Malí hráči Dukly a krasobruslařky znovu zavítali do oblíbené Lesní boudy

21.06.2016 / Tomáš Lysý

Výběr mládežnických hokejistů a krasobruslařek Dukly Jihlava po roce opět zavítal do nejvyšších českých hor. Na přelomu května a června se ve vyhledávaném resortu Pec pod Sněžkou, konkrétně na Lesní boudě, uskutečnil druhý ročník letního Sportovně vzdělávacího pobytu v přírodě. „Ukázalo se, že když mají děti vhodný program a baví se, tak mobily a moderní technologie nepotřebují,“ těší vedoucího sportovně vzdělávacího pobytu Jiřího Jungwirtha.

Myšlenka vzniku sportovně vzdělávacího pobytu v přírodě se zrodila loňský rok. Dukla Jihlava jej pořádá ve spolupráci se Základní školou Seifertova v Jihlavě. Škola v přírodě má letní a zimní turnus. V zimním období se jezdí do Pasek nad Jizerou, letní část probíhá na chatě Lesní bouda v Peci pod Sněžkou. V dopoledních hodinách mají malí účastníci vyučování s výhledem na nedotčenou horskou přírodu, odpoledne jsou na programu různé pohybové a zábavní aktivity. Kurz de facto splňuje metodu prvně práce (učení), poté zábava.

Hlavní myšlenkou sportovně vzdělávacích pobytů je spojit vyučování a pobyt v přírodě. Malí bruslaři během roku navštěvují zejména ledové plochy Horáckého zimního stadionu, školu a bydlí ve větším či menším městě. Několikadenní sportovně vzdělávací pobyt děti mnohému naučí a obohatí jej. Jsou na čerstvém vzduchu, mají více pohybu, učí se v krásném horském prostředí, ve volném čase si organizují vlastní hry, plní zábavné úkoly a zejména vydrží celý den bez telefonů, tabletů a moderních technologií. „Děti přijedou domů psychicky odpočatí. Mám z pobytu v přírodě osobně dobrý pocit. Všech pětasedmdesát dětí, které jsme letos na Lesní boudě měli, nám řekly, že by se sem za rok vrátily znovu. Proto má cenu, aby tato soustředění pokračovala,“ říká Jiří Jungwirth, vedoucí sportovně vzdělávacího pobytu.

Kdy vznikl nápad pořádat sportovně vzdělávací pobyty a jak tyto pobyty probíhají?
Loni jsme se shodli, že chceme dělat nějaké akce navíc mimo hokej. Jedná se o sportovně vzdělávací pobyty v přírodě. V zimě na běžkách v Pasekách nad Jizerou, v létě v Krkonoších na Lesní boudě. Letos probíhaly druhé ročníky obou kurzů. Děti mají denně dvě hodiny výuku a zbytek dne probíhá v přírodě na túrách, na hřišti, na loukách. Dbáme o tom, aby děti měly hodně pohybu, ale dáváme jim i volný prostor, aby se samy zabavily různými hrami. Hlavní princip je, aby byly děti v přírodě a psychicky si oddechly od ledu a od tréninku, který absolvují po celý rok.

Na děti tedy čeká nejprve učení a poté zábavní program?
Přesně tak. Prvně tzv. práce v podobě učení a pak zábava. Když je počasí optimální, tak mají dopoledne dvě hodiny výuky a odpoledne jsou v přírodě. Když víme, že třeba bude odpoledne pršet, tak program prohodíme.

Na Lesní boudě jste měli letos dva turnusy dětí. Můžete je blíže popsat?
První turnus byl pro děti Základní školy Seifertova Jihlava z druhé a třetí třídy a druhý pro čtvrtou a pátou třídu. Oba dva trvaly shodně čtyři dny. Prvního turnusu se zúčastnilo 43 dětí, druhého celkem 32 dětí. Polovina z nich byla i loni, takže věděly, do čeho jdou. Všichni děti byly spokojené, líbilo se jim to. Obě skupiny nachodily dohromady zhruba 50 kilometrů po horách a měly spoustu her, aktivit. Hlavní myšlenkou kurzu byly olympijské hry, které proběhnou v létě v brazilském Rio de Janeiru. V rámci pobytu v přírodě děti absolvovaly pět různých disciplín, při kterých měřily síly mezi sebou. Druháci, resp. třeťáci, čtvrťáci a páťáci mezi sebou a holky mezi sebou.

