Podlipnik na týden opouští Duklu. Jede reprezentovat Slovinsko

02.11.2013 / Zdeněk Drla

Dukla Jihlava se bude muset na několik dnů obejít bez obránce Matice Podlipnika. Důvodem však není zranění nebo nemoc, ale reprezentační povinnosti. Jednadvacetiletý obránce dostal pozvánku do seniorské reprezentace Slovinska na přípravný turnaj před Zimními olympijskými hrami v Soči. „V sobotu ještě odehraju zápas s Mladou Boleslaví a pak hned večer po zápase jedu autem domů do Jesenice,“ hlásí mladý bek, jehož snem je zahrát si v únoru na vrcholném turnaji pod pěti kruhy. „Budu se snažit udělat všechno pro to, abych se do Soči dostal,“ slibuje Matic Podlipnik. Bude to vůbec poprvé, kdy se slovinská hokejová reprezentace představí na Olympiádě a může být při tom i hráč Dukly Jihlava.

Slovinský obránce Matic Podlipnik má před sebou hektické období. Obdržel totiž pozvánku do slovinské seniorské reprezentace, se kterou příští týden nastoupí v Rakousku na přípravném turnaji před ZOH v Soči. „V sobotu ještě odehraju zápas s Mladou Boleslaví a pak hned večer po zápase jedu autem domů do Jesenice. Domů to mám tak pět a půl hodiny. V neděli budu doma odpočívat a hned v pondělí máme v poledne sraz reprezentace,“ vysvětluje mladý obránce, jenž má na svém kontě v letošní sezoně už šestnáct startů za Duklu, během nichž nastřádal šest kanadských bodů za jeden gól a pět asistencí.

foto

⇒ Matic Podlipnik

Post: obránce
Narozen: 9.8.1992 v Jesenici (SLO)
Výška: 179 cm
Váha: 85 kg
Hůl: levá

Slovinský obránce začínal s hokejem v rodné Jesenici, tři sezony strávil v mládežnických týmech Red Bullu Salzburg (AUT). Do Dukly Jihlava přišel loni v létě.

Slovinská reprezentace rozbalí svůj předturnajový kemp v překrásném podhůří Julských Alp na severozápadě země. „Sraz máme v Bledu. Je tam velké jezero s kostelem, a je tam hezky, i když teď už není teplo. Těším se, že zase uvidím kamarády. Jsem rád, že tam jedu,“ říká velice slušnou češtinou jednadvacetiletý hokejista. „V reprezentaci mám pár kamarádů, se kterými jsme v kontaktu. Mluvíme spolu pořád, skoro každý den, voláme si přes Skype. S ostatními se potkám až ve Slovinsku. Bude to fajn, dlouho jsme se neviděli,“ těší se na týdenní reprezentační akci Matic Podlipnik.

„Risi“, jak si hokejisté Slovinska říkají, se po pár dnech tréninku přesunou do sousedního Rakouska, kde je čeká mezinárodní turnaj čtyř zemí. „V pondělí a v úterý máme v Bledu tréninky na ledě a ve středu ráno odjíždíme do Insbrucku, kde hrajeme tři přáteláky s Běloruskem, Rakouskem a Francií,“ vypočítává program Matic a dodává: „Je to podobný turnaj jako Euro Hockey Tour, akorát tam hrají jiné státy. Je to náš poslední sraz před Olympiádou v Soči.“

Na turnaji se trenéři rozhodnou, kdo nakonec pojede reprezentovat rodnou zemi na olympijský turnaj. Jaké vyhlídky má jihlavský obránce? „Vím, že jsem dobře trénoval, tak si věřím. Budu se snažit udělat všechno pro to, abych se na Olympiádu dostal, abych byl mezi osmi obránci, kteří pojedou do Soči,“ říká odhodlaně Matic Podlipnik.

Pro téměř dvoumiliónovou zemi to v únoru bude premiéra pod pěti kruhy. „Samostatné Slovinsko na Olympiádě hokej ještě nehrálo. Předtím tam hrávala Jugoslávie, ale to se nepočítá. Bude to poprvé, kdy tam bude Slovinsko hrát,“ vysvětluje Podlipnik, který se v Jesenici narodil pouhý rok poté, co jeho Slovinsko získalo v roce 1991 znovu samostatnost.

Matic už vzhlíží k blížícímu se vrcholu čtyřletého cyklu mezi olympijskými turnaji. „Když se tam dostanu, tak to bude poprvé, kdy budu v reprezentaci na nějakém velkém turnaji,“ vypráví a připomíná, že v dubnu čeká slovinskou reprezentaci ještě Mistrovství světa divize I., které bude hostit Jižní Korea (na minulém Mistrovský světa ve Švédsku a Finsku Slovinsko sestoupilo z elitní skupiny – pozn. aut.) a kam by se také rád podíval. „Hrál jsem na mistrovství světa dvacítek, ale za chlapy ještě ne. Byl jsem sice na některých turnajích a kempech, ale na velkém mistrovství jsem ještě nebyl,“ doplňuje.

Za svým nejbližším velkým cílem, kterým je start na zimní olympiádě, jde odhodlaně. „Budu se snažit udělat všechno pro to, abych se tam dostal,“ opakuje rázně Matic Podlipnik.

V případě, že se stane členem výběru pro zimní olympiádu, přeje si, aby mu fanoušci Dukly drželi palce. „Doufám, že mi budou fandit. Ale zase až budeme v Soči hrát finále Česko – Slovinsko, tak nevím, komu budou fandit,“ směje se mladý obránce.

PODÍVÁ SE NA OLYMPIÁDU? Matic Podlipnik má velkou šanci stát se součástí moderní hokejové historie Slovinska. Jeho hokejová reprezentace jede poprvé na olympijské hry. Foto: Zdeněk Drla

Program slovinské reprezentace na turnaji:

čtvrtek 7. listopadu: Bělorusko - Slovinsko (14:30)
pátek 8. listopadu: Rakousko - Slovinsko (18:30)
sobota 9. listopadu: Slovinsko - Francie (14:30)

Reprezentace Slovinska pro turnaj v Insbrucku:

Gólmani: Robert Kristan (Nitra), Andrej Hočevar (Epinal), Luka Gračnar (Salzburg)
Obránci: Blaž Gregorc (Pardubice), Žiga Pavlin (Troja), Andrej Tavželj (Rouen), Aleš Kranjc (Kölner Haie), Klemen Pretnar (VSV), Mitja Robar (Krefeld), Sabahudin Kovačevič (Sary-Arka Karaganda), Matic Podlipnik (Dukla Jihlava)
Útočníci: Žiga Jeglič (Assat Pori), Rok Tičar (Kölner Haie), Robert Sabolič (Ingolstadt), Marcel Rodman (Schwenninger), Jan Muršak (Amur), Jan Urbas (München), Aleš Mušič (Olimpija), Boštjan Goličič (Briancon), Gal Koren (Medveščak), Miha Verlič (Olimpija), Anže Kuralt (Epinal), Gregor Koblar (Olimpija).

BLED. Takto vypadá okolí Bledu na severozápadě Slovinska, kde má v podhůří Julských Alp svůj sraz tamní reprezentace. Foto: Internet