Na Mezinárodní česko-finskou hokejovou školu pojede třiadvacet hráčů z Vysočiny, trenéři, rozhodčí a florbalisté

28.06.2016 / Tomáš Lysý

Mezinárodní česko-finská hokejová škola znovu po roce pomalu otevírá své dveře. V termínu 23. – 30. července 2016 budou finská města Pirkkala a Tampere hostit již šestý ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Třiadvacítka talentovaných hokejistů ročníku 2003 z pěti hokejových klubů Vysočiny se může těšit na hokejový kemp v zemi tisíců jezer. Finská strana nominovala stejný počet hráčů, nejen z oblasti Tampere, ale i ze vzdálenějších měst. Letos poprvé letí do Finska i český hokejový rozhodčí a čeští florbalisté.

Předešlé ročníky, přeměna z hokejové na sportovní školu

Vůbec první ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy se konal v roce 2011 v Jihlavě. O rok později zavítal projekt v rámci pravidelného střídání pořadatelství do jednoho z největších finských měst, Tampere. Jelikož byl česko-finský kemp oboustranně úspěšný, dohodli se organizátoři na jeho pokračování. Třetí ročník hostila opět Jihlava, ten následující znovu Finsko. Loňský jubilejní pátý ročník byl dosavadním vrcholem. Došlo k rozšíření akce o florbalisty a rozhodčí, o česko-finský kemp se začala zajímat i celostátní média (Česká televize). Prestiž akce rozhodně zvyšuje také fakt, že spousta bývalých účastníků se úspěšně prosazuje v mládežnických hokejových reprezentacích, v případě šestnáctiletého jihlavského gólmana Jakuba Škarka i v seniorském A-týmu Dukly.

Vzhledem k loňskému připojení florbalistů je letošní kemp druhým ročníkem Mezinárodní sportovní školy (International Sports School – ISS). Ten sestává z šestého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy (International Ice Hockey School – IIHS) a druhého ročníku Mezinárodní česko-finské florbalové školy (International Floorball School – IFS). Florbalisté letos letí do Finska vůbec poprvé, stejně jako český rozhodčí v rámci druhého ročníku Mezinárodního kempu rozhodčích.

Sledujte zde: IIHS 2016 na Facebooku

Dva česko-finské hojekové a florbalové týmy

Systém celého kempu je stále stejný. Třiadvacet českých a stejný počet finských hokejistů bude namíchán do dvou týmů, které dostaly název White Kings a Blue Emperors. Oba dva týmy jsou česko-finské. Polovinu týmu tvoří čeští hráči, druhou polovinu Finové. V praxi to znamená, že česko-finský tým bude hrát proti česko-finskému. Stejně tak tomu je i u florbalového kempu. Hlavním jazykem kempu je angličtina, mladíci proto dopředu dostanou k naučení základní slovíčka. Vedle svých sportovních dovedností tak budou zlepšovat i jazykové znalosti. Kemp má vedle sportovního hlediska i sociálně-kulturní význam. Hráči i realizační tým budou poznávat Finsko jako hostitelskou zemi a, stejně jako v předešlých ročnících, navazovat nová česko-finská přátelství.

Třiadvacítka českých hokejistů, nominovaných na letošní česko-finský kemp, sestává z třech gólmanů, osmi obránců a dvanácti útočníků. Ti jsou vybráni z pěti klubů Vysočiny – Dukly Jihlava, Horácké Slavie Třebíč, Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Chotěboře. „V rámci KCTM (Krajského centra talentované mládeže – pozn. aut.) připravujeme pro nejtalentovanější děti jednou za měsíc speciální kempy. Trenér, který má na starosti ročník, jenž jede na IIHS, dělá první nominaci hráčů. Sestavuje jí z hokejistů, které má celý rok pod dozorem a zná je,“ řekl již dříve jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Do nominace mohou promluvit také studijní výsledky mladých hokejistů a jejich přístup k hokeji a sportu jako takovému. Letošní kemp je určen pro hokejisty narozené roku 2003 a mladších.

