Bedřich Ščerban: Sezona byla hodně ovlivněna dlouhodobými zraněními

07.03.2013 / Bedřich Ščerban

A-týmu Dukly Jihlava skončila sezona před více jak týdnem. Nyní je na čase zhodnotit uplynulý půlrok, kdy se tým v červenožlutých dresech rval o body do prvoligové tabulky. Před sezonou klub vyhlásil cíl poprat se o možnou účast v širší baráži o extraligu. S výrazně omlazeným týmem to na první pokus nevyšlo. Dukla skončila po základní části šestá a ve čtvrtfinále podlehla hladce 0:4 na zápasy Ústeckým Lvům. „Po sportovní stránce nejsme se sezonou A-týmu spokojeni,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Sezona byla hodně ovlivněna dlouhodobými zraněními,“ doplňuje.

Hodnocení prvoligové sezony 2012/2013

Po sportovní stránce nejsme se sezonou A-týmu spokojeni. Mužstvo získalo v dlouhodobé části 82 bodů. Oproti loňsku méně, konečné umístění v tabulce po základní části bylo také horší. V play-off jsme byli vyřazeni ve čtvrtfinále. Sezona byla hodně ovlivněna dlouhodobými zraněními. Dlouhodobě zranění hráči v sezoně byli Čachotský, Krupka, Velecký a Vysloužil. K tomu nás trápily časté, byť krátkodobé, ale opakující se, výpadky ostatních hráčů, ať ze zdravotních důvodů anebo poklesu herní formy. Nestálost formy a nevyhranost mladých hráčů je obecný problém. Mladý hráč potřebuje získat důvěru a zkušenosti v seniorském hokeji.

Tým neodehrál mnoho zápasů v plné sestavě. Dlouhodobým problémem Dukly je absence hráčů střední generace. Mužstvo bylo převážně složeno z mladých hráčů a pak těch starších. Hráči střední generace se nedají rychle vychovat, jedině koupit. Cena jejich hráčských práv je ale obecně vysoká. Při dlouhodobém zranění právě hráčů této kategorie je pak tým značně oslaben. A to se nám stalo v této sezoně.

Měli jsme hodně nevyrovnané výkony. Mužstvo dokázalo udělat pouze jednu zápasovou bodovou žeň v období od 24. Října do 21. listopadu, kdy dokázalo porazit i Ústí nad Labem a Mladou Boleslav, a získalo z třiceti možných bodů dvacet tři. Osmkrát vyhrálo (z toho jednou na samostatné nájezdy) a jen dvakrát v tomto období prohrálo.

Mladý tým

⇒ Sezona v číslech:

Dukla Jihlava odehrála v základní části sezony 2012/2013 52 zápasů. V jedenatřiceti případech jihlavský tým bodoval (23 výher, 5 výher po prodloužení nebo po samostatných nájezdech, třikrát prohrál v nastaveném čase), jedenadvacetkrát odjížděli svěřenci trenéra Petra Vlka z ledu s nepořízenou.

Celkově skončila Dukla po základní části na šestém místě se ziskem 82 bodů a skóre 163:124.

Ke všem dvaapadesáti zápasům základní části nastoupil nejstarší hráč jihlavského týmu – jedenačtyřicetiletý Martin Filip. O jeden start méně má útočník Roman Maliník. Trio hráčů Daniel Hodek, Michal Jeslínek a Tomáš Ficenc odehrálo 49 utkání.

Alespoň k jednomu utkání nastoupilo v sezoně v dresu Dukly 37 hráčů - tři gólmani, 11 obránců a 23 útočníků. Nejstarším byl Martin Filip (41), nejmladším Jan Mandát (17).

Hráči Dukly Jihlava posbírali během sezony 705 trestných minut a stali se tak po Ústeckých Lvech (691) a Kadani (697) třetím nejslušnějším týmem v soutěži.

Podle statistik serveru hokej.cz byla Dukly v základní části čtvrtým nejčastěji skórujícím týmem (po Ústí, Mladé Boleslavi a Olomouc), s Kadaní se dělí o čtvrté místo mezi týmy, které inkasovaly nejméně gólů. Jihlava má co do procentuální úspěšnosti nejlepší přesilovky. Do soupeřových sítí nasázela 63 gólů.

Ve čtvrtfinále play-off se Dukla utkala se třetím týmem tabulky – Ústeckými Lvy. V sérii hrané na čtyři vítězné zápasy se ani jednou neradovala z výhry a tak pro ni skončila sezona už v úterý 26. února 2013.

MLADÍCI. V sezoně 2012/2013 se v dresu Dukly představilo dvacet hráčů ročníku narození 1991 a mladších. Foto: Vojtěch Vopat

Do hry se v průběhu sezony zapojilo dvacet hráčů, kteří mohli nastupovat ještě i za juniorský tým. To je mimořádně vysoké číslo, které vypovídá o prostoru pro mladé hráče v A-týmu.

Oba gólmani byli věkově mladí a mohli by nastupovat jak v seniorské, tak stále i v juniorské soutěži. Někteří mladí hráči si našli velmi brzy své místo v základním kádru, jiní nastoupili pouze k pár zápasům. Ale i tak je to jedno z pozitiv v této sezoně. Velké množství mladých hráčů, vlastních odchovanců v kádru, je příslibem do budoucna. Tým má perspektivu pro příští sezony.

