Nová sezona první ligy startuje. Jaká bude?

09.09.2013 / Zdeněk Drla

Dlouhé předlouhé čekání hokejových fanoušků je u konce. Po více jak půl roce zvedá svoji oponu nový soutěžní ročník druhé nejvyšší tuzemské soutěže. A podle všeho bude hodně zajímavý, zajímavější než v létech předešlých. První liga totiž má co nabídnout. Ať už to budou souboje tradičních prvoligových rivalů, či vystoupení „nováčků“. Mezi čtrnáctku týmů s právem startu v soutěži se na sklonku minulé sezony probojoval Havířov, kvůli přesunu extraligového Mountfieldu do Hradce Králové vznikl v Českých Budějovicích úplně nový tým.
Na boje o body do prvoligové tabulky se nachystala i Dukla Jihlava. Ta hned v prvním kole přivítá AZ Havířov. První mistrovský zápas čeká Jihlavu ve středu 11. září 2013 od 17:30 hodin.

První liga bude mít v nadcházející sezoně 2013/2014 znovu čtrnáct účastníků. Svoji příslušnost ve druhé nejvyšší soutěži neuhájili hokejisté Písku, kteří ani nevyužili práva hrát druhou ligu a kvůli finančním potížím budou hrát pouze jihočeskou krajskou soutěž. První ligu opustili Královští lvi Hradec Králové. Ti prodali licenci na jih Čech. Českobudějovický Mountfield se rozhodl působil v nové extraligové sezoně právě ve východočeské metropoli, v Budějovicích se bude tedy nově hrát pouze první liga.

Většina prvoligových týmů v letním období mohutně posilovala. Soutěž by tam měla být znovu o trochu více vyrovnanější. Vedle tradičních „silných hráčů“ z vrchních pater tabulky se může opět urodit nějaké to překvapení , stejně jako v minulé sezoně třeba Kadaň nebo Třebíč. „Určitě neminu, když řeknu Boleslav, Budějovice a Olomouc,“ předpovídal na předsezonní tiskové konferenci trenér Dukly Jihlava Petr Vlk, kdože by měl patřit k favoritům první ligy. „Doufám, že mezi favority budeme patřit i my,“ přeje si kapitán Dukly Tomáš Čachotský.

Kdo hraje v sezoně 2013/2014 první ligu?

V sezoně 2013/2014 startuje v první lize 14 týmů. Hraje se systémem čtyřikrát každý s každým (dvakrát doma, dvakrát venku), celkem odehraje každý účastník v základní části dvaapadesát kol. Poté je na programu čtvrtfinále play-off, kam postoupí osm nejlepších týmů, vítězové semifinále (finalisté) pak postupují do širší baráže o extraligu. Týmy, které skončí na devátém až šestnáctém místě, odehrají skupinu play-out – každý s každým (doma/venku). Dva nejhorší týmy po této části padají do baráže se dvěma vítězi druholigových skupin Západ a Východ. Svoji prvoligovou příslušnost musí uhájit.)

HC Benátky nad Jizerou

Farma extraligového Liberce bude druhým soupeřem Dukly Jihlava v nové sezoně. Na Horácký zimní stadion dorazí hráči z vůbec nejmenšího města, které se může v Česku pyšnit přídomkem prvoligové., v sobotu 14. září. Liberec učinil před sezonou určité změny ve vztahu ke své farmě, Bílí Tygři dosadili na post hlavního kouče Filipa Pešána, který je zároveň trenérem reprezentační devatenáctky. Vedle zkušených borců má nový lodivod k dispozici dravé mládí, kterým ho zásobuje právě liberecký tým.

Medvědi Beroun 1933

Berounský tým prošel před minulou sezonou značnou přeměnou. Vyměnil logo i majitele, výsledky ale zůstaly a Středočeši museli svoji prvoligovou příslušnost hájit v baráži. To se jim nakonec povedlo i díky osobě hlavního trenéra Petra Nováka, jenž na lavičce vystřídal Aleše Tottera. Letní přípravu letos Medvědi absolvovali netradičně v Praze. V současné době má trenér Novák k dispozici něco málo přes dvacet hráčů, jejichž věkový průměr dosahuje třiadvaceti let. Nejstarším a zároveň nejzkušenějším z nich je osmadvacetiletý obránce Lukáš Špelda.

