Z redaktora Dukly až na šéfa NHL, to je příběh Jana Šlapáčka, jednoho z nejlepších komentátorů onlajnů v ČR

22.09.2014 / Redakce

Když v sezoně 2003-2004 chytal za mládež Dukly Jihlava, konkrétně za tým 4. třídy, jistě nečekal, že za deset let bude stát na opačné straně barikády. V Dukle si zachytal ještě za starší dorost, stejně tak jako ve Znojmě. Pak však pověsil brankářské řemeslo a začal komentovat hokejové online přenosy. Za dva roky se z Jana Šlapáčka stal nejen manažer onlajnů z NHL, ale také jeden z nejlepších komentátorů v Česku, o čemž svědčí letošní třetí místo v anketě Zlatý Gregor a cenu za Přínos pro firmu eSports.cz. „Je to velké ocenění mojí práce. Snažím se všechno dělat naplno a být na třetím místě mezi všemi redaktory je prostě úplně super,“ říká nadšeně šikovný mladík, který díky svému nadání získal v eSports.cz stálé zaměstnání.

Honzo, jak ses vůbec k práci pro eSports.cz dostal? Kdy jsi začínal komentovat zápasy a kdo tě k tomu přivedl?
V době, kdy jsem s komentováním začínal, kamarádil jsem se s Ondřejem Krásným, kterým mě k tomu, jak se říká, dostal. Hrával jsem s ním v mládeži v Dukle Jihlava. Napsal jsem do eSports.cz, zda bych mohl začít psát, protože mě hokej a vůbec sport hodně baví.

Jak dlouho u eSports.cz pracuješ?
Pro eSports.cz pracuji druhým rokem. Začínal jsem u klasických onlajnů, ze kterých jsem se vypracoval na šéfa onlajnů z NHL (nejprestižnější sportovní soutěže, včetně českých lig, mají u eSports.cz svého manažera – pozn. aut.).

Pokud pomineme některé odpolední zápasy, tak se NHL hraje hlavně v noci. Je hodně náročné dbát na průběh všech komentovaných zápasů v NHL nebo např. na to, zda ten či onen komentátor zápas lidově řečeno nezaspal?
Je to pravda. Někdy je opravdu těžké v noci vstát a ještě k tomu se soustředit na zápas a psát. Ale když to člověka baví, tak to není zas takový problém.

Honzo, jsi dalším oceněným redaktorem z redakce Dukly Jihlava (přehled ocenění dole v článku - pozn. aut.). Získal jsi třetí místo v hlavní anketě Zlatý Gregor pro nejlepší komentátory a redaktory a k tomu ještě cenu za Přínos pro firmu. Co to pro tebe znamená?
Určitě je to velké ocenění mojí práce. Snažím se všechno dělat naplno a být na třetím místě mezi všemi redaktory je prostě úplně super!

Co je z tvého pohledu na komentování nejtěžší?
Je velký rozdíl, jestli píšeš onlajny ze zimního stadionu, jako např. tady v Jihlavě (rozhovor vznikal před utkáním juniorů Dukly Jihlava s Kometou Brno – pozn. aut.) nebo podle televize. Když píšeš podle televize, tak se nejdůležitější akce většinou zopakují, můžeš si je znovu prohlédnout a v klidu popsat. Přímo na zimních stadionech je to mnohem těžší. Popisuješ třeba v zápasu zajímavou akci, „ťukáš“ jí do klávesnice svého počítače, najednou padne gól a ty ho občas nevidíš. V tomto případě si musíš představit, jak se asi celá akce seběhla, prostě opakovaný záznam nemáš k dispozici.

Jak už jsem říkal, vedle třetího místa ve Zlatém Gregoru jsi získal ocenění v podobě Přínosu pro firmu eSports.cz. Co si pod tím můžeme představit?
Tuto cenu jsem dostal hlavně proto, že když jsem začínal, tak se na onlajnech neobjevovaly zápasy NHL téměř vůbec. Maximálně jen občas nějaký ten zápas. Já jsem se toho chopil a např. minulý rok již byly onlajny ze všech zápasů NHL. V tomto ohledu má NHL na onlajnech vzestupnou tendenci.

Zmínil jsi se, že tě do komentování zatáhl tvůj bývalý spoluhráč Ondřej Krásný. Ty jsi v mládežnických týmech Dukly Jihlava a Orlů Znojmo působil jako gólman. Může být obecně pro onlajnistu výhoda, že někdy hrál hokej nebo je to nějakou podmínkou?
Určitě není podmínkou, že onlajny musí psát pouze hokejista. Stejně dobře může psát onlajny i někdo, kdo hokej nikdy nehrál, ale je hokejovým fanouškem. Všichni z nás nemají to štěstí, že hrají nebo někdy mohli hrát lední hokej. Když někoho baví hokej, určitě není problém začít komentovat zápasy.

