Padlo to tam dobře a jsem za to rád, hodnotí své góly proti Vsetínu David Březina

01.04.2014 / Tomáš Lysý

Mise splněna, patří se říct. Předposlední kolo baráže NOEN extraligy juniorů rozhodlo o tom, že se na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě bude hrát nejvyšší mládežnická soutěž i příští rok. Naopak stadion na Lapači si bude muset na extraligové boje minimálně rok počkat. Pondělní zápas o všechno byl velmi dramatický. Po čtyřech minutách totiž Dukla prohrávala již 0:2. „Určitě mi bylo na začátku nepříjemně, asi jako každému. Ale měli jsme dost času na to ještě se zápasem něco udělat. Naštěstí se to povedlo,“ říká spokojeně David Březina, dvougólový střelec veledůležitého zápasu. Nepříliš vydařenou sezonu tak zakončili jihlavští junioři úspěšnou baráží.

Po čtyřech kolech letošní baráže NOEN extraligy juniorů bylo jasné, že o jedinou vstupenku mezi tuzemskou juniorskou smetánku budou bojovat celky Dukly Jihlava a Vsetína. Prvoligové týmy Poruby a PZ Kladna se sice snažily být extraligistům co možná nejvíce vyrovnaným soupeřem, ale až na dvě výjimky (Jihlava – Poruba 2:1 po pr. a Poruba – Vsetín 3:5 - pozn. aut.) se ukázal rozdíl mezi dvěma nejvyššími tuzemskými juniorskými soutěžemi.

Páté kolo proti sobě svedlo právě červenožlutou ekipu z krajského města Vysočiny a družinu z proslulého stadionu na Lapači. Tabulkové postavení před zápasem mluvilo pro Jihlavu, která měla před Vsetínem díky výhře na jeho ledě dvoubodový náskok. V čase 3:26 však byla jakákoliv výhoda ta tam. Hosté dokonale využili vyloučení Tomáše Střechy na 2+2 minuty za vysokou hůl a vedli na Horáckém zimním stadionu 2:0. „Zápas se mi hodnotí blbě, když jsem udělal v prvním střídání faul. Bohužel to bylo za 2+2 minuty. Dostali jsme dva góly a bylo to špatné. Ale potom díky Březimu (David Březina – pozn. aut.) jsme se udrželi v zápase, když dal dva pěkné góly,“ hodnotí v několika větách celý zápas Tomáš Střecha. „Abych pravdu řekl, měl jsem sto chutí rozkousat a rozšlapat celou tu trestnou lavici, přiznává bez mučení, jaké měl pocity na trestné lavici, když Valaši využili oba jeho tresty. „Ale tak stalo se, stalo. Pak jsme se zvedli a po našem kontaktním gólu na 1:2 přestal Vsetín hrát. Poté už to byl náš zápas,“ pokračuje „Střechyč“. V podobném duchu se nesou i slova Davida Březiny. „Určitě mi bylo na začátku nepříjemně, asi jako každému. Ale měli jsme dost času na to ještě se zápasem něco udělat. Naštěstí se to povedlo,“ povídá dvougólový střelec zápasu.

Právě góly Davida Březiny by se daly charakterizovat dvěma vlastnostmi. První z nich je důležitost. Svým kontaktním gólem v desáté minutě jihlavský šikula sebral Vsetínu po jeho raketovém nástupu vítr z plachet. Po jeho druhé trefě, která přišla v osmadvacáté minutě, se začínalo de facto znovu – a opět s menší psychickou výhodou na jihlavských hokejkách, protože hosté potřebovali k extraligové záchraně naplno bodovat. Druhou vlastností je krása. Při první trefě ujel po levé straně a z levého kruhu vymetl naprosto přesně levý horní roh branky Bači. „Vždycky to jde trefit lépe, těžko říct. Ale padlo to tam dobře a jsem za to rád,“ říká se smíchem „Březi“, jehož gól měl přesilovkový punc. „Nebyla to přímo taktika, máme takovéto založení přesilovky. Tím lépe pro nás, že si to Vsetín špatně pohlídal a špatně rozebral. Povedlo se, padlo to tam,“ praví spokojený střelec, pro kterého se jednalo o osmadvacátou a devětadvacátou trefu v dosavadním ročníku.

Rozhodnutí o výsledku a samozřejmě i o tom, kdo si za rok extraligu nezahraje, přinesla třetí třetina. Vsetín sice měl v úvodu poslední dvacetiminutovky mírnou převahu, když už se však dostal do zakončení, byl na svém místě gólman Dukly Tomáš Fučík. Naopak třetí gól Dukly jde lehce na vrub hostujícího muže v masce Maxmiliána Bači. „Jeli jsme se Sašou (Alexandr Molnár – pozn. aut.) dva na jednoho a já jsem celou dobu čekal, že mu puk nějak pošlu pod obráncem. Bek do toho ale lehl, tak jsem to strhnul doprostřed hřiště, vystřelil jsem a trefil jsem tyčku. Dál už potom nevím. Co jsem slyšel od Saši, tak si to do branky srazil vsetínský hráč,“ popisuje Tomáš Střecha poslední gól veledůležitého zápasu.

V ZÁPALU BOJE. Úvodní minuty zápasu se pro Tomáše Střechu (na snímku) nevyvíjely dobře. Po jeho vyloučení na 2+2 minuty vstřelil Vsetín dva góly. Vše se však pro mladého jihlavského forvarda v dobré obrátilo a "Střechyč" se vykoupil vítězným gólem zápasu. Foto: Zdeněk Drla.

Poslední šanci na zvrat v zápase měli hosté minutu a devatenáct vteřin před koncem třetího dějství při vyloučení Lukáše Jíchy. Srdnatě bránící Dukla ale svému sokovi nedovolila výraznější tlak a sfoukla i poslední plamínek vsetínské naděje. „Byly to nervy, ale myslím si, že Vsetín si žádnou větší šanci nevytvořil. Dobře jsme to ubránili a oni už byli také nervózní. Dobře to pro nás dopadlo a jsme za to rádi,“ neskrývá radost David Březina.

Vsetín se tak po roce znovu vrací do ligy juniorů, naopak Jihlava nakonec nepříliš povedenou sezonu zakončila úspěšnou baráží a odvrátila tak sestup o soutěž níž, kterou hrála naposled v ročníku 2008/2009. „Oslava udržení extraligy bude až po posledním zápase. My nyní jedeme odčinit to fiasko, co jsme udělali doma s Porubou,“ nechává nahlédnout do dalších dnů jihlavských juniorů Tomáš Střecha, který zakončuje rozhovor vzkazem pro fanoušky. „V první řadě jim chci moc poděkovat. Bylo to znát, nikomu se nechtělo před nimi prohrát. Hnali nás dopředu a patří jim za to velký dík, děkuje na dálku talentovaný hokejista téměř pěti stovkám fans v ochozech Horáckého zimního stadionu.

JUNIOŘI ZŮSTÁVAJÍ EXTRALIGOVÍ. Po vítězném zápase ve Vsetíně na sebe junioři naskákali a slavili důležité vítězství. Tentokrát byla jejich radost o poznání větší. Domácí výhra nad největším barážovým rivalem znamenala setrvání v nejvyšší soutěži minimálně pro příští rok. Foto: Zdeněk Drla.