HC Motor České Budějovice

Českobudějovický Motor je úplným nováčkem na hokejové mapě Česka. Vznikl o prázdninách poté, když místní Mountfield po neshodách s městem a kvůli sporu o to, že se při extraligových utkáním musí na stadionu točit oficiální pivo extraligy a ne českobudějovický Budvar, odešel do Hradce Králové. Dlouhou dobu nebylo jasné, zda se v téměř stotisícovém městě pod Černou věží bude hrát seniorský hokej. Nově založené sdružení CB Hokej 2013 získalo hradeckou prvoligovou licenci a trenér a manažer Radek Bělohlav za podpory dalších slavných českobudějovických odchovanců poskládal tým, který rozhodně nechce být v této soutěži do počtu.

HC AZ Havířov 2010

Letopočet v názvu nováčka prvoligové soutěže značí rok obnovy hokeje v severomoravském městě. Toho roku 8. ledna seniorský prvoligový hokej v Havířově kvůli finančním problémům skončil a sezona se tehdy dohrávala v nekompletním složení. Nové občanské sdružení ale dokázalo hokej v osmdesátitisícovém městě postavit znovu na nohy. V minulé sezoně pak AZ postoupil přes baráž na úkor Písku do první ligy. Do sezony jde nováček soutěže s pokorou, nechce ale být pouze do počtu. V přípravném období dokázal z dvanácti pokusů osmkrát uspět. Havířov je známý i velkou podporou fanoušků, kteří za svým týmem vyrážejí v hojném počtu i na venkovní utkání. Podle aktuálních informací jich má na zápas prvního kola do Jihlavy dorazil kolem 250.

HC Rebel Havlíčkův Brod

Nejbližší prvoligový soused Dukly Jihlava prošel během letního období řadou změn. Novým trenérem byl jmenován Jiří Mička, který řadu let působil v Hradci Králové a v poslední době na lavičce ústeckého Slovanu. Do týmu přišla celá řada nových tváří, mnohé z nich mají větší či menší vazbu právě na Duklu Jihlava – obránci Tomáš Kolafa, Marek Drtina či útočník Roman Maliník ještě v minulé sezoně hájili červenožluté barvy. V Havlíčkově Brodě došlo i ke změnám ve vedení. Majitelé zrušili pozici generálního manažera, nově zřízený post sportovního manažera zastává bývalý útočník Vsetína, Českých Budějovic, Znojma či brněnské Komety Miroslav Barus. V dresu Rebelů nadále nepokračuje gólman Jaroslav Suchan.

SK Kadaň

Chomutovská farma zažila povedenou sezonu. Tu zakončila po základní části na pátém místě. Spolupráce s extraligovými Piráty si kadaňský klub nemůže vynachválit a bude v ní samozřejmě pokračovat. V černožlutém dresu se zkříženými hokejkami na hrudi bude hájit kadaňskou svatyni Milan Řehoř. Gólman Chomutova měl před sezonou namířeno do Kazachstánu, jeho angažmá tam podle dostupných zpráv ztroskotalo na finanční stránce. O místo mezi třemi tyčemi bude soupeřit urostlý rodák ze Žďáru nad Sázavou s Janem Kaššákem a mladičkým Janem Strmeněm. Trenér Karel Soudek bude mít během sezony dozajista k dispozici pěknou řádku Pirátů, kteří se v sousedním Chomutově nevejdou do základní sestavy.

HC Stadion Litoměřice

Farma dvou pražských týmů. Litoměřice jsou úzce propojeny se Spartou a Lvem, který vstoupil do druhé sezony v ruské mezinárodní Kontinentální hokejové lize. Hráčům Stadionu dva roky po sobě utekla o vlas účast ve vyřazovacích bojích. Letos by to mělo být podle předsezonních cílů „kališníků“ jiné. Právě ze spolupráce s pražskými celky Litoměřice chtějí těžit – Jakub Matai, Martin Procházka, Dominik Simon, Angel Krstev, Jakub Šulc nebo David Švagrovský. Tito a další hokejisté budou litoměřickému Stadionu v sezoně k dispozici… V dresu s typickým kalichem na prsou se už neobjeví obránce Ondřej Martinka, šestadvacetiletý urostlý zadák zamířil po sezoně do druhé francouzské ligy.

