Mladší dorostenci se představí na domácím ledě, starší dorost i junioři jedou ven

19.01.2016 / Tomáš Lysý

Minulý týden měly mládežnické extraligové týmy Dukly na programu hned pět zápasů a všechny odehrály na svém ledě. Nyní budou o další body bojovat doma pouze mladší dorostenci, kteří v neděli přivítají nedalekého soupeře ze Žďáru nad Sázavou. Junioři cestují na sever Moravy, kde je čeká těžká dvojka v podobě Vítkovic a Třince. Také starší dorostenci, kterým se nadmíru daří, jedou týž směrem, nastoupí proti o záchranu bojující Porubě a na ledě jasně poslední Opavy.

Juniorka se střetne s dvěma týmy z prví pětky tabulky, které mají nejlepší obrany

Zápasem proti poslední Olomouci přerušili junioři sérii pěti zápasů, ve kterých nevyhráli a získali jen bod. Nad Morou vedli po dvou třetinách již o tři góly a výhru v pohodě udrželi. Jenže druhý den proti tabulkovému sousedu ze Zlína se jim tolik nedařilo. Jihlava sice dala rychle první gól, ovšem Zlín otočil zápas na 1:4 a domácí v závěru už jen jedním gólem zkorigovali stav. Nyní mají Jihlavští hodně těžké soupeře. V pátek 22. ledna v 17 hodin nastoupí na ledě pátých Vítkovic, o den později ve 12 hodin bude jejich soupeřem třetí Třinec. Po zápasech s těmito celky čeká červenožluté ještě dvanáct zápasů, z toho hned deset doma. Dukla je na 16. místě, stále tak drží poslední volnou vstupenku do play-off. Na sedmnáctý Litvínov má náskok tří bodů, na čtrnáctý Liberec čtyřbodovou ztrátu. Statistikám Jihlavy vládne Pavel Kousal (16+16) – nejlepší šutér a nejproduktivnější hráč.

Vítkovicím se v letošní sezoně daří parádně. Úvod sezony jim sice moc nevyšel, jenže nyní se vezou na vítězné vlně. V posledních šesti zápasech braly 18 bodů se skórem 35:9 a v předešlých dvanácti duelech padli Ostravané jen dvakrát, a to vždy s Chomutovem. Není se tak čemu divit, že Vítkovice stoupají v tabulce výše a aktuálně jim patří páté místo s 58 body. Navíc po Třinci mají druhou nejlepší obranu, inkasovaly jen dvaaosmdesátkrát. Nejlepším střelcem týmu je Dominik Kafka s 22 góly, týmovou produktivitu před ním vede o bod Tomáš Jáchym (10+23). Jihlava si musí dát pozor na Samuela Ollendera, který jí v předchozích dvou zápasech pokaždé nastřílel hattrick.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Vítkovice 1:2 pr., Jihlava – Vítkovice 3:4 pr. a Vítkovice – Jihlava 4:1.

Ještě lépe než Vítkovice si vedou junioři Třince. Také Ocelářům se úvod do sezony nepovedl, když prohráli první tři zápasy, ovšem v dalších třiatřiceti duelech padli pouze sedmkrát, což je parádní bilance. Minulý týden si Slezané dovezli tři body z ledu Karlových Varů a v Plzni vybojovali bod za nájezdovou prohru. Třinečtí jsou na druhém místě oprávněně, navíc mají nejlepší obranu ze všech, dostali jen 79 branek. Na vedoucí Spartu ztrácí Oceláři šest bodů. Jejich nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem je Michal Kovarčík (13+20), hned za ním je bratr Ondřej Kovarčík. Velice šikovná je i dvojice slovenských sourozenců Romanových.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Třinec 4:2, Třinec – Jihlava 6:3 a Jihlava – Třinec 0:2

Starší dorostenci válí, vyhráli čtyřikrát po sobě, nyní jedou na led posledních dvou týmů

Po domácí výhře nad Kladnem a rozprášení Českých Budějovic si starší dorostenci poradili i s dalšími dvěma týmy, které navíc bojují o čtvrté a poslední postupové místo tabulky. Důležité zápasy Dukla vyhrála. Nejprve rozstřílela Vsetín poměrem 7:2 a dobře to vypadalo i proti Havířovu. Jihlava vedla na začátku druhé třetiny 2:0, ovšem AZet v téže části srovnal. Ve 44. minutě vstřelil rozhodující gól Aleš Heinrich a vystřelil červenožlutým čtvrtou výhru za sebou, na které se 39 úspěšnými zákroky hodně podílel Jaroslav Juda. Na pátý a první nepostupový Vsetín má Dukla náskok již šestnácti bodů. Další by druhá Jihlava měla přidat i nyní. V pátek 22. ledna od 17 hodin poměří síly s o záchranu bojující Porubou, v sobotu 23. ledna ve 12:00 se střetne s beznadějně poslední Opavou. Nejvíce gólů má na kontě Vladimír Oščádal – dvacet, post nejproduktivnějších hráčů týmu zastávají Tomáš Mejzlík (10+18) a Aleš Heinrich (15+13).

