Železný muž Martin Jícha: Vyhrát triatlon byla pro mě čest

11.07.2012 / David Suchý

Překvapením skončil jihlavský Železný muž, kterého absolvoval na závěr letní přípravy A-tým Dukly Jihlava. Nejrychleji se s porcí 800 metrů plavání, 38 kilometrů na kole a 8200 metrů běhu popasoval devatenáctiletý obránce Martin Jícha, který v Dukle působí druhým rokem. Hráč, který loni prorazil do juniorského kádru z týmu žďárských Plamenů, dokázal v triatlonu porazit i taková esa jako Tomáš Čachotský či Daniel Hodek. Právě útočníka s devadesátkou na dresu udolal Jícha až v závěrečném běhu.

Bude to už skoro rok, co hokejový osud dovedl Martina Jíchu až do kádru jihlavské Dukly. A jak se do juniorského týmu vůbec talentovaný bek dostal? "V minulé sezoně si mě do juniorky ze Žďáru vytáhnul pan trenér Svoboda,“ popisuje Martin, jak se dostal do kádru týmu s Ježkem na prsou. Na adresu letošního postupu do A-týmu říká: „Na konci sezony mi pak trenér oznámil, že mám nastoupit na letní připravy s áčkem. Určitě nechci být v týmu jen do počtu. Chci se poprat o místo v sestavě. Hlavně ale doufám, že se hokejově posunu a získám hodně zkušeností.“

V minulé sezoně byl Martin u úspěchu nejstarší mládežnické kategorie Dukly, kdy se junioři probojovali až do čtvrtfinále play-off, kde narazili na do té doby suverénní Litvínov. Ten byl sice nad jejich síly, ale i tak mohou být jihlavští mladíci spokojení, protože takový úspěch od nich před sezonou nikdo nečekal. „Sezonu hodnotím pozitivně. Byli jsme skvělá parta, s klukama jsme si rozumněli. Myslím, že jsme dosáhli hodně dobrého úspěchu,“ potvrzuje mladý obránce.

Během nabité extraligové sezony s juniory stihl Jícha ještě odehrát několik zápasů za druholigový Žďár nad Sázavou, ze kterého do Jihlavy přišel. Mohl si tak vyzkoušet, jaký je rozdíl mezi juniorským a dospělým hokejem. „V juniorce je hra rychlejší. Jezdí se nahoru, dolů. Seniorský hokej je silovější a je to více o přemýšlení. Myslím si, že to pro mě byla dobrá zkušenost a jsem rád, že jsem si to mohl ve Žďáru v mužích vyzkoušet,“ vysvětluje Martin Jícha.

Jak již bylo řečeno, letošní přípravu absolvoval Martin s A-týmem Dukly, do kterého se bude chtít cílevědomý bek v nadcházející sezoně prosadit. A co o suché přípravě říká? „Letní příprava je vždycky méně oblíbená část roku každého hokejisty, je to samozřejmě dřina. Všichni kluci makali celou letní přípravu naplno, ničím mě nějak zvlášť nepřekvapili ani starší hráči.“

Jícha se s většinou kádru zná už z minulé sezony, protože Dukla volila při letošní tvorbě kádru cestu omlazování, a proto v přípravě týmu působil s velkou částí svých bývalých spoluhráčů. „Je tam hodně kluků, co loni hráli za juniorku, takže se dobře známe, vychazíme spolu se všemi dobře. To stejné s kluky, které jsme poznali během přípravy. Se všemi si spolu rozumíme. Je to dobrá parta,“ tvrdí o týmu Martin.

Martin Jícha může používat po letošní přípravě titul Železný muž, protože nečekaně dokázal vyhrát závěrečný triatlon. V napínavém finiši porazil miláčka tribun Tomáše Čachotského, který doběhl pár vteřin za ním. „S výkonem jsem hodně spokojený, protože jsem nečekal, že to takhle dobře zvládnu. Samozřejmě byl skvělý pocit porazit ostatní. Zvlášť Čagyho, protože už mě v minulé sezoně zaujal jako hráč. Teď jsem ho porazil. Je to pro mě čest,“ culí se Železný muž. Ale jak jedním dechem dodává, vítězství v triatlon se nerodilo vůbec lehce a každý z účastníků tvrdého závodu si sáhnul na dno svých sil. „Nejlíp se mi asi jelo na kole. Jel jsem právě s Čagym. Chytil jsem se ho a nepustil. V tom se to asi lámalo, nejhorší byl běh, protože byl jako poslední disciplína a po tom kole už mě moc neposlouchaly nohy,“ směje se mladík.

V současné době mají hráči zasloužené volno a na led se podívají za necelé dva týdny. Co dělá Jícha během volna? „Na dovču se nikam nechystám. Občas si zajdu s bráchou (Lukáš Jícha je útočníkem a stejně jako Martin je odchovancem žďárského hokeje, minulou sezonu hrál za starší dorost Dukly - pozn. aut.) na tenis, na in-line brusle. Od trenérů jsme dostali cvičební plány, takže jedu podle nich. Už mi ale chybí brusle. Na led se těším od té doby, co jsem z něj naposledy slezl,“ doplňuje závěrem.

FINIŠ. Martin Jícha dobíhá do cíle letošního triatlonu jako první a stává se tak Železným mužem. Foto: Zdeněk Drla