Většina dětí byla poprvé bez rodičů. Bylo pro ně těžké se s rodiči při odjezdu rozloučit a poté ještě těžší vrátit se z pobytu zpět domů?
Děti jsou různé. Některé se těší pryč, některé se loučí těžko. Na kurzu jim vždycky vezmeme mobilní telefony a večer kolem osmé hodiny jim je nakrátko půjčíme, aby si zavolaly domů a jejich rodiče se o ně nebály. Někomu je to jedno a telefon po celém dnu vůbec nepotřebuje, někdo se chce s rodiči podělit o zážitky. Někteří se na pobyt těší a zpátky domů se jim ani moc nechce.

Dokáží děti bez mobilních telefonů a tabletů během pobytu fungovat?
Ukázalo se, že když mají děti vhodný program a baví se, tak moderní technologie nepotřebují. Vydrží v přírodě a venku celý den bez mobilů a bez tabletů naprosto v pořádku.

Na pobyty jezdí učitelky z jihlavské Seifertovy Základní školy. Musí si brát dovolenou?
Učitelky si musely vzít ve škole neplacené volno. Škola jim vyšla vstříc v tom, že je uvolnila. Když to řeknu na rovinu, v částce, kterou rodiče za pobyt svého dítěte zaplatily, byla započítána i odměna pro učitelky. Ty zde byly proto, aby vyučovaly, a pomáhaly nám na túrách, pohybových aktivitách a vůbec s celým ostatním programem.

Měli jste pro děti připraven i nějaký večerní program?
Největší zájem byl o diskotéku. Kluci, kteří se pobytu zúčastnili i loni, věděli, do čeho jdou, a těšili se na ní. V prvním (mladším) turnusu byl poměr kluků a holek téměř půl na půl, takže diskotéky si děti užily. V druhém turnusu byla kluků výrazná většina, takže nebylo moc holek na výběr, ale vše se také podařilo. Pro děti jsme si připravili kvízy k olympiádě nebo ke Karlu IV., od jehož narození letos uplyne sedm set let. Děti si v těchto oblastech zopakovaly vědomosti. Pořádaly se i různé soutěže, které si děti vymyslely, či společenský program. Na řadu přišla také stezka odvahy, kterou jsme vlastně prolnuli s hledáním pokladů.

Od dětí máte kladnou odezvu. Jak letní pobyt v přírodě hodnotíte vy?
Mám z toho osobně dobrý pocit, protože všech pětasedmdesát dětí, které jsme tam letos měli, nám řekly, že by se sem vrátily příští rok znovu. Přijedou domů psychicky odpočatí.

Můžete popsat, z čeho sestává i zimní sportovně vzdělávací pobyt?
V Pasekách nám vychází majitel penzionu vstříc a hned za hotelem máme upravenou lyžařskou stopu, kolečko dlouhé 1,5 km na běžky. Po nějakých dvou dnech, kdy děti zvládnou základní techniku, vyrážíme do Polska, kde je speciální biatlonový areál s další krásnou trasou. Areál je podobný našemu Novému Městu na Moravě. Jedeme v nádherné přírodě a v upravené stopě na běžkách. Všichni to zvládnou, ujedou 15 – 20 kilometrů. Oproti letnímu kurzu je to zas něco jiného. Mám zkušenosti, že když jsou děti čtyři dny na běžkách, poté jdou na trénink a dále na zápas, tak na ledě fungují velice dobře.

Hodláte v těchto pobytech v nadále pokračovat, zejména když máte pozitivní zpětnou vazbu?
Má cenu, aby tato soustředění pokračovala. Pořád jsme závislí na rodičích, kteří je musí zaplatit. Ti se musí rozhodnout, zda dětem pobyt poskytnou a zaplatí. Pokud to tak bude, znovu sportovně vzdělávací pobyt v přírodě v Pasekách i na Lesní boudě vypíšeme.



„Závěrem bych velice rád poděkoval svým kolegům, paním učitelkám Dzurikové, Čápové, Musilové a Šťastné, paní trenérce Haferníkové a panu Finkovi za výborně odvedenou práci s dětmi při sportovně vzdělávacím pobytu v Krkonoších. Všichni přispěli velkou měrou ke zdařilé výpravě,“

Jiří Jungwirth
vedoucí Sportovně vzdělávacího pobytu

Čtěte také: Předchozí sportovně vzdělávací pobyty:

Léto 2016 pohledem rodiče

Zima 2016

Léto 2015

Zima 2015