Kluci budou hudrovat vždycky, usmívá se jihlavský trenér

02.08.2010 / Pavel Zeman

Jihlavští hokejisté mají za sebou první týden přípravy na ledě. Pod novým osvětlením a mezi novými mantinely se postupně dostávají do tempa. Jak v rozhovoru prozradil hlavní trenér Dukly, Petr Vlk, nečeká na ně nic jednoduchého. „Pro kluky to lehké není. Zvykají si na novou výstroj a ty tréninky zase tak v pochodu nejsou,“ říká respektovaný trenér.

Kolikrát denně se hokejisté jihlavské Dukly můžou těšit na tréninkovou jednotku?
První dva dny – v pondělí a v úterý - jsme měli jen jeden trénink. Teď trénujeme dvakrát denně. Přidáváme k tomu i posilovnu.

Z reakcí některých hráčů jsem vytušil, že podobně náročnou přípravu v Dukle už ani nepamatují.
Oni budou hudrovat vždycky, takže tohle já neberu. (smích)

Když tak sleduji na tréninku střelbu obránců, nemůžu nevidět, že nejtvrdší střelu má jednadvacetiletý Ondra Posmyk. Trochu mi to připomíná památné pumelice Dušana Devečky, který pálil podobně ostrými náboji v extraligové sezóně.
No, vidíte, to jste mě trochu zaskočil. Jedna věc je střelba na tréninku a druhá věc, jak to bude vypadat potom v zápase. Je pravda, že Ondra střelu má, ale musí na sobě ještě hodně pracovat. Na Dušana si pamatuju moc dobře, ten měl perfektní střelbu.

Co bylo a bude hlavní náplní tréninků?
V první fázi to bude hlavně kondice a herní činnost. K nějakým kombinacím a herním systémům postupně dojdeme.

Když jste před začátkem přípravy na suchu převzal jihlavskou Duklu, velká část zkušenějších hráčů nebyla pod smlouvou. Teď, měsíc před startem ligy, můžete počítat s Jeslínkem, Hodkem, Padělkem, Čachotským, Bakusem nebo Dobrovolným. Na papíře to tedy nevypadá, že by Dukla měla brázdit dno prvoligové tabulky. Souhlasíte?
Já budu střízlivej. Mančaft se bude vyvíjet pořád. Do začátku soutěže je ještě spousta času. Ale takhle, i kdyby se nic nezměnilo, tak jsme určitě spokojení.

Už se vám v hlavě rýsuje složení formací?
Kluky už jsme si poskládali tak, jak si myslíme, že by jim to mělo fungovat. Přípravná utkání potom ukážou, jestli jsme to vymysleli dobře, nebo jestli je třeba s tím ještě nějak hnout.

Do přípravy se postupně zapojili dva hokejisté z Hodonína. Na zkoušku přišli útočník Martin Hollý a obránce Lukáš Komárek, jak si zatím vedou?
To nejde hodnotit. Těch prvních 14 dní musíme všechny kluky nechat – samozřejmě ne v tom smyslu, aby nám lajdačili, ale aby si výstroj sedla. Speciálně těm starším hráčům trvá o něco dýl, než se do toho dostanou. Teď vůbec nechci hodnotit, jestli je někdo takovej, nebo makovej.

Dobře, pojďme teď trochu nahlédnout do zákulisí. Jak se vlastně hráč z Hodonína dostane na zkoušku do předního týmu první ligy? Předpokládám, že nejezdíte sledovat zápasy druhé ligy.
Ne ne, nejezdím. Co se týká Martina Hollého, tam to byla otázka jednoho telefonu. Měl jsem ho tady před x lety v juniorce, takže ho znám a vím, co to je za hráče. A právě přes Martina jsme se dostali k Lukáši Komárkovi. Navíc, pokud se podíváte na statistiky, oba dva mají z té druhé ligy slušnou bilanci. Udělat nějakých 50 bodů, to není sranda ani ve druhé lize. Jsou to šikovní hráči, ale jak říkám, je to otázka toho, jak se prosadí v přípravných zápasech.

Přiznám jsem, že jsem se díval na soupisku Hodonína a překvapilo mě, že jste neoslovili Lubu Vaškoviče, který už má s jihlavským dresem z minulosti zkušenosti. A nezdálo se mi, že by to byl hráč do počtu...
On už tehdy měl tendeci jít spíše domů. Hodonín má blízko a nemyslím si, že by sem chtěl jít a být bez rodiny.

S kolika hráči na soupisce byste chtěl vstoupit do prvoligové sezóny?
Určitě čtyři pětky plus jednoho beka a útočníka. Těch dvaadvacet třiadvacet lidí bude ideální. Navíc můžeme počítat se spoluprácí s juniorkou.