Do hry se zapojil i velmi mladý Jan Mandát (ročník 1995) a nevedl si špatně. Hned ve svém prvním zápase mezi seniory dal gól. Je škoda, že zde v tomto případě nemáme dotaženou do konce profesionální smlouvu, jakou má každý hráč v A- týmu. Mohl hrát více zápasů a už mnohem dříve mohl zasáhnout do hry. Jeho druh smlouvy, kterou má podepsanou, nemůžeme akceptovat pro „áčko“, nebylo by to spravedlivé vzhledem k ostatním hráčům, kteří podepsali jinou smlouvu.

Chceme dávat prostor v A-týmu mladým hráčům se zájmem uzavřít s klubem odpovídající smlouvu pro starty v A-týmu. Hráč tím dává najevo zájem hrát za A-tým.

Mladý tým si však vybral svou daň. Hráči musí být koncentrovaní každou sekundu hry. Nepřipravenost na náhodně odražený puk může být tou hranicí mezi úspěchem a neúspěchem v utkání. Pokažené střídaní, zbytečný faul a následné oslabení taktéž. Špatná rozehrávka a poté inkasovaný gól rozhodují o vítězství či porážce. Jedna chyba rozhoduje o vývoji utkání. Prohráli jsme čtrnáct zápasů o gól, tam je tenká hranice mezi úspěšným zápasem, vítězstvím a porážkou. Nepodařilo se nám tyto zásady prosadit do týmu. Nevytvořil se jeden tým a netáhli jsme za jeden provaz. Vychováváme dobré hráče, ale to nám nesmí stačit. Musíme vychovávat špičkové hráče.

Osobně další problém vidím v pasivitě hráčů při defenzivní činnosti. Často jsme dávali soupeři na ledě prostor a čas. Jako by naši hráči čekali, že někdo jiný udělá tu „černou“ práci. Jsou momenty utkání, které se musí "oddřít". Defenzivní práce holí, reakční rychlost, komunikace, psychická odolnost, to jsou věci, na kterých musíme pracovat. Zde nejsme spokojeni a nedosahujeme zatím potřebné úrovně.

Neúspěšní venku, úspěšní v derby

Výhra na cizím ledě, zisk tří bodů ve venkovních zápasech, je obrazem síly týmu, kolektivu, odhodlanosti a srdce. Tady jsme propadli. Byli jsme silní v tabulce domácích zápasů (na třetím místě) a v průměru návštěvnosti na domácích zápasech (na čtvrtém místě). Celkově v návštěvnosti třetí. To není důvod ke spokojenosti. Statistika vypovídá o tom, že Dukla je stále nejnavštěvovanějším týmem na cizích kluzištích. Obraz hry, nasazení hráčů i složitá ekonomická situace měla roli při úvahách diváků, zda přijít do hlediště podpořit svůj tým. Chybělo tam srdce.

Dříve jsme měli problémy se zápasy v derby. Zde jsme zaznamenali zlepšení, ale naopak jsme pak hodně ztráceli v zápasech se slabšími soupeři. Atmosféra v hledišti byla dobrá, bez větších problémů pořadatelské služby s chováním diváků. Děkujeme našim fanouškům za dobrou atmosféru během zápasů. Je to ale hlavně v našich rukách, aby přišlo opět více fanoušků do hlediště. Abychom jim nabídli atraktivní produkt, hokej, který je bude lákat do hlediště. Nižší návštěvy jsme cítili velmi silně a dotkly se i odměn hráčů.

Zpožděné platby

V partnerské sféře máme dnes stálé partnery, na které se můžeme spolehnout. Ještě nekončí náš účetní rok, ale jsem optimista a věřím, že dopadne jako předešlé roky dobře. A to díky i našim partnerům. I jim patří poděkování za podporu.

V průběhu sezony jsme se dostali do špatné ekonomické situace díky dvěma situacím. Nevymahatelným závazkům z minulosti, spadajícím až do roku 2005. S tímto problémem se zabýváme celou dobu. Situace je zralá k účetnímu očištění od nevymahatelných pohledávek. V letošní sezoně k tomu přibyl problém se zpožděním plnění současných smluv. Zpoždění plnění smluv ve prospěch Dukly překračující hodně přes milion korun mělo negativní dopad na peněžní toky. I s tím jsme se dokázali poprat. K dnešnímu dni nemáme vůči hráčům, trenérům a realizačnímu týmu žádné závazky.

Zpoždění plnění závazků vůči Dukle však měl na klub dopad v době, kdy jsme zvažovali, jak přistoupíme k tomu dlouhodobému zranění hráčů střední generace, které nás tak bolí. Jak půjdeme do play- off. Byli jsme limitováni a nemohli se rozhodnout podle potřeb a přání jak nás, tak fanoušků. Situace není dořešena, ale bojujeme s tím, a bereme to jako realitu.

Závěr:
Sezonu považujeme za neúspěšnou z pohledu očekávání před startem soutěže. Pozitivum vidíme v perspektivě týmu. A v uvedení „zimáčku“ do provozu.

Jdeme dál a těším se na viděnou s fanoušky v srpnu v hledišti HZS.

Bedřich Ščerban
jednatel HC Dukla Jihlava