Augusta čtvrtým nejlepším trenérem na světě

30.07.2010 / Pavel Zeman

Ještě před rokem stál na jihlavské střídačce. Jeho svěřenci si možná v tu chvíli ani neuvědomovali, jaké cti se jim dostálo. Pokyny jim totiž udílel čtvrtý nejlepší trenér na světě. Alespoň to tak tvrdí Mezinárodní hokejové federace IIHF, která jihlavského patriota, Josefa Augustu, zařadila mezi deset nejlepších koučů uplynulého desetiletí.

„Panu Augustovi gratuluji. Když se podíváme na ta jména v desítce nejlepších trenérů, je to velké ocenění a je fajn, že se tak vysoko umístil trenér z Dukly, který ještě loni a předloni stál na střídačce Dukly Jihlava,“ nechal se slyšet jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Lepší než Augusta jsou pouze Mike Babcock, Vjačeslav Bykov, Andy Murray. „Je to anketa IIHF, to znamená, že to svou váhu určitě má. Ale nemyslím si, že pořadí je v téhle anketě rozhodující. Je to hlavně ocenění celého českého hokeje. Vždyť v desítce je se mnou i Vláďa Růžička,“ připomíná Augusta svého kolegu z povolání, který se umístil na šestém místě.

„V reprezentaci jsem krásných okamžiků zažil opravdu hodně, to se vše nedá shrnout jednou větou. Rád však vzpomínám na mistrovství světa v Německu, kde jsme měli opravdu silné mužstvo a hráli perfektní hokej. Ti kluci, kteří v té době hráli za českou reprezentaci, prošli českou školou, měli dobré návyky, hráli ve špičkových klubech, v NHL,“ vzpomíná Augusta na šampionát z roku 2001.

„Každý titul, každé vítězství má něco do sebe,“ říká trenér, který stojí za největším úspěchem českého hokeje. Jako asistent byl u zlatého úspěchu v Norsku (1999) a poté coby hlavní trenér dovedl své mužstvo až ke zlatému hattricku.

Začátkem loňské sezóny vedl úspěšný trenér do boje prvoligové hokejisty Dukly Jihlava. Na lavičce však dlouho nevydržel. Výtky a nadávky na jeho adresu se snášely rychlostí blesku, a tak Augusta své působení v Jihlavě ukončil. „Byl jsem trochu zklamán, jak se tady někteří starší fanoušci zachovali vůči mé osobě. To já prostě nemám zapotřebí. Byla to jen určitá skupinka lidí. Nikde jinde jsem to nezažil – ani na Slovensku, kde jsem trénoval,“ kroutí hlavou.

V současné době si třiašedesátiletý expert dopřává chvíle volna. Dveře za trenérskou kariérou však stále nechává otevřené. „Kdyby nějaká nabídka přišla, možná bych se tomu nebránil. Dal jsem se zdravotně dopořádku, takže jsem připravenej,“ překvapuje Augusta.

Žebříček nejlepších trenérů desetiletí podle IIHF: 1. Mike Babcock (Kan.), 2. Vjačeslav Bykov (Rus.), 3. Andy Murray (Kan.), 4. Josef Augusta (ČR),5. Bengt-Ake Gustafsson (Švéd.), 6. Vladimír Růžička (ČR), 7. Pat Quinn (Kan.), 8. Ján Filc (SR), 9. Erkka Westerlund (Fin.), 10. Hardy Nilsson (Švéd.).