Jihlavští hráči očima redaktora

14.02.2004 / Mesk

Ve středu 11. února skončila nadstavbová část první ligy a osm nejsilnějších týmu čeká play off, ve kterém se teprve ukáže síla jednotlivých mužstev. Dukla si v základní části počínala úspěšně a do prvního kola nastoupí v neděli proti Hradci Králové. Napsali jsme pár slov o všech hráčích, kteří v základní části za Duklu nastoupili.
Brankáři:
Jaroslav Suchan - Po několika sezónách se konečně vypracoval na post prvního brankaře Dukly. V této sezóně střídá skvělé výkony se slabšími. Převážnou část letošní sezóny byl jasnou jedničkou, ale po příchodu Petra Ježe musel o tento post bojovat. Na konci nadstavbové části dostával více příležitostí, než jeho konkurent a předpokládáme, že nastoupí do branky i v play off.
Petr Jež - Po loňském ročníku, kdy zářil v kleci Berouna se s vedením Medvědů nepohodl a před Vánoci přišel do Jihlavy. Hned po příchodu odchytal skvělé utkání v derby s Třebíčí. Díky velkým oslavám všech vítězných zápasů se stal ihned oblíbencem jihlavských fanoušků. Konec nadstavbové části mu už tolik nevyšel a je pravděpodobné, že do play off nastoupí až jako druhý brankař a bude krýt záda Jardovi Suchanovi.
Lukáš Hronek - Postavou malý brankář Slávie předváděl v Dukle velké výkony. Dvakrát se představil v brance proti Berounu a ani jednou nedostal branku. Ze Slávie ale odešel Málek, takže Lukáš se už v Jihlavě neukázal. Stále však může teoreticky nastoupit v Dukle v play off.
Milan Řehoř - Mladý gólman, který přišel před sezónou ze Žďáru nad Sázavou, pomáhá hlavně juniorům v boji o postup do extraligy. Díky velké postavě zabere v brance hodně místa a je velice obtížné ho prostřelit. Za A-tým Dukly nastoupil jen pětkrát, když střídal Jardu Suchana, ale rozhodně nezklamal. Až nasbírá víc zkušeností, tak by mohl klidně být prvním brankařem Dukly.

Obránci:
Marian Morava - Jako jediný z jihlavských obránců nastoupil Marian ve všech zápasech základní a nadstavbové části. K výborné obranné práci plné vyhraných osobních soubojů přidal letos i dobré ofensivní výkony. Připsal si 23 bodu, čímž se stal suverénně nejproduktivnějším zadákem Dukly. V poslední době nastupuje v první přesilovkové formaci a řídí střelbu od modré čáry, ve které se letos dost zlepšil. Skvělý je i v hodnocení +/- bodu, s +28 je nejlepší v lize. V play off by měl patřit mezi nejspolehlivější beky a po boku Jana Šmardy by se měl starat o tvrdou nekompromisní hru. Díky kvalitním výkonům v Jihlavě si zahrál dva zápasy v dresu extraligové Plzně.
Jan Šmarda - Největší smolař posledních let navázal i letos na svou smolnou tradici a kvůli zranění ruky vynechal dvanáct zápasů. Skvělý bruslař zatím podává slušné výkony a v play off by se měl snažit o znepříjemnění hry největším hvězdám soupeřů. K jeho přednostem patří pohotová střela a dobrá hra do těla.
Pavel Staněk - Mladý bek se v této sezóně konečně probojoval do základní sestavy a především v úvodu základní části, kdy hrál přesilovky, nasbíral i slušný počet bodů. V play off bude muset o místo v sestavě hodně bojovat, ale pokud bude makat na 100%, může ve vyřazovacích bojích pomoci.
Ondřej Kubeš - Do Dukly přišel v průběhu sezóny na hostování. Je sice menši postavy, ale hry do těla se rozhodně nebojí. Stejně jako Marian Morava si odskočil k několika zápasům do Plzně, kde předvedl slušné výkony. Ještě v posledním zápase nadstavbové části hrál v první obraně, ale před koncem utkání utrpěl zranění nohy a je vyřazen na neurčito.
