Přijedou Finové. Jihlava bude hostit mezinárodní hokejovou školu

24.05.2011 / Zdeněk Drla

V druhé polovině července proběhne v Jihlavě první ročník Mezinárodní hokejové školy - International Ice Hockey School. Projekt, který podpořil kraj Vysočina, proběhne na Horáckém zimním stadionu v termínu 17.- 24. července a nové poznatky zde získají mladí hokejisté z Vysočiny a Finska. V úterý odpoledne jej představil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban na tiskové konferenci v sídle kraje Vysočina.

Myšlenka uspořádat česko-finskou hokejovou školu se zrodila zhruba před dvěma lety. Nyní už má jasné obrysy a řád. Týdenního kempu v Jihlavě se zúčastní třiadvacet hráčů z oddílů ledního hokeje z celé Vysočiny, ze Skandinávie přiletí stejný počet mladých Finů a dva trenéři. „Komunikaci s finskou stranou jsme zahájili před dvěma lety. Finové měli velký zájem na tom, abychom tento projekt spustili," vysvětlil Ščerban. „Samotný projekt jsme zvládli zpracovat rychle. Nejdůležitější a nejnáročnější částí ale bylo, jak jej zafinancovat. Kdyby nebylo kraje Vysočina, tak bychom prostředky dohromady dávali jen těžko. Jsem vděčný kraji Vysočina, protože se stal základním stavebním kamenem, na který se nabalovali další sponzoři, kteří nám pomohli rozpočet, který dosahuje téměř 700 tisíc korun, naplnit," prozradil Ščerban.

Čeští a finští hokejisté se na podobné akci potkají vůbec poprvé. „Bude to něco úplně jiného, než bývá zvykem. Běžné hokejové školy jsou na bázi samofinancování, může se účastnit, kdo chce. Tato škola je postavena na úplně jiném základě. Hráči jsou na školu vybíráni. Nominace se dělá na základě hráčské výkonosti, na základě přístupu k hokeji a podobně," popsal způsob výběru hráčů Bedřich Ščerban.

Jihlavská Mezinárodní hokejová škola bude skvělou možností porovnat výkonnost hráčů v obou zemích, jejich dovednosti i přístup k tréninku. „Finsko je, stejně jako my, malá hokejová země, která má užší členskou základnu. Znamená to, že musíme s talenty hodně dobře pracovat. Chceme si vyměnit informace, chceme porovnat výkonnost daného ročníku, v tomto případě jde o hráče narozené v roce 1998," uvedl jednatel Dukly.

Projekt nepočítá s tím, že by tréninky a modelové zápasy probíhaly vyloženě způsobem Česko proti Finsku. „Družstva budou namíchaná jak při ubytování, kdy na pokojích spolu budou bydlet čeští a finští hráči, tak i na ledě. Komunikačním jazykem bude angličtina. Všichni mají za úkol naučit se určitá anglická slovíčka specifická pro lední hokej," nastínil Ščerban.

Hráčům se bude věnovat pět trenérů z kraje Vysočina a dva trenéři z Finska. Obě skupiny v dopoledních hodinách absolvují tréninkové jednotky na suchu i na ledě. Odpoledne čeká mladé hokejisty zápasy. Ty bude řídit trojice rozhodčích z kraje Vysočina, jeden hlavní rozhodčí dokonce přiletí z Finska. Půjde tedy vskutku o mezinárodní klání.

Kromě samotných třináctiletých hráčů dorazí ze severu na Vysočinu i početná skupinka jejich rodičů, kteří budou během týdne poznávat krásy krajského města a okolí. „Můžu prozradit, že se přihlásilo 26 rodičů finských hráčů, kteří chtějí přiletět sem k nám a poznat region. Ti budou mít svůj vlastní program. Chceme jim představit náš kraj," řekl Bedřich Ščerban. Finská výprava se tak podívá například do jihlavských katakomb, zavítá do renesanční perly Telče, zahraje si golf, nebo ochutná při prohlídce pivovaru jihlavského Ježka.

Na poznávání Jihlavy budou mít čas i samotní hráči. Ve středu odpoledne zbývá místo zápasu prostor pro výlet. „Chceme dětem ukázat něco z kraje Vysočina. Uvidíme, ještě podle počasí program doladíme," nastínil novinářům šéf jihlavské Dukly. Na poslední den pobytu, tedy neděli 24. července, je naplánována prohlídka Prahy. Před odletem si tak hosté z Finska prohlédnou hlavní město České republiky.

Většina finských hokejistů pochází z regionu Hämeen. S touto oblastí hodlá kraj Vysočina, který hledá nový partnerský region, navázat užší spolupráci. Před časem totiž ukončil spolupráci s italským regionem, teď se poohlédne severně od našich hranic. „Finsko je v současné době nejenom v evropském ale i v celosvětovém měřítku na špičce vzdělávání a to jak vzdělávání středoškolského, tak i vysokoškolského. Můžeme se od nich leccos přiučit. Pro nás by mohlo být Finsko přínosné i v oblasti lesního hospodářství, které je pro Vysočinu typické. Navíc obě země, Česká republika i Finsko, mají podobnou historickou zkušenost. Vždycky si je z jedné nebo druhé strany porobil nějaký silnější národ. Určitě máme k sobě blízko. Pokud se naváže spolupráce i po sportovní stránce, je to jedině dobře," uvedl ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Příští ročník Mezinárodní hokejové školy se bude konat ve Finsku. „Po dvou letech chceme tento projekt vyhodnotit a pokud se ukáže jeho prospěšnost, chceme jej nabídnou ještě Švédům, zda by se nechtěli připojit. Poté by tento projekt Mezinárodní hokejové školy běžel ve třech státech: Česko, Finsko, Švédsko," představil plány do budoucna jihlavský jednatel.

Mezinárodní hokejová škola bude mít i svě oficiální vozidlo. S logem IIHS se bude po Vysočině prohánět zbrusu nová Toyota Verso z autosalonu Toyota Rozkoš.

Nominace účastníků IIHS 2011 - Česko:

David Čermák, Ondřej Najman, Vladimír Oščádal, Karel Kaňkovský, Josef Kaňkovský, Vojtěch Pražák (všichni HC Dukla Jihlava), David Marek, Jiří Benák, Jiří Kopic, David Michálek, Jakub Bína (HC Rebel Havlíčkův Brod), Matěj Loubal, Roman Šoustal, Aleš Trnka, Matěj Novák, Tomáš Mlynář, Radim Ferda, Karel Březka (SK Horácká Slavia Třebíč), Martin Nečas, Tomáš Havránek, Michal Macky, Stanislav Huňáček (SKLH Žďár nad Sázavou), Filip Kampas (HHK Velké Meziříčí).

Nominace účastníků IIHS 2011 - Finsko:

Matilda Erikson, Topias Haapanen, Niklas Konttila, Juho Koski, Julius Laakso, Elias Laaksonen, Leevi Leppänen, Andre Linde, Ilja Nykänen, Marcus Nylander, Jasu Pajuniitty, Jessica Pajuniitty, Eeli Pajuoja, Ilmari Perttu, Santeri Rajakallio, Riku Sulomaa, Olli Suominen, Markku Susi, Mark, Viitanen, Anteri Virtanen.