Petr Jaroš znovu míří k norské reprezentaci

06.11.2012 / Zdeněk Drla

Trenér gólmanů Dukly Jihlava Petr Jaroš se na několik dnů přesune do Dánska, kde bude připravovat norské reprezentační gólmany. Během soustředění tam Norsko sehraje tři přátelská utkání proti dánské reprezentaci. Druhou akcí, která Jaroše s norským národním týmem čeká, je prosincový turnaj ve Švýcarsku.

Petr Jaroš bude opět připravovat gólmany Norska. K reprezentaci severské země se vrací po několikaměsíční pauze. Před letošním Mistrovství světa ve Finsku a Švédsku se k norskému nároďáku připojil poté, co onemocněl jejich trenér gólmanů.

Jaroš má úlohu u norské reprezentace usnadněnou tím, že jednoho z gólmanů Norska zná z dob svého působení v běloruském Minsku hrajícího Kontinentální hokejovou ligu. Na soustředění v Dánsku bude mít k dispozici dva maskované muže. „Bude tam znovu Lars Haugen z Dinama Minsk, který chytal na jarním mistrovství světa. Druhým je Lars Volden z týmu Blues Espo z finské ligy. Ten byl draftován Bostonem,“ vysvětluje Petr Jaroš a pouští se do hodnocení mladšího z dvojice gólmanů, který je podle něj velkým talentem norského hokeje. „Jsem zvědavý, co z něho bude. Lars Volden je ročník 1992, stejně jako jihlavský David Rittich, je také vysoký. Oba se mi líbí, chytají tím novým stylem a jsou si dost podobní. I když je Lars, který chytá ve Finsku, modelován do finského stylu, tak rozehrávkou a dalšími věcmi jsou oba kluci hodně podobní,“ porovnává mladíky Jaroš.

Další akcí, kterou by měl Jaroš s norským výběrem absolvovat, je prosincový turnaj ve švýcarském Curychu. „Budou to další tři zápasy. Hrát by se mělo proti Švýcarům, Slovákům a ještě jednomu evropskému týmu,“ prozrazuje Jaroš, kterého těší, že byl pro práci s norskou reprezentací svým zaměstnavatelem, kterým je Dukla Jihlava, uvolněn. „Nebyl s tím problém,“ říká.

„Petra jako klub uvolníme. Dukla má dnes zástupce na postu trenéra u reprezentační šestnáctky (Patrik Augusta – pozn. aut.) a sedmnáctky (Petr Svoboda). Díky Petru Jarošovi budeme mít zástupce i u seniorské reprezentace. Znamená to přizpůsobit chod klubu na dobu, kdy trenér nebude k dispozici, ale to zvládneme," připomíná jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, kterého těší, že Dukla má vedle mládežnických reprezentantů (článek zde) i své zástupce v realizačních týmech. „Všechny tři trenéry podporuji. Jako klub můžeme být hrdí na to, že se prosazujeme nejen díky hráčům ve výběrech, ale podílíme se i na trenérském obsazení,“ říká Ščerban. „Musím jenom Petrovi dát pokyny, jak vést gólmany v případě, že budou hrát na mistrovství světa proti České republice,“ směje se jihlavský jednatel.

Češi se skutečně v základní skupině MS utkají s Norskem. V případě, že bude u týmu pokračovat, zopakuje se situace z letošního května, kdy se Petr Jaroš také postavil proti „svým". „Ještě ale nevím, co bude dál. Zatím jsme dohodnuti jen na těchto dvou akcích,“ vysvětluje šestatřicetiletý trenér. Norská reprezentace má v plánu další akci v únoru a poté už vyhlíží světový šampionát ve Finsku a Švédsku. V základní skupině bude vedle Česka bojovat se Švédskem, Kanadou, Švýcarskem, Dánskem, Běloruskem a Slovinskem. Zda ale na sever Evropy na vrcholnou akci sezony s výběrem Norska odcestuje, Jaroš ještě netuší. „Před minulým mistrovstvím světa měli svého trenéra gólmanů, který měl smlouvu na dva roky, ale před šampionátem onemocněl. Teď už údajně trénuje. Jestli ho ale teď neuvolnil klub, nevím,“ říká Petr Jaroš, jenž má na svém kontě už dvě účasti na mistrovství světa. Loni vedl reprezentační gólmany Běloruska, letos Norska.

A jak si Petr Jaroš rozumí s norskými gólmany? Komunikace probíhá v angličtině, norská slovíčka šprtat nemusí. „Angličtina tam není problém, všichni mluví perfektně anglicky," pochvaluje si jazykovou vybavenost trenér se zkušenostmi ze zámoří a vzpomíná na „babylon" v běloruském Minsku. „Tam se v kabině mluvilo až devíti jazyky," směje se Petr Jaroš při vzpomínce na svoje angažmá v klubu KHL.

Sám Jaroš by v práci s norskými gólmany rád pokračoval. „Díky postupu do čtvrtfinále mistrovství světa jsme na jaře vybojovali účast na olympiádě v Soči,“ naznačuje, kam by mohl na začátku roku 2014 odcestovat.

GÓLMANI NORSKA. Petr Jaroš bude na soustředění v Dánsku připravovat dva norské gólmany Larse Haugena z Dinama Minsk (nahoře) a Larse Voldena z finské ligy (dole). Foto: Internet