Tomáš Kolafa - Mladý bek, který je v Dukle do konce sezóny na hostování z Kladna. Vydatně pomáhá juniorům, mezi kterými extrémně vyniká svou skvělou technikou. V Dukle předvádí spolehlivé výkony a po zranění Kubeše asi nastoupí v play off v první obraně s Petrem Kuchyňou. Tomáš byl letos v širší nominaci reprezentace do 20ti let a s jeho talentem by to v hokeji mohl dotáhnout opravdu daleko.
Petr Punčochář - Urostlý zadák se v Jihlavě objevil jako náhrada za odchod Jiřího Jantovského a ukázalo se, že tato výměna byla úspěšná. Nepatří sice mezi nejlepší techniky, ale v obranné části hry je rozhodně oporou. K několika zápasům nastoupil i za juniorku, ve které si počínal spíš průměrně. Rád se občas vydá na útočný výpad přes celé hřiště a v play off by mohl být soupeřům nebezpečný.
Rostislav Malena - Téměř celou základní část strávil v extraligovém Kladně a v Dukle stihl jen tři zápasy. Je však kmenovým hráčem Dukly, takže by mohl nastoupit i v případné baráži. Hned po příchodu začal nastupovat v první přesilovkové formaci a v zápase s Chomutovem vstřelil právě v početní výhodě branku. Stejně jako v loňské sezóně, hraje i letos Rosťa dobře do těla a je před play off velkou posilou.
Petr Kuchyňa - Odchovanec Dukly se rozhodl k návratu do Jihlavy v průběhu sezóny, když byl uvolněn Rakouským Linzem. Ihned po podepsání smlouvy Dukle se podrobil operaci slepého střeva a do utkání nastupoval vždy jen na pár vteřin v úvodech zápasů. Pravou premiéru si odbyl až v předposledním kole nadstavbové části a i když se rozehrává pomaleji, rozhodně bude velkou oporou obranných řad Dukly.
Přemysl Duben - Defensivní specialista, se zkušenostmi ze zámořské soutěže dostal v dresu Dukly příležitost ve 20ti utkáních a se ziskem 0 bodů všem ukázal, že útok jeho stinou stránkou není. Play off bude zřejmě sledovat převážně ze střídačky, ale při zranění dalšího obránce by byl určitě dobrou náhradou.
Martin Lupač - Před sezónou se s ním moc nepočítalo, ale díky dobré letní přípravě a vyrovnaným výkonům se probojoval do základní sestavy. Menší postavu nahrazuje Martin velikou bojovnosti a před žádným soubojem neuhne. Po příchodu nových obránců byl poslán do konce sezóny na hostování do Jindřichova Hradce, kde by měl pravidelně nastupovat a nasbírat herní zkušenosti.
Karel Šefčík - Karel přišel loni výměnou za Jardu Mareše, ale v dresu Dukly se mu nikdy příliš nedařilo. Mezi jeho silnější stránky patři dobrá střela, ale její pohotovost lehce pokulhává, takže častokrát připravil fanouškům opravdu dramatické situace. Před uzávěrkou výměn ho vedení poslalo na hostování do Opavy, kde by měl zůstat do konce sezóny.
Jiří Ševčík - Dlouhovlasý blonďák přicházel před sezónou do Dukly s úkolem zvýšit produktivitu v přesilovkách a zpevnit obranu Dukly. Přesilovky mu sice celkem vycházely, ale obranná hra už byla podstatně horší. Měl problémy s rozehrávkou a bylo vidět, že se spoluhráči si příliš nerozumí, a tak se ho vedení Dukly rozhodlo vrátit zpět do Prostějova.

Útočníci:
Petr Kaňkovský - Zkušený forvard navázal i letos na své dřívější výkony a suverénně vyhrál kanadské bodování první ligy, když si za 39 zápasů připsal skvělých 59 bodů za 17 branek a 42 asistencí. Petr je rozhodně nejdůležitějším hráčem Dukly, na kterém stojí přesilovky a rozhodující momenty zápasů. Navíc je hráčem velmi inteligentním a žádný brankář si nemůže být nikdy jistý tím, co udělá. Na ledě působí až neuvěřitelně jistě a svým přehledem vytváří plno šancí svým spoluhráčům. Během sezóny si odskočil na 10 zápasů do Českých Budějovic. V play off bude určitě patřit k největším tahounům.
