Harkabus s Kohoutem nastoupí v extralize, do Dukly přichází Vojtěch Tomeček

29.10.2015 / Zdeněk Drla

AKTUALIZOVÁNO/ Útočníci Dukly Tomáš Harkabus a Martin Kohout nastoupí už v pátek za extraligové Karlovy Vary v duelu s Třincem, ze západočeského týmu naopak přichází do Jihlavy Vojtěch Tomeček (na snímku). Jednadvacetiletý někdejší mládežnický reprezentant bude na Vysočině hostovat s tím, že má vyřízeny střídavé starty zpět do Energie.

Extraligové Karlovy Vary jsou ve složité situaci. V patnácti zápasech posbíral tým z lázeňské metropole pouhých osm bodů. Vedení Energie už sáhlo ke změně na trenérském postu, několika hráčů se zbavilo a shání posily. Těmi aktuálně nejčerstvějšími jsou jihlavští útočníci Tomáš Harkabus a Martin Kohout. Oba mladíci v Dukle hostují právě z Karlových Varů, svými výkony v dosavadním průběhu WSM Ligy si řekli o extraligové angažmá. „Oba mají vyřízeny střídavé starty do Varů," informuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a dodává, že opačným směrem, tedy z Energie do Dukly míří jednadvacetiletý útočník Vojtěch Tomeček. „Přichází na hostování s tím, že bude mít také vyřízeny střídavé starty zpátky do Varů."

Užší spolupráci s Karlovými Vary navázala Dukla Jihlava na začátku letošního roku, kdy poté co karlovarská juniorka předčasně ukončila své působení s ruské mezinárodní Mládežnické hokejové lize (MHL). Z Karlových Varů tehdy do Dukly zamířili útočníci Matěj Zadražil a Tomáš Harkabus a slovenský obránce Denis Šimek. Zadražil si vybojoval místo v prvním týmu Energie, k Harkabusovi se Šimkem během letní přípravy přibyli gólman Honzík, obránci Kvapil (nyní Frýdek-Místek) se Šafářem a útočníci Flek, Kohout a Gríger.

A právě dvacetiletý Martin Kohout a o rok starší Tomáš Harkabus by měli oživit ofenzivu Západočechů. Svými výkony ve druhé nejvyšší soutěži zaujali. Kohout má na svém kontě z 18 zápasů 15 kanadských bodů za pět gólů a deset asistencí, Harkabus pak bodů deset (7+3). Vary v patnácti zápasech nastřílely pouze 30 gólů.

Vojtěch Tomeček

Post: útočník
Narozen: 12.8.1994
Výška: 184 cm
Váha: 87 kg
Hůl: pravá

Vojtěch Tomeček prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, zúčastnil se mistrovství světa do 18 let a dvakrát MS do 20 let.

Dvě sezony hrál juniorskou MHL. Do extraligy naskočil poprvé už v sezoně 2013/2014. Na svém kontě má už přes sto startů v nejvyšší soutěži. V aktuální sezoně nastoupil za Energii v 15 zápasech s bilancí tří gólů.

„Naší filozofií je vychovávat hráče nejen tím, že podají nějaký výkon v zápase, ale že na sebe vezmou i odpovědnost za tým, že budou cítit tlak za výsledky týmu, jak dopadne sezona, kam tým dojde, jestli skončí ve čtvrtfinále, v semifinále nebo dojde až, z pohledu WSM Ligy, do baráže. Tahle to bylo domluvené. Mladí hráči sem chodí "na vojnu", jsou to hráči, které máme vytypované. Víme, že mají talent, ale potřebují vyzrát a dozrát. Tuto roli plnila Dukla vždy a nebráním se tomu ani do budoucna,“ uvádí na adresu mladíků Bedřich Ščerban.

Vzhledem k nezáviděníhodné situaci Karlových Varů, kdy jsou v tabulce na poslední čtrnácté příčce, se oba kluby dohodly na hráčské výměně. „Vnímám jejich současné postavení, vím, že se "chytají" všeho. Požádali nás proto o tento trejd. My jsme jim, přesto, že to nebylo původně takto domluvené, vyhověli,“ vysvětluje první muž Dukly s tím, že do Jihlavy může dorazit vedle Tomečka ještě jeden hráč. „To ale až podle potřeby našich trenérů. Budeme se o tom bavit příští týden během zápasové pauzy. Možná ale ani nebudeme nikoho dalšího potřebovat. Po zranění se vrací Flek, máme k dispozici Březinu či Malce,“ doplňuje Ščerban.

„S výměnou jsme souhlasili, byť to pro nás znamená určitou komplikaci. Musíme zabudovat nového hráče do sestavy a do našeho systému, ale vnímáme těžkou situaci Varů a chápeme to. Oni si od toho slibují, že jim do týmu přijdou kluci, kteří jsou na vítězné vlně, psychicky čistí, což může prospět i hráčům okolo,“ říká Bedřich Ščerban a jedním dechem dodává: „Není to ale tak, že bychom výměnou získali horší hráče, to v žádném případě. Jsou to hráči, kteří jsou na stejné úrovni. Teď přijdou do nového prostředí a to jim může psychicky pomoci a jejich výkon může jít nahoru,“ popisuje.

Nová akvizice se červenožlutém dresu představí už v 19. kole. „Vojta Tomeček nastoupí za Duklu už v sobotním zápase v Benátkách,“ prozrazuje závěrem Ščerban.