Tvé kolegy z redakce již vedení eSports.cz v minulosti vyslalo na zahraniční hokejové turnaje. Dostal jsi také za svojí dobrou práci pro eSports.cz nějakou pozvánku?
Dostal jsem pozvání, v listopadu pojedu na Karjala Cup do Helsinek. Určitě se těším, bude to pro mě zase nová zkušenost, protože jsem na podobné akci ještě nikdy nebyl.

foto

⇒ eSports.cz

Firma eSports.cz funguje od roku 2001. V současné době spravuje desítky webů sportovních klubů nejen v Česku, ale i v zahraničí.
Prostřednictvím portálu www.onlajny.com přináší denně sportovním fanouškům množství textových online přenosů z různých oblastí: vedle nejpopulárnějších sportů jako je hokej či fotbal jsou to přenosy z florbalu, házené, basketbalu, tenisu a dalších událostí.
První textový online přenos byl uskutečněn 11. září 2001 z utkání extraligy ledního hokeje Plzeň - Vsetín.
V současné době spolupracuje eSports.cz s více než sedmi stovkami redaktorů nejen v Česku.
Ceny Zlatý Gregor jsou každoročně udělovány na redakčních srazech všech redakcí za důležité počiny v uplynulém období (obdoba např. filmových Oscarů).

Po dvou letech pro práci v eSports.cz jsi získal prestižní ocenění a podíváš se na zahraniční turnaj. Co bys chtěl dále ve své kariéře komentátora dosáhnout? Co je pro tebe hlavním cílem?
Nyní jsem dostal nabídku hlavního zaměstnání právě od firmy eSports.cz, za kterou vděčím hlavně šéfovi firny Davidu Schlegelovi. Budu mít na starosti stránku www.nhl.cz, kvůli čemuž se musím přestěhovat do Prahy. Jsem rád, že jsem tuto nabídku dostal, protože budu dělat to, co mě baví, a že se uplatním v tomto oboru.

Před několika týdny vyšel na stránkách www.hcdukla.cz článek, že klub hledá redaktora stránek. Co bys případným začínajícím kolegům doporučil? Co je z tvého pohledu nejdůležitější?
Hlavně ať nic nevzdávají, protože začátky jsou strašně těžký. Když onlajnista začíná, tak má během zápasů málo příspěvků a jeho komentáře jsou většinou stručné. Ale to všechno časem a zkušenostmi přijde. Také si nováček nesmí dělat z ničeho těžkou hlavu, když se mu něco nepovede a přijde upozornění z vedení. Jsme jenom lidi a každý prostě udělá někdy nějakou tu chybu. Jde o to psát dále a dále, zlepšovat se a vypracovat se.
Čas od času se třeba přihodí, že někdo zaspí začátek zápasu NHL, protože utkání se hrají většinou po půlnoci. Mně se to už také přihodilo. Na druhou stranu, během dvou let se dokáže člověk vypracovat poměrně hodně nahoru a může si svojí dobrou prací říct v eSports.cz o dobré zaměstnání.

Nyní se stěhuješ do Prahy, do hlavního města ČR. Musím se zeptat, jak by tě někdy lákalo bydlet v Londýně a komentovat naživo zápasy ze Stamford Bridge, domovského stadionu fotbalového klubu Chelsea FC, jehož jsi velkým fanouškem?
Samozřejmě že bych chtěl někdy komentovat zápas ze Stamford Brigde.
I to je jeden z mých cílů. Letos bych se tam chtěl osobně na nějaký zápas podívat.

⇒ Úspěchy redaktorů Dukly

Historicky první ocenění obdržela redakce Dukly na srazu eSports.cz v roce 2004 - Třetí místo v kategorii nejlepší redakce.
První individuální cena pro redaktora přišla o dva roky později. Jakub Mezlík skončil na pátém místě v kategorii Objev roku.
Rok 2007 se nesl ve znamení první zahraniční cesty redaktorů webu hcdukla.cz, kdy Luboš Jaroš (dodnes v Dukle působí) a Jakub Mezlík (nyní Marketingový specialista v HC Slavia Praha) tehdy vycestovali na MS hráčů do 18 let konané ve finských městech Rauma a Tampere.
Rok poté získala redakce Dukly ocenění hned dvojnásobné! Na srazu eSports.cz 2008 byla jihlavská redakce druhá v kategorii Skokan roku (redakce s nejlepším zlepšením) za vítěznou Kometou Brno) a Jaroslav Wollmann získal cenu Přínos pro firmu díky dlouholeté práci se statistikami.
Další ocenění pro dukláckou redakci - Přínos pro firmu eSports.cz - získal na srazu firmy v roce 2013 Tomáš Lysý, který byl navíc nominován na Ivan Hlinka Memorial Cup v srpnu 2013, kde působil jako redaktor a komentátor skupiny v Piešťanech.
Na významný zahraniční hokejový turnaj se podíval i další redaktor Dukly Libor Kucza. V listopadu 2013 komentoval zápasy ze slavné Hartwall arény v Helsinkách, dostal totiž pozvánku na tradiční Karjala Cup.
Do třetice všeho dobrého. Jan Šlapáček, v současnosti manažer onlajnů NHL, získal na srazu eSports.cz 2014 třetí místo mezi komentátory a cenu Přínos pro firmu. Nyní získal zaměstnání v Praze přímo ve firmě eSports.cz.

TVÁŘE JANA ŠLAPÁČKA. Z bývalého mládežnického gólmana jihlavské Dukly (od 4. třídy do staršího dorostu) a Orlů Znojma (starší dorost - vpravo) je dnes Jan Šlapáček jeden z nejlepších komentátorů onlajnů v ČR. Díky svému nadání a pracovitosti je šéfem onlajnů z NHL a čerstvě také držitel ceny Přínosu pro firmu eSports.cz a bronzového Zlatého Gregora (foto dole) Foto: Archiv Jana Šlapáčka.