Oldřich Bakus - Kapitán Dukly se stal díky skvělým nahrávkám Petra Kaňkovského nejlepším střelcem první ligy, takže se Jihlava může pochlubit nejlepším střelcem, nahrávačem i nejproduktivnějším hráčem ligy. I přes menší postavu vyhrává souboje u mantinelů jako na běžícím páse a díky velké síle a šikovným rukám si vykoleduje plno faulu soupeřů. V přesilových hrách patří mezi hlavní zakončovatele sehraných kombinací. V play off obvykle jeho výkon graduje, takže se jistě můžeme těšit na skvělé kousky. Ve dnech, kdy měla Dukal volna pomáhal Pražské spartě, čímž jistě získal cenné zkušenosti.
Vladimír Říha - Šikovný mladík navázal na výkony z loňského play off a zařadil se mezi opory útočných řad Dukly. Po boku zkušeného Petra Kaňkovského rostou jeho výkony každým zápasem. Díky dobrému bruslení a slušné technice si vynutí dost faulů a za každého stavu dává do hry všechno. V play off bude s největší pravděpodobností nastupovat ve třetím útoku a určitě nadělá soupeřům plno starostí.
Tomáš Čachotský - Maličký bojovník stejně jako Říha skvěle zapadl do třetího útoku a sbírá zkušenosti po boku Kaňkovského. V dresu Dukly na něj zbývají spíše obranné úkoly, které Tomáš zvládá na jedničku. K dobrému bránění přidal v základní části velice slušných 20 bodu. Po zranění Romana Hloucha se zařadil do první přesilovkové formace. Mezi jeho slabiny patří střelba, na které při každém tréninku pracuje.
Roman Hlouch - Romanovi základní část nevyšla podle jeho představ, když si připsal jen 19 bodu a navíc si při zápase s Třebíčí narazil ledviny a musel ležet v nemocnici. Je to ale velký bojovník a během play off by se měl na led vrátit. Ve volných dnech pomáhal i on extraligové Spartě, v jejímž dresu dal gól Romanu Málkovi. Patří mezi největší baviče publika a žádnému soupeři nedá nic zadarmo. Jeho výkony zpravidla v play off gradují, a tak doufáme, že se na led dostane co nejdříve.
Petr Altrichter - V Jihlavě je tento zkušený útočník do konce sezóny zapůjčen z Třebíče. V posledních kolech nepodával příliš přesvědčivé výkony, takže se propadl až do čtvrtého útoku. Svými zkušenostmi, by mohl Petr Dukle v play off hodně pomoci.
Ladislav Rytnauer - Hubený útočník zastává v Dukle, stejně jako Čachotský, post bránícího levého křídla a své úkoly plní téměř na jedničku. Do play off nastoupí zřejmě v prvním útoku po boku Oldy Bakuse a Aleše Padělka. I přes nepříliš svalnatou postavu se snaží hrát tvrdě do těla a bude hodně důležité, jak se ve vyřazovací části srovná s těžkým úkolem, bráněním nejlepších formací soupeřů.
Marek Cmunt - Do Dukly přicházel s pověstí nejlepšího střelce druhé Slovenské ligy a i když na ledě moc prostoru nedostává, ukázal Marek, že na střílení branek rozhodně talent má. V play off se asi do základní sestavy neprosadí, ale kdyby se některý z útočníku zranil, bude rozhodně kvalitní náhradou.
Zbyněk Sklenička - Urostlý "tvrďák" přišel do Dukly s úkolem přitvrdit hru zejména u mantinelů, což se mu celou sezónu skvěle dařilo. Zbyněk sice nesbírá tolik bodů, ale pro hru Dukly je velice důležitý. Díky téměř kulturistické postavě si umí sjednat respekt a působí jako ochránce všech svých spoluhráčů. V play off se bude jeho tvrdá hra hodit, jen bude muset dávat pozor, aby se nedopustil zbytečných faulů, které by oslabily mužstvo.