BK Mladá Boleslav

Středočeský tým vedený velezkušeným Františkem Výborným v roli hlavního kouče a jeho synem Davidem coby kapitánem, znovu vyhlásil útok na nejvyšší příčky. Bruslařský klub chce opět potvrdit roli favorita druhé nejvyšší soutěže a proniknout do rozšířené baráže o extraligu. K tomu by měl napomoci kádr plný zkušených hráčů. David Výborný, Zdeněk Koudelka, David Vrbata, Milan Mikulík, Milan Toman, Tomáš Demel či nově exsparťan Michal Broš, to je jen krátký výčet toho, s čím vyrukuje Mladá Boleslav na soupeře…

HC Baník Most

Severočeši se v uplynulé sezoně vyhnuli nepříjemným povinnostem zachraňovat prvoligovou příslušnost v baráži, s hokejem to ale bylo ve městě s téměř sedmdesáti tisíci obyvateli hodně nahnuté. Návštěvy na ligových zápasech patří hluboko pod průměr soutěže a výsledky týmu v posledních letech zaostávají za očekáváním hrstky věrných. Most byl podle dostupných informací rozhodnut prodat v létě prvoligovou licenci nově vznikajícímu týmu Českých Budějovic. Nakonec je vše jinak – Baník navázal úzkou spolupráci s klubem ze sousedství – Litvínov bude Mostu dodávat hráče, stejně jako Plzeň.

HC Olomouc

Olomouc si na sklonku minulé sezony vyzkoušela rozšířenou baráž o extraligu. I když v ní nakonec neuspěla, získali svěřenci trenéra Petra Fialy bezesporu cenné zkušenosti, které zúročí v sezoně následující. Na lavičku se vedle zkušeného trenéra postavila v roli asistenta nově hokejová ikona Jiří Dopita. Cíle má celek z hanácké metropole jen ty nejvyšší. V přípravném období prohráli Kohouti pouze poslední zápas v Třinci, nyní již vzhlíží k mistrovským bojům. A znovu by chtěli do baráže!

Salith Šumperk

Šumperští Draci zahájí novou sezonu na horkém ledě v Mladé Boleslavi. V letním přípravném období se jim moc nedařilo, z devíti zápasů dokázali vyhrát pouze třikrát, což není lichotivá vizitka. Trenér Radek Kučera se může v sezoně opět spolehnout na služby zkušených hokejových harcovníků. Tomáš Štůrala v brance, v obraně Aleš Holík, Tomáš Sedlák, v útoku Adam Červenka, Jakub Hulva a třeba Patrik Moskal. Ti všichni už mají na svém kontě stovky a stovky odehraných zápasů. Jaké budou zápasy v dračí sluji na severu Moravy, ze které se body moc snadno nevozí?

SK Horácká Slavia Třebíč

Již tradiční regionální rival Dukly Jihlava patřil v minulé sezoně k příjemným překvapením celé soutěže. Trenér Kamil Pokorný se dokázal s poměrně mladým týmem probojovat až do semifinále play-off, kde Horácká Slavia pořádně potrápila Mladou Boleslav. Také v letošní sezoně budou Bílé hvězdy těžit ze spolupráce s extraligovou Kometou Brno. V brance by se měl objevovat zkušený gólman Martin Falter, střídavé starty má z Brna vyřízeny i loňský „čaroděj“ v brankovišti Marek Čiliak, takže na tomto postu by měla být Třebíč tradičně silná.

HC Slovan Ústečtí Lvi

Už pěknou řádku let patří Ústečtí Lvi do nejvyšších pater prvoligové tabulky. V minulé sezoně skočili „až“ třetí, když ve čtvrtfinále v nejkratším možném termínu ukončili sezonu jihlavské Dukle, v semifinále ale celkem jednoznačně podlehli Olomouci (0:4 na zápasy). V nové sezoně se bude sportovní manažer a hlavní trenér v jedné osobě Jaromír Šindel spoléhat na produktivitu zkušených borů Jaroslava Roubíka, Daniela Boháče, Jan Alinče či Petra Přeučila. V brance má k dispozici nestárnoucího „Oryho“ Zdeňka Orcta, na soupisce Slovanu figurují i další dva mladí gólmani. Klub již loni přijal výrazná úsporná opatření a podle všeho to zatím vypadá, že v nich bude pokračovat i letos.

Rozlosování prvních dvou kol:

1. kolo: středa 11. září 2013
HC Dukla Jihlava - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - Medvědi Beroun 1933 (17:30)
HC Most - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - SK Kadaň (17:30)
BK Mladá Boleslav - Salith Šumperk (17:30)
HC Olomouc - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Motor České Budějovice - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)

2. kolo: sobota 14. září 2013
HC AZ Havířov 2010 - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Motor České Budějovice (17:30)
Salith Šumperk - HC Olomouc (17:30)
SK Kadaň - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
Medvědi Beroun 1933 - HC Most (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou (17:30)