Do Jihlavy přijede největší zklamání letošní sezony - Prostějov

20.01.2004 / eda, Miroslav Janíček

Tým, kterému před sezonou většina odborníků předpovídala minimálně play-off. Mužstvo, které několik posledních sezon bojovalo na špici první ligy. Mančaft, jenž se potácí na barážových příčkách a stále se hledá. Těmito slovy se dá popsat nejbližší soupeř Dukly - HC Prostějov.
Jak sehrála obě mužstva posledních pět utkání??
Jihlavě se minulá dvě utkání se soupeři ze špice tabulky nepovedla - doma prohrála s Berounem 1:2 a v minulém kole neudržela nadějný náskok 3:0 na ledě Chomutova a nakonec remizovala 3:3. Předtím nenašla šest kol přemožitele a poradila si s Ústím nad Labem 6:3, Prostějov 6:2, Havířovem v prodloužení 3:2, Třebíčí 5:2, Mladou Boleslaví 5:3 a Hradcem Králové 8:3.
Prostějov posledních pěti kolech dvakrát vyhrál, jednou remizoval a dvakrát prohrál. Nejdříve si poradil s Kometou 6:3 a poté s Opavou 3:1. V následujícím kole získal pouze bod za remízu s Kadaní 1:1. Další dvě utkání znamenaly prohru s Olomoucí 0:2 a v Ústí nad Labem 2:4.

Podrobnější pohled na minulé kolo.
Do Chomutova jela Dukla jako vedoucí tým soutěže a čekal ji soupeř již tradiční - místní KLH. Po druhé třetině vedla Dukla již 3:0 a zdálo se, že si náskok ohlídá - dva povedené góly Chomutova ji však srazily a hosté již nedokázali udržet náskok. Gól na 3:3 znamenal spravedlivou remízu. Reportáž z utkání si můžete přečíst zde.
Po brzkém vedení 2:0 se zdálo, že zápas bude jednoznačnou záležitostí. Hosté ale brzy dvěma lacinými góly vyrovnali a Lvi se poté začali trápit. Hanáci předvedli velice slušný výkon. Kdo očekával, že budou hrát čistě defenzivní hokej, byl jistě mile překvapen. Jejich svěží útočná hra často dělala domácím zadákům velké potíže, ale výborný Sáblík už žádný další kotouč za svá záda nepustil. Ústí - Prostějov 4:2. Reportáž z utkání si můžete přečíst zde.

Jak jsou na tom týmy v tabulce?
Dukla klesla na třetí příčku průběžné tabulky - má stejně jako druhé Ústí 69 bodů - první Beroun jich má 70 a čtvrtý Chomutov 68. Prostějov je s 31 body na předposlední příčce - stejně bodů má i Havířov, který je dvanáctý a má zápas k dobru. Jedenáctá Opava má bodů 32 a desátý Písek 33. Poslední Brno má duel s Havířovem k dobru a v tuto chvíli ztrácí 5 bodů.

Hráči.
Dukla se může pochlubit nejproduktivnějším hráčem první ligy. Je jím Petr Kaňkovský, který vede ligu o 4 body. Jihlava má rovněž nejlepšího střelce první ligy - tím je kapitán Oldřich Bakus, který dal stejně jako Eiselt a Jeslínek 19 gólů. Nejproduktivnější a nejlépe střílející je v Prostějově Michal Černý, který si připsal 12 branek a 11 asistencí. Druhý v produktivitě obránců je Marian Morava a třetí exjihlavský Jihomoravan Jiří Ševčík.

Jak spolu hrála obě mužstva v této sezoně??
V této sezoně Prostějov recept na Duklu nenašel - ve třetím kole prohrál v Jihlavě 1:3, v odvetě doma 1:2 a v rámci nadstavby opět doma 2:6. Pravděpodobně naposledy se v této sezoně utkají oba týmy ve středu 21. ledna od 17.30 na HZS v Jihlavě.