Aleš Padělek - Skvělého technika získala Dukla těsně před uzávěrkou výměn a svými zkušenostmi z extraligy, kde nastupoval pravidelně za Vítkovice, se budou hodit. Aleš používá k hraní místo síly myšlení a dokáže skvělé přejít přes hráče v situaci jeden na jednoho. Zatím nastupuje v prvním útoku po boku Bakuse a až si zvykne na nové spoluhráče, tak bude velkým přínosem.
Jaroslav Mareš - Hbitý útočník, kterého loni poslala Dukla do Znojma za Karla Šefčíka se vrací na místo činu. Dokáže skvěle podržet puk a ve vhodný moment ho naservírovat jednomu ze svých spoluhráčů. Podle mého názoru by mohl být jednou z tajných zbraní, která by se mohla v play off rozstřílet. Má dobrou střelu zápěstím, kterou často používá.
Marian Havel - Před sezónou se vrátil ze zámoří a ve Vsetíně se neprosadil, tak podepsal na rok smlouvu v Dukle. Marian je hlavním tahounem juniorského mužstva, ve kterém je o dvě třídy lepší, než všichni soupeři. O svých kvalitách přesvědčil i trenéry A-týmu, a tak dostává v posledních zápasech hodně prostoru. Je známy až neuvěřitelně tvrdou střelou, která nedá žádnému gólmanovi spát. Ze zámořských soutěží je zvyklý na tvrdou hru a neváhá ani odhodit rukavice a pustit se do pěstního souboje.
Ota Lazorišák - Robustní útočník přišel do Dukly z Havlíčkova Brodu. Spolu s Marianem Havlem a Tomášem Dolanou tvoří elitní útok juniorky, který si připsal neuvěřitelný počet bodů. Za seniory dostával na ledě méně prostoru než Havel a i přes to si připsal slušných 6 bodů. V současné době má sádru na ruce a doba jeho návratu není přesně známa.
Viktor Ujčík - Odchovanec Dukly nastoupil ve žlutém dresu ke čtyřem zápasům a rozhodně potvrdil pověst elitního střelce, když si v každém zápase připsal po jedné brance. Na ledě si počínal s obrovským přehledem a soupeřovým obráncům motal hlavu. Teoreticky by v play off za Duklu mohl nastoupit, příliš pravděpodobné to ale není. Doufejme, že někdy v budoucnu ho ještě v dresu Jihlavy uvidíme.
Petr Chytka - Poslední sezóny strávil v nižších zámořských soutěžích a do Dukly se dostal přes Znojmo. Petr je skvělý bruslař, který si na ledě dobře rozumí s Marianem Havlem. Zatím moc prostoru nedostává, ale v play off jsem na Petra hodně zvědavý.
Patrik Fink - Sezónu nezačal příliš šťastně, když se postupně neusadil ani v polské lize a později ani v Prostějově. Do Dukly se vrátil ve velkém stylu, kdy hned v prvním zápase vstřelil branku. To však bylo z jeho strany všechno. V dalších patnácti utkáních si už nepřipsal ani bod a zatím patří mezi největší zklamání. Patrik je ale zkušený borec a vůbec bych se nedivil, kdyby se jeho produktivita rozjela v play off, kde se teprve bude lámat chleba.
Jakub Šindel - Jakub nastoupil za Duklu jen v jediném zápase v Havířově, kde podal kvalitní výkon. Je to šikovný mladík, ze kterého jednou bude velký hokejista. Za Duklu by v play off nastoupit mohl, ale termíny zápasů Dukly se kryjí se zápasy Sparty, takže to bude obtížné.
Tomáš Dolana - Syn slavného reprezentanta nastupuje hlavně v juniorce a z Dukla odehrál jen dvě utkání. Tomáš je dobrý bruslař a nevídaný technik, který si s hokejkou rozumí, jako by ji choval už od narození.
Václav Adamec - Po těžkých zraněních, které Vašek utrpěl při pádu z kola, se zotavuje velmi pomalu. Napřed se rozehrával v Havlíčkově Brodě a poté ho Dukla poslala do konce sezóny do Prostějova, kde by se měl dostat zpět do herní pohody. Po sezóně se do Dukly vrátí a věřím, že jeho výkony budou stejně kvalitní, jako před nešťastným zraněním.