Třináct životů Dukly již ve čtvrtek v Kině Dukla. Vstup je zdarma!

07.12.2011 / Zdeněk Drla

Dokument Třináct životů Dukly odvysílá sportovní kanál České televize o prvním svátku vánočním - v neděli 25. prosince v 11 hodin dopoledne. Více než hodinový dokument ale uvidí fanoušci Dukly Jihlava s předstihem. Managenet klubu, sportovní redakce České televize a Statutární město Jihlava, které se na vzniku dokumentu podílelo finančně, připravily pro příznivce nejslavnějšího týmu československé hokejové historie tři předpremiéry v Kině Dukla. Ty proběhnou ve čtvrtek 8. prosince v 16, 19 a 21 hodin. Druhé a třetí projekci bude předcházet beseda s hokejovými legendami (od 18 hodin - tento termín je již plně obsazen - pozn. aut.) a s autory dokumentu Robertem Zárubou a Davidem Lukšů z redakce sportu České televize (od 20:30 hodin). Oba hokejoví odborníci budou přítomni i na první besedě.
Dokument vznikal přes rok a objeví se v něm celá řada hokejových legend. "Troufám si tvrdit, že jsme shromáždili maximum toho, co se vůbec najít dalo. Řada těch záběrů a fotografií se v televizi objeví vůbec poprvé," říká jeden z autorů David Lukšů, který má k hokejové Jihlavě hodně blízko.
Vstup na všechny projekce i besedy je ZDARMA, nutná je pouze rezervace místa na drla@hcdukla.cz nebo na tel.: 602 288 607.

Jak dlouho vznikal dokument Třináct životů Dukly?
Přípravy dokumentu trvaly zhruba rok, vloni na podzim a letos na jaře jsme natáčeli rozhovory s hráči, poslední tři měsíce se dokument stříhá a finalizuje. Pracovat na něm budeme s režisérem Charliem Karadžosem určitě ještě o víkendu před jihlavským uvedením.

foto
⇒ David Lukšů

Použijete v něm archivní záběry i nově rozhovory s legendami. Kdo všechno se v dokumentu objeví?
Dokument je celý postavený na výpovědích legend Dukly Jihlava, od nejstarší éry zakladatelů (pánové Podhorský, Golonka) přes první zlatou generaci (bratři Holíkové, Suchý, Hrbatý, Augusta, Neveselý...), vítěznou generaci 80. let (Králík, Klíma, Válek, R. Svoboda, Ščerban, Benák...) až po poslední mistry z roku 1991 (Vlk, Dolana). Neméně důležité jsou archivní záběry. Troufám si tvrdit, že jsme shromáždili maximum toho, co se vůbec najít dalo. Řada těch záběrů a fotografií se v televizi objeví vůbec poprvé. Myslím, že Třináct životů Dukly bude v daný okamžik unikátním počinem. Žádný podobný dokument o historii jednoho klubu, ani v jiných sportech, u nás ještě nikdy nevznikl.

Kde všude se natáčelo?
Nejvíc materiálu (rozhovorů) jsme natočili v Muzeu Vysočiny během výstavy Ta jihlavská, naše Dukla. Během několika dní se tam sešla většina jihlavských legend, což považuju trošku za husarský kousek. Samozřejmě ne všichni se mohli dostavit a tak jsme natáčeli také v Havlíčkově Brodě, Moravských Budějovicích nebo na HZS v Jihlavě.

Jste jihlavský rodák, jaký máte k Dukle vztah?
Jako kluk z Velkého Beranova jsem to měl k Dukle docela blízko, cca sedm kilometrů (směje se). V devadesátých letech jsem taky vynechal na HZS jen pár zápasů. Někdy v roce 97 mě pak kamarád Jirka Marek oslovil, jestli bych se nechtěl podílet na právě vzniklém Duklákovi. Začínal jsem se statistikami hráčů při zápase. Byli jsme takoví průkopníci v době, kdy nebyly mobily a internet měli jenom v Praze (usmívá se). První rozhovory jsem dělal s tehdejšími nováčky v týmu Mírou Dubnem, Radkem Matějovským a Danem Hodkem. Když vidím, jací jsou z nich dneska matadoři, tak si říkám, že ten čas docela letí.

Legendy v dokumentu:

Ladislav Šmíd st., Radoslav Svoboda, Milan Chalupa, Jan Suchý, Jan Hrbatý, Jiří Králík, Josef Augusta, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Jaroslav Benák, Petr Vlk, Stanislav Neveselý, Oldřich Válek, Libor Dolana, Pavel Křížek, Bedřich Ščerban, Miloš Podhorský, Petr Klíma, Jozef Golonka.

Kdo je David Lukšů:

Sportovní reportér (narozen 1979) působí v České televizi od roku 2006 (externě již od roku 2000) dříve byl moderátorem sportovního zpravodajství rádia Impuls nebo redaktorem regionální televize Stela.
V současnosti je redaktorem a reportérem hokejové sekce Redakce sportu České televize, komentuje i atletiku nebo například in-line hokej.
Vzdělání
FSV UK v Praze, PhDr. v oboru mediální studia (2007)
FSV UK v Praze, Mgr. v oboru mediální studia (2002–2005)
FSV UK v Praze, Bc. v oboru žurnalistika (1999–2002)
Gymnázium Jana Masaryka v Jihlavě (1994–98)
ZŠ Kollárova Jihlava (1990–1994) – sportovní třída
ZŠ Velký Beranov (1986–1990)

Je spoluautorem knih o Stanislavu Konopáskovi (Hráč, který přežil; Edice ČT 2007), Janu Suchém (Souška; Epocha 2008), Vladimíru Zábrodském (Vladimír Zábrodský – skutečný příběh hokejové legendy; Edice ČT 2010), o přátelství Otokara Březiny a Matěje Lukšů (Rozsvítil pro mne; Host 2010).

Sportovci, kterých si váží: Jan Suchý, Ladislav Šmíd st., Jiří Holík, Jaroslav Holík, Jan Klapáč, Jan Košek, Josef Bican

Z filmů a televizních pořadů má kromě relace Branky Body Vteřiny rád například pohádku s Čerty nejsou žerty nebo seriál Simpsonovi.

Je ženatý, má dcery Annu a Terezii.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz


Pozvánku na předpremiéru dokumentu Třináct životů Dukly najdete zde.