Dukla se připravuje na Znojmo

18.12.2009 / Pavel Zeman

Na jihlavské ježky se chystá letka znojemských Orlů. Hokejisté z města okurek se pokusí napravit nepříliš lichotivou bilanci na soupeřových územích a odvézt si z Vysočiny nějaké body. Dukla jich ale ve svém hájemství příliš nerozdává a proti Znojmu na tom nehodlá nic měnit. „Znojmo bude hrát venku, takže asi bude bránit. Snad ne tolik jako Kadaň,“ směje se útočník Tomáš Čachotský. Duel mezi Jihlavou a Znojmem začíná v sobotu 19. prosince od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

Znojemští Orli se po chvályhodném vstupu do sezóny postupně propadají tabulkou. Jak by řekli ekonomové, nynější devátá pozice je značně pod hranicí produkčních možností. Po pěti porážkách v řadě ale Znojmo začíná zvedat hlavu a vítězství nad Hradcem Králové respektive Havlíčkovým Brodem naznačují, že Orli začínají znovu roztahovat křídla. „Je to takové malé derby, takže si určitě přejeme, aby byla dobrá atmosféra a přišlo hodně lidí," říká sedmadvacetiletý útočník.

V utkání s Havlíčkovým Brodem se Znojmu zranil zkušený Karel Plášek. Šestatřicetiletého útočníka trápí svalový přitahovač. I Jihlava se musí vyrovnat s velkou ztrátou. Z Kadaně si odvezl zranění ramene nejproduktivnější obránce první ligy Rostislav Malena. „Ztráta je to pro nás opravdu velká. Rosťa je bezesporu výborný bek,“ ví Čachotský.

Malena by měl být mimo hru minimálně 14 dní. Trenéři tak budou nuceni v krátké době udělat už druhou změnu ve složení první pětky. Po odchodu Radka Hubáčka se do elitní formace posunul Ladislav Rytnauer, což ale způsobilo, že se sešla tři křídla v jednom útoku. „Domluvili jsme se s Láďou a Danem (Rytnauer a Hodek – pozn. autora), že centra budu hrát já. Už i minulý rok jsem ho párkrát ve Znojmě hrával, takže mi to nedělá žádný problémy,“ ujišťuje dravý forvard.

Trenér Mejzlík se nechal slyšet, že od Rytnauera si slibuje hlavně přínos v přesilovkách. A zápas v Kadani je jasným důkazem toho, že záměr vyšel. „Přesilovky jsme v Kadani nesehráli vůbec špatně. Rýťa je šikovnej hráč. Hlavně je to střelec, takže mu to tam musíme dávat a on už to tam nějak prostřelí,“ má jasno Rytnauerův spoluhráč.

Jihlavské Dukle se povedl zápas v Kadani, odkud si odvezla zasloužené vítězství 4:1. Výborný dojem kazí jediná inkasovaná branka, která padla v závěru utkání. „Marek tam zachytal parádně, takže je škoda, že to tam v závěru spadlo. Chtěli jsme mu pomoct k čistému kontu, ale to byl gól hned z vyhrané buly,“ našel omluvu Čachotský.

Ostatní zápasy 32. kola: 17:00 HC Benátky nad Jizerou - KLH Chomutov, HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Vrchlabí, HC Olomouc - Sportovní klub Kadaň, HC Slovan Ústečtí Lvi - Hockey Club Tábor, HC Havířov Panthers - Salith Šumperk, 17:30 HC Berounští Medvědi - HC VCES Hradec Králové, 18:00 HC Chrudim - SK Horácká Slavia Třebíč.

JIH - ZNO 8:2 (baráž 1999) JIH - ZNO 1:6 (baráž 1999)
Tomáš Čachotský (14+22) Tomáš Hradecký (12+9)
Daniel Hodek (15) Tomáš Hradecký (12)
Tomáš Čachotský (22) Přemysl Sedlák (11)
Znojmo má v kádru tři hráče, kteří s Duklou před pěti lety slavili postup do extraligy: Říha, Morava, Kolafa.
Brankář Luboš Horčička odchytal všech 31 utkání a musel krýt průměrně 31 střel za zápas.
Znojemští obránci nasbírali dohromady 276 trestných minut, jihlavští o 86 méně.