplet ročníku 92, ať to byl Kuba Brychta, Štěpán Zídek a mohli bychom jmenovat další. Pod naším vedením jsou již třetí rok a letos byli trošku musím říct ve stínu. Čekal jsem od nich, že budou tahouni a tu roli celou sezonu nepotvrdili.

Loňský kádr se mohl opřít o několik hráčů, kteří dokázali rozhodnout zápas. Nechyběli letos v týmu takové opory jako měl loni?
Na to je těžký odpovědět. Samozřejmě ročník 91 tady udělal velký kus práce, byli to oni kteří tu extraligu dorostu táhli, Je možné, že se s nima hráči ročníku 92 vezli, ale jsou to hráči, kteří by měli chtít vzít tu odpovědnost na sebe a neschovávat se a nekoukat se doprava doleva, kdo tu zodpovědnost vezme. Takový ten lídr nám tady trochu chyběl. Ale na partu si rozhodně nemůžu stěžovat, ti kluci pracovali, byli tým. Ale tahoun který by stoupl a postavil kabinu do latě tady bohužel letos nebyl.

Tým se také letos často trápil zejména pokud v zápase poprvé inkasoval...
Je to pravda. Když dal tým první gól, tak najednou stres z kluků spadl a oni předváděli místy až fantastické momenty. Ba naopak když jsme ten první gól dostali, tak jsme se trápili a dlouho jsme se na gól, který by nás nastartoval, nadřeli. Ale měla by to být zkušenost pro hráče nejen pro jejich práci v Jihlavě, ale pro celý jejich vývoj v kariéře. I když to nedopadlo tak, jak bysme si představovali, tak jak jsme si říkali před sezonou, tak tu máme spoustu hráčů. kteří by měli něco dokázat

Jak jste byl spokojen s výkony brankářů? Přece jen letos tým neměl vyloženou jedničku, která by jej táhla.
Jirka Šťastný si loni nasadil laťku hodně vysoko. Možná je to tím, že nebyl tolik pod tlakem, ne nadarmo vytlačil z pozici jedničky Klimeše nebo Drbohlava. Nečekalo se od něj, že ten tým povede tak, jak ho vedl, a sám dokázal nějaké utkání ukrást. Letos se mu to ovšem nepodařilo, byl na něj větší tlak a bohužel svoji roli nepotvrdil. Museli jsme stáhnout Davida Ritticha z hostování, a on byl jedním z těch impulsů, že jsme udělali důležité body v řadě.

Trochu specifickým hráčem byl Jakub Pekárek, který nastupoval někdy v obraně, jindy v útoku...
Podle mě má Kuba obrovský dar a výhodu, že může zahrát na obou postech. Byl jsem rád, že jsme ho tady měli a mohli jsme ho využít všude. Bohužel on s tím měl trochu problémy srovnat si v hlavě co a jak. Na začátku sezony trucoval, chtěl být v útoku, a až po našem pohovoru pochopil, že musí být prospěšný pro tým jak v obraně, tak v útoku. Myslím si, že potom to zvládl a byl platným hráčem, ať hrál kdekoli. Kéž by takhle pokračoval dál a i ve vyšších kategoriích mohl zahrát na jakémkoli postu.

Nejproduktivnějším hráčem týmu byl Ondřej Pěška, nemohl by právě on být tím potřebným tahounem pro příští sezonu?
Myslím, že na tom mohl být ještě líp, taky se trápil v koncovce. Nicméně to, jestli bude za rok on tím lídrem, záleží pouze na něm a na tom, jak bude ochoten pracovat a jak bude ochoten se podřídit týmu. Není možné, abychom tým stavěli podle něj, on je součástí dorostu, ale my pracujeme tak, abychom stavěli tým. Tak, aby každý hráč měl svoje místo. Nemůže být dvacet plejerů jako je Roman Mikeš, ani dvacet jako je Filip Matějka, který je buldok a bourá to. Musíme tým složit tak, aby nám to hrálo.

Budete se pro příští sezonu snažit obměnit kádr, nebo dáte znovu příležitost stejným hráčům?
Určitě bysme chtěli tenhle kádr udržet. Ale samozřejmě bysme jej chtěli vhodně posílit, vyhlédnout talenty z Vysočiny. Nikam dál se ohlížet nechceme, já tvrdím, že na Vysočině je hromada šikovných hokejistů, jen je potřeba jim dát šanci, aby se o to poprali. Budu tlačit na vedení, tedy samozřejmě pokud budu u týmu, aby se tady konkurence zvýšila a ti hráči si místo vybojovali. Nemůžeme koukat na to, jestli je to ročník 92 nebo 95, bude na to mít, tak tu šanci dostane. V posledním zápase jsme dali třeba šanci Ondrovi Kovářů a myslím si, že ukázal, že by hrát mohl, a že možná bude jedním z překvapení, které bude mít místo.