VOKD Poruba bojuje o záchranu extraligy. Minulý pátek sice vyválčila dva body na ledě Kladna, ovšem poté v důležitém záchranářském souboji podlehla Českým Budějovicím, které jí tak utekly na deset bodů. Poruba, jenž je v tabulce předposlední (sestupují poslední dva celky), má aktuálně nejblíže k Letňanům, na které ztrácí sedm bodů. Vzhledem k tomu, že do konce základní části zbývá deset kol, potřebují Ostravští nutně bodovat. Nyní k tomu mají dobrý prostor, do konce ledna hrají všechny čtyři zápasy doma. Produktivitě a tabulce střelců vládne Vojtěch Střondala (16+17).
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava – Poruba 3:2 a Poruba – Jihlava 0:6 - oba dva zápasy byly také v rámci B-nadstavby.

Jestli Poruba ještě bojuje o záchranu, tak udržení Opavy by se rovnalo jednomu obrovskému zázraku. Slezan si loni postup do extraligy nezajistil, ve skupině o postup skončil až pátý a za vítěznou Třebíčí zaostal o 22 bodů. Jenže Opava se dohodla na výměně postupu právě s Třebíčí, jenž se pro nedostatek hráčů a nezaručenou konkurenceschopnost extraligy vzdala. Slezané však přílišnou hrozbu pro soupeře nepředstavují, během 34 zápasů zvítězili pouze dvakrát (jednou na nájezdy) a připsali si dvě porážky na nájezdy, což dává dohromady sedm bodů. V sedmi zápasech inkasovali více jak deset gólů, negativním rekordem je prohra ve Zlíně 1:18! Jasně nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem jej Marcel Fedor (25+11).
Vzájemné zápasy: Oba týmy se spolu naposled utkaly v sezoně 2008/09. Jihlava doma vyhrála 4:3 v prodloužení a na ledě soupeře podlehla poslední lednový den roku 2009 Opavě 3:5. Uděleno tehdy bylo 104 trestných minut.

Mladší dorost vyzve Žďár nad Sázavou

Minulý týden nastoupili mladší dorostenci Dukly proti Mladé Boleslavi, kterou přehráli poměrem 4:2. Jejich další zápas je na programu až po olympiádě dětí a mládeže, která probíhá právě ve třetím lednovém týdnu. Protože jejich soupeři z Motoru a Komety své zápasy nehráli, vyhoupla se Dukla na druhé místo tabulky se 42 body. Na třetí Kometu má náskok bodu, ovšem Brňané mají tři zápasy k dobru. Oproti tomu jihlavský deficit na Motor je pět bodů s tím, že Jihočeši mají o dva zápasy méně. Bez šancí na postup do play-off, jenž bude brát vítěz skupiny, ještě Jihlava rozhodně není. Musí však pravidelně sbírat body, a to již nyní - v neděli 24. ledna od 12 hodin doma proti Žďáru nad Sázavou. Nejvíce gólů, patnáct, mají na kontě Adam Najman a Jan Úlovec, produktivitě vládne Tomáš Vala (13+24). Jihlava má vůbec nejlepší obranu ze všech, inkasovala jen 64x.

Hlavním cílem svěřenců kouče Martina Sobotky je udržení se v soutěži a tuto hlavní metu si můžou hokejisté SKLH Ždáru nad Sázavou téměř odškrtnout. Na kontě mají totiž 27 bodů, což činí třináctibodový náskok na poslední Havlíčkův Brod. Právě poslední tým padá o soutěž níže, ve hře je pro oba týmy z Vysočiny ještě 33 bodů. Žďár však trápí koncovka, vstřelil jen 41 gólů, což je na 27 zápasů obrovsky málo. Ví to moc dobře i nejproduktivnější hráč týmu Jaromír Pytlík (8+15), stejně tak nejlepší střelec Žďáru, devítígólový Žan Primožič.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Žďár 8:1, Žďár – Jihlava 0:4, Jihlava – Žďár 4:3 sn. a Žďár – Jihlava 3:2.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga starších žáků A: Havlíčkův Brod – Jihlava, sobota 23. ledna od 13:15 a Přerov – Jihlava, 24. ledna od 13:30.
Liga starších žáků B: Jihlava – Chotěboř, sobota 23. ledna od 15:15.
Liga mladších žáků C: Havlíčkův Brod – Jihlava, sobota 23. ledna od 11:15 a Přerov – Jihlava, 24. ledna od 11:30.
Liga mladších žáků D: Jihlava – Chotěboř, sobota 23. ledna od 13:15.