Trenér juniorů Štěpán Moravec: Kluci makali naplno, jsem spokojený

01.07.2012 / David Suchý

Do nové sezony s novým trenérem. Novinky v kabině nejstarší mládežnické kategorie Dukly dovedly na post lodivoda týmu jihlavských juniorů Štěpána Moravce, který nahradil Petra Svobodu. Do Dukly Jihlava přitom „narukoval“ teprve před startem letní přípravy na konci dubna. „Já jsem měl dělat původně šéftrenéra mládeže, ale díky souhře šťastných náhod jsem skončil na postu trenéra juniorky po Petru Svobodovi, který si vysloužil místo asistenta trenéra reprezentace do sedmnácti let. Petr dostal nabídku, která se neodmítá. Tak jsem tady,“ dodává sympatický trenér.

Mladý trenér nastoupil k týmu na začátku letní přípravy a hned začal ordinovat jihlavským mladíkům jednu tréninkovou dávku za druhou. „V úterý 26. června proběhly závěrečné testy, poté jsme měli ještě tři lehčí tréninky, příprava tedy skončila. Snažili jsme se, aby nebyla příliš nudná, a tak jsme hráli hodně her, které jsme kombinovali s cviky na nabrání svalové hmoty a rychlosti,“ říká o letní přípravě Moravec a dodává: Všichni hráči nám ukázali, jak je pro ně příprava přínosná a každý z kluků předvedl během testů, že to nešidil a makal naplno,“ je spokojený s přístupem svých svěřenců.

V současné době řeší trenér Moravec podobu kádru před nadcházející sezonou, ve které budou chtít hráči určitě napodobit loňský výkon a dojít opět co nejdál (v minulé sezoně prošli přes předkolo play-off, kdy vyřadili Zlín, ve čtvrtfinále pak ale nestačili na favorizovaný Litvínov – pozn.aut.). „Tým ještě poskládaný nemáme. Plánujeme ještě příchod minimálně čtyřech až pěti hráčů. Musíme ještě zvýšit konkurenci v týmu. Já jsem hráče ještě neviděl na ledě, ale pouze na suchu, takže nevím, co od koho čekat. Takový předběžný obrázek jsem si udělal podle toho, co mi říkali ostatní trenéři, ale to nejpodstatnější, co bude rozhodovat, budou až výkony na ledě,“ vysvětluje.

Jednou z největších ztrát bude pro Moravce brankář David Rittich, který od nové sezony bude působit v A-týmu Dukly. Rittich patřil v minulém ročníku mezi tahouny týmu a působil jako kryptonit na protihráče, které mazal jedním parádním zákrokem za druhým. To mu vysloužilo i titul „Sportovec Jihlavska“.

„Určitě patřil mezi nejlepší hráče týmu, ale je to pořád ročník 1992, takže na výjimku může juniorce pomoci. Záleží jenom na něm, jak se prosadí v áčku a jak moc bude chtít pomoci svým mladším kolegům,“ dodává Štěpán Moravec.

Do juniorky postoupili ze staršího dorostu hráči ročníku narození 1994. Po juniorském dresu ale pokukují i mladší hokejisté. Hodně se diskutuje o Janu Mandátovi (1995). Loňský nejlepší hráč staršího dorostu, který figuruje v širším kádru reprezentace do 18 let, se netají tím, že se chce prosadit i v družině trenéra Moravce. „Počítáme s tím, že budeme v průběhu sezony zkoušet mladší kluky, ale pro ně je nejpodstatnější jejich věková kategorie. Jestli někdo bude předvádět takové výkony hodné vyšší kategorie, určitě šanci dostane,“ doplňuje trenér Moravec.

Hodnocení letní přípravy z pohledu obránce Daniela Kohouta si můžete přečíst zde.