Nominace hráčů Mezinárodní hokejové školy 2014 je kompletní

02.07.2014 / Tomáš Lysý

Mladí hokejisté z Vysočiny, kteří se zúčastní již čtvrtého ročníku česko-finské Mezinárodní hokejové školy (IIHS) jsou známi. Pro třiadvacítku českých hráčů ročníku 2001, z nichž drtivá většina poletí do Finska poprvé, bude na přelomu července a srpna přechodným domovem finské město Tampere a zimní stadion klubu Pirkkalaan Pingviinit. Finská strana nominovala stejný počet hráčů z oblasti Tampere. IIHS 2014 proběhne v týdnu od 27. července do 2. srpna 2014.

Čtvrtý ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy navazuje na předchozí tři úspěšné letní kempy. První ročník se konal v roce 2011 v Jihlavě. O rok později zavítala hokejová škola poprvé do země tisíců jezer. V rámci pravidelného střídání pořadatelství byla hostitelem loňského ročníku IIHS opět Jihlava. Nyní se tedy celá akce znovu uskuteční ve Finsku, kde bude třiadvacet českých a třiadvacet finských hokejistů zlepšovat své herní dovednosti, fyzickou kondici, ale také jazykové znalosti.

Češi a Finové budou totiž namícháni do dvou týmů. Stejný systém se praktikoval i v předchozích třech ročnících. Polovinu obou týmů budou tvořit čeští hokejisté, druhou polovinu pak jejich noví finští spoluhráči. V praxi to jednoduše znamená, že výběr Česko-Finska bude hrát proti výběru Česko-Finska. Mladíci mezi sebou budou muset komunikovat anglicky, protože čeština a finština jsou dva naprosto odlišné jazyky.

Letos je třiadvacet českých hokejistů vybráno ze šesti klubů – Dukly Jihlava, Třebíče, Havlíčkova Brodu, Velkého Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a Ledče nad Sázavou. „V rámci KCTM (Krajského centra talentované mládeže – pozn. aut.) připravujeme pro nejtalentovanější děti od šesté třídy jednou za měsíc speciální kempy. Každý klub v kraji má patronát nad jedním ročníkem, přidá trenéry a organizuje soustředění. Trenér, který má na starosti ročník, který jede na IIHS, dělá první nominaci. Sestavuje jí tedy z hráčů, které má celý rok pod dozorem a které zná,“ prozradil způsob nominace jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, podle kterého mohou do nominace promluvit i studijní výsledky mladých hokejistů. Spolu s třiadvacítkou mladých hokejistů jedou do Finska dva trenéři z Vysočiny. V roce 2012 odletěl s výpravou trenér ze Žďáru nad Sázavou a Třebíče, nyní padla volba na pelhřimovského Adama Vylíčila a Jakuba Vence z Havlíčkova Brodu.

Nominace Česka:

Brankáři:
Ondřej Chaloupek (HC Dukla Jihlava)
Miroslav Pestr (HHK Velké Meziříčí)
Šimon Dobrovolný (SK Horácká Slavia Třebíč)

Obránci:
Patrik Rašín
David Homola (oba HC Dukla Jihlava)
Filip Krišta
Valentýn Smolko (oba HC Rebel Havlíčkův Brod)
Daniel Piskač
Patrik Pokorný (oba HC Ledeč nad Sázavou)
Jan Čermák (SKLH Žďár nad Sázavou)
Lukáš Marek (SK Horácká Slavia Třebíč)

Útočníci:
Vítězslav Brož
Miroslav Juda
Adam Najman
Pavel Svoboda (všichni HC Dukla Jihlava)
Adam Dvořák
Patrick Brdičko
Adam Rybáček (všichni HC Rebel Havlíčkův Brod)
Adam Bíbr
Patrik Mojdl (oba SK Horácká Slavia Třebíč)
Jiří Hromádka
Michal Trejbal (oba SKLH Žďár nad Sázavou)
Jakub Krajíček (HC Ledeč nad Sázavou)

ZIMNÍ STADION PIRKKALA. Přechodným domovem hokejistů a členů realizačního týmu IIHS 2014 bude zimní stadion Pirkkalaan Jäähalli Oy ve dvacetitisícovém městě Pirkkala. To je vzdáleno zhruba 15 minut cesty od hotelu Holiday Inn v Tampere, kde bude celá výprava ubytována. Foto: Tomáš Lysý.