Předpremiéru 13 životů Dukly vidělo 300 diváků

10.12.2011 / Zdeněk Drla

Tři čtvrteční předpremiéry nového dokumentu České televize 13 životů Dukly vidělo v jihlavském Kině Dukla celkem 300 diváků. „Je to takový malý dárek našim fanouškům k Vánocům,“ řekl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban o dokumentu, jehož autorem je jihlavský rodák David Lukšů, sportovní komentátor České televize.

Dokument, který vznikal více než rok, má stopáž 55 minut a obsahuje archivní záběry, z nichž některé nebyly dlouhé roky nikde k vidění, a také výpovědi a vzpomínky legend jihlavského hokeje. Film mapuje historii Dukly od jejího přesunu do Jihlavy až po poslední ligový titul. Půvabné jsou kupříkladu záběry, kdy namísto rolby tahali ledaři po ploše odkrytého stadionu saně se sudy s vodou. Na léta největší slávy zavzpomínala v dokumentu celá plejáda tehdejších hokejových hvězd, počínaje prvním gólmanem Dukly Milošem Podhorským, přes bratry Holíky, Josefa Augustu, Jana Suchého, Jana Hrbatého, Jozefa Golonku až po "mladší" generaci, kterou reprezentovali Jaroslav Benák, Milan Chalupa, Oldřich Válek nebo Bedřich Ščerban.

Druhé projekci předcházela hodinová beseda s legendami Stanislavem Neveselým, Janem Hrbatým a Janem Suchým a autory dokumentu Davidem Lukšů a Robertem Zárubou. Před třetí projekcí pak diváci besedovali se sportovními redaktory České televize. Jan Suchý vzpomínal na svoji souhru s útočnou lajnou Holík, Holík, Klapáč a svého parťáka z obrany Šmída. Stanislav Neveselý pak potvrdil, že nutil své svěřence umývat se ve studené vodě.

Autor dokumentu David Lukšů a dramaturg Robert Záruba zase přítomným v sále vysvětlili, jak to bylo se sháněním archivních záběrů. Některé se na plátně objevily vůbec poprvé.

Dokument 13 životů Dukly, na kterém se finančně spolupodílelo Statutární město Jihlava, uvede Česká televize na první svátek vánoční v neděli 25. prosince v 11 hodin na programu ČT4.

Fotografie Libora Plíhala z Jihlavského deníku z besedy před druhou projekcí si prohlédněte ve fotogalerii

Videoreportáž z besedy od PromoTeamu si můžete prohlédnout zde.