Malí Dukláci a krasobruslařky si užili pobyt v Krkonoších

03.06.2015 / Jiří Jungwirth

Výběr jihlavské mládeže Dukly se zúčastnil ve dnech 24.-28. května sportovně vzdělávacího pobytu v Krkonoších. Letos poprvé jsme zavítali do jednoho z našich nejoblíbenějších horských resortů, do Pece pod Sněžkou na Lesní Boudu.

Pobyt v Krkonoších organizovala Základní škola Seifertova Jihlava pod vedením tří jejich pedagogů. Organizovaný dozor doplnili trenérky a trenéři Dukly Jihlava - mládež. Akce se zúčastnilo 54 krasobruslařek, gymnastek a hokejistů ve věku sedm až dest let.

Výprava probíhala formou oblíbeného teambuildingu. Cílem bylo, aby se děti naučily společně zdolávat úkoly a situace, které byly částečně připraveny od vedoucích či k nim prostě spontánně docházelo. Dopoledne byla dětem nachystána výuka, která měla kreativnější charakter, než ta tradiční školní. Na výuku navazovaly hry a soutěže na přilehlém hřišti, dále pak horské tůry po hřebenech Krkonoš.

V denním režimu - ranní rozcvička „v rose“ – úklid pokojů – snídaně – výuka – svačina – hry – oběd – polední klid – horská túra – večeře – společenské hry - se děti "našly".

Každým dnem jsme mohli vidět pokroky. Děti byly do celého pobytu naprosto vtaženy a postupně vymizely i problémy s kázní. Dětské nadšení podpořila také výtečná krkonošská kuchyně na Lesní Boudě.

Místo pobytu jsme vybrali na základě doporučení pedagogů z jihlavského gymnázia, kteří sem již několik sezon jezdí na lyžařské kurzy. Geografická poloha této horské boudy je naprosto ideální. Nachází se pod Liščí horou, 2 km pod hřebeny. Naskytuje se tak velké množství různých horských tůr a výprav. Paní majitelka Markéta si nás opravdu hýčkala, jak výbornou kuchyní, tak dobrými radami.

Prvním cílem se stala Černá hora, kterou pokořili pouze hokejisté. Děvčata se v úpatí hory vydala raději k návratu, neboť jsme nechtěli přecenit síly naší něžnější části výpravy hned v začátku kurzu.

Druhý den jsme se vypravili na Hnědý vrch, kde si děti vyběhly na nově postavenou, moderní, stejnojmennou rozhlednu. Byly překvapené z výhledu na scenérii Krkonoš, a některé vůbec poprvé zažily mírný pocit závratě.

Další den jsme zdolali Liščí horu a v příjemné chatě Na Rozcestí jsme u krbu popili výtečný ovocný čaj se sladkou odměnou. V této fázi výpravy byly již všechny děti odhodlány zdolat vrchol Sněžky. K tomu však bohužel díky nepříznivému počasí nedošlo, tak snad příští rok!

Celým pobytem nás provázel tajný "starý indián", zvaný Železná pěst, který nám na začátku pobytu zanechal dopis na uvítanou. Všichni od začátku pobytu doufali, že se s ním někde v horách osobně potkají. Děti, rozdělené do indiánských kmenů se oslovovaly indiánskými jmény, které si samy vymyslely (Moudrá Sova, Watanai, Rychlé Oko apod…) a plnily denně různé úkoly tak, aby splnily všechny indiánské zkoušky (pořádek, vytrvalost, odvaha, zručnost atd.). Splnění všech zkoušek bylo podmínkou k možnosti hledání indiánského pokladu během závěrečného dne.

Paní učitelky nachystaly vše velmi nápaditě, jak dopolední výuku, tak i veškeré indiánské zkoušky. Děti ani nepostřehly, že se touto kreativní formou učí. Jednou ze zkoušek bylo například i udržení pozornosti při přednášce horského záchranáře, kterého k překvapení všech dospělých děti zasypaly mnoha dotazy. My jsme tak byli potěšeni, že děti opravdu celou dobu naslouchaly a z přednášky si odnesly velmi konkrétní poznatky, co vše se v horách může přihodit a jak následně jednat.

Děti se projevovaly velmi kamarádsky, dokázaly se povzbudit k dalším výkonům v horské turistice, při ranních rozcvičkách či podvečerních týmových míčových hrách. Velký úspěch měly i dvě diskotéky a noční stezka odvahy po stopách indiána Železná pěst.

Z dívčího pohledu, tedy z pohledu krasobruslařek a gymnastek, byla na kurzu vyzvednuta zejména spolupráce s chlapeckým týmem. Děvčata se mohla přesvědčit, že hoši, přestože jsou velmi energičtí a hluční, mohou být inspirací zejména v tréninku síly a vytrvalosti, že nemohou jen tak vzdát výšlap do táhlých kopců. Chlapci byli pro děvčata i motivátory při sportovních soutěžích smíšených družstev. Chlapcům, hokejistům, naopak pomohla přítomnost dívek ke změně chování se vůči sobě navzájem, přeci jen je dívky nutí se chovat slušněji.

Chlapci se projevili také jako výborní společníci při tanečních večerech, naučili se, jak se chovat při pánské či dámské volence, a dokonce se projevili i jako talentovaní tanečníci, kteří si libují i v sólovystoupeních na tanečním parketu.

Fotografie z pobytu v Krkonoších si prohlédněte ve fotogalerii

Vysokohorská turistika či náročnější horské túry a výstupy, jsou výbornou kompenzační aktivitou pro naše bruslaře, kteří jinak znají „jen“ ledovou halu, která je stěžejním místem jejich sportovních výkonů. Rozvíjí také jejich morálně-volní vlastnosti.

Celkově tento sportovně vzdělávací pobyt hodnotíme jako velice vydařený a prospěšný, který děti v mnohém obohatil a naučil. Splnil to, co jsme od něj očekávali, tedy pobyt v přírodě bez tabletů, telefonů s rozvojem kolektivního cítění a myšlení dětí. Rádi bychom v budoucnu v těchto akcích nejen pokračovali, ale rádi bychom je i dále rozvíjeli a nabídli je i dalším sportovním třídám a mládeži Dukly Jihlava.

Závěrem bych velice rád poděkoval svým kolegům, paní učitelce Šťastné a Tesařové, paní trenérce Haferníkové, paní Bakusové, panu Celému, Finkovi a Haferníkovi za výborně odvedenou práci s dětmi při sportovně vzdělávacím pobytu v Krkonoších. Všichni přispěli velkou měrou ke zdařilé výpravě.

Mgr. Jiří Jungwirth
vedoucí SVP