Dukla bude potvrzovat zlepšené výkony na severu Čech. Čeká jí houževnatá Kadaň

22.01.2012 / Libor Kucza

V pondělí 23. ledna čeká jihlavské hokejisty další vložené kolo. Tentokráte pocestují vstříc celku, jenž má velice dobrou domácí bilanci. Řeč je o Kadani. Severočeští borci z posledních sedmi domácích utkání ztratili pouhé tři body! Nezadržitelným tempem se tak přibližují k osmé příčce prvoligové tabulky. Duklu čeká těžké a pravděpodobně nadmíru bojovné utkání, ve kterém jí domácí celek nedaruje ani centimetr ledové plochy. Úvodní buly střetnutí bude na zimním stadionu v Kadani vhozeno v 18 hodin.

Černožlutí hokejisté ze severu Čech prožívají v současné době velkou herní euforii. Vyhráli poslední štyři utkání, v nichž si poradili například se silným Hradcem Králové. Ve čtyřicátém kole dokonce zničili poměrem 7:3 favorizovaný třetí celek tabulky, olomoucké Kohouty. Vítězství si zasloužili zejména díky skvělé třetí třetině, kterou vyhráli 4:0. Tři body si kadaňští hokejisté odvezli také v kole s pořadovým číslem 41. Na ledě Berouna vsítili opět sedm branek a zvítězili 7:4. Severočeši se mohou z těchto čytřech utkání pyšnit skórem 25:9! Zástupci krajského města Vysočiny si tak budou muset dávat velký pozor na zadní vrátka.

Severočeši se pomalu, ale jistě přibližují příčkám zaručujícím účast v play-off. Na osmé místo ztrácejí pouhé dva body. V případě zdolání jihlavských hokejistů a současně zaváhání Litoměřic a Písku tak mohou do osmičky nejlepších celků nahlédnout již po 42. kole. Nutno dodat, že Kadaň předvádí takto povedené výkony i přes velkou marodku, která čítá celkem šest borců, a to ne ledajakých! Mezi zraněnými jsou například útočníci Karel Ton či Ladislav Boušek. Zadním řadám pak chybí Martin Mazanec a Jakub Vojta.

Dukla se po sérii nevýrazných výkonů pomalu, ale jistě zvedá. Důkazem jsou poslední tři kola. Nejprve urvala bod proti silné Olomouci, v následujících dvou kolech již měla vítězství tříbodovou příchuť. Velký zlom nastal ve 40. kole (Dukla – Beroun, 5:2), kdy se hlavní trenér Petr Vlk rozhodl po nevýrazném úvodním dějství pro řádnou rošádu ve složení formací. Ke zkušenému Danielu Hodkovi přiřadil Romana Maliníka a Martina Vysloužila, do první formace se k Tomáši Čachotskému posunuli Pavel Mrňa a Michal Jeslínek. Po vítězném střetnutí se šumperskými Draky si změnu pochvaloval: „Po první třetině minulého zápasu mě ranila mrtvice. Potřebovali jsme hru oživit, tak jsem překopal lajny a zatím to funguje.“

Velkým mezník přineslo 41. kolo Danielu Hodkovi, který překonal svůj střelecký rekord ze sezony 2009/2010. V té vsítil za záda soupeřových brankařů celkem 25 branek. Nyní zbývá do konce základní části 1. hokejové ligy 11 kol a jihlavský sniper má na svém kontě 26 tref do černého! V kanadském bodování soutěže zaujímá pátou příčku. „Doufám, že mi to tam bude padat. Je to pěkné, překonat vlastní rekord. A ještě máme kolik? Jedenáct zápasů? Tak to by mi tam ty čtyři ještě spadnout mohly,“ navnadil fanoušky červenožlutých hokejistů.

Takto si kadaňského soka osedlal 19. září 2011 Kriss Grundmanis. Tehdy Dukla v domácím prostředí zdolala Severočechy 3:0. Budou mít jihlavští zástupci navrch i v dalším vzájemném střetnutí? Foto: Zbyněk Zápotočný