Nominace českých hráčů:

Gólmani:
Daniel Král
Jakub Pazderka (oba BK Havlíčkův Brod)
Filip Maláč (HC Dukla Jihlava)

Obránci:
Tobias Adam
Marek Chvátal
David Moravec
Matyáš Sapík (všichni HC Dukla Jihlava)
Václav Macek (SKLH Žďár nad Sázavou)
Adolf Růžička (SK Horácká Slavia Třebíč)
Tomáš Slanař (HC Chotěboř)
Martin Zych (BK Havlíčkův Brod)

Útočníci:
Josef Dáňa
Vladislav Juřica
Tadeáš Holenda
Adam Rauš (všichni BK Havlíčkův Brod)
Marek Melenovský
Matouš Menšík
Daniel Pavelec
David Polodna (všichni HC Dukla Jihlava)
David Dolníček
Tadeáš Hrnčíř
Matěj Kravec (všichni SK Horácká Slavia Třebíč)
Samuel Pecka (SKLH Žďár nad Sázavou)

Mezi nominovanými hokejisty byl původně havlíčkobrodský útočník Filip Dymák, který se však kempu nemůže zúčastnit z důvodu nemoci. Celý tým ISS mu přeje brzké uzdravení.

Trenéři:

Pořádající země česko-finské školy organizuje celý program kempu, tzn. že zajistí i trenérské obsazení. Druhá strana naopak vyšle do pořádající země dva trenéry na tzv. stáž. V roce 2012 odletěl do Finska Martin Sobotka ze Ždáru nad Sázavou (od nové sezony trenér A-týmu Třebíče) a Roman Vondráček z Třebíče. Za další dva roky sledovala metody finských trenérů mladá dvojice koučů Jakub Venc (Havlíčkův Brod) a pelhřimovský Adam Vylíčil. Letos odlétá do Finska na zkušenou jihlavský trenér Karel Nekvasil a Jiří Šťourač z Velkého Meziříčí. Spolu s nimi pojede na sever Evropy také Jiří Jungwirth, trenér za Krajský svaz ledního hokeje Vysočina.

Rozhodčí:

Organizátoři česko-finského kempu oslovili loni Český svaz ledního hokeje (ČSLH), zda by měli zájem uspořádat podobný kemp v oblasti rozhodčích. Návrh se ČSLH zalíbil a do Jihlavy přijel finský rozhodčí Pekka Kemppinen, který absolvoval celý kemp a podílel se na řízení všech utkání. Protože první projekt Česko-finského kempu byl vyhodnocen jako úspěšný a užitečný, pokračuje se letos ve Finsku druhým ročníkem. Do Tampere byl vybrán Jiří Ondráček z Třebíče (mj. útočník jihlavské juniorky).

Zdravotník:

Letos poprvé cestuje s českou výpravou také zdravotník. Je jím Metoděj Renza, jenž zastával tuto funkci i na IIHS 2015. Jednadvacetiletý student lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze je držitelem záslužné medaile Kraje Vysočina za hrdinský čin. V říjnu roku 2013 prokázal obrovskou duchapřítomnost, když v jednom z jihlavských supermarketů jako jediný z nakupujících oživoval muže, který upadl do bezvědomí. Budoucí student medicíny nepřetržitě masíroval srdce seniora podle pokynu operátorky na telefonu až do příjezdu zdravotníků. Rychlá laická pomoc zachránila seniorovi život, po deseti dnech byl propuštěn z nemocnice domů. Za nesobeckou pomoc a záchranu lidského života přebral Metoděj Renza záslužnou medaili Kraje Vysočina I. Stupně.

PIRKKALAAN JÄÄHALLI OY. V překladu Zimní stadion Pirkkala ve dvacetitisícovém městě v bezprostřední blízkosti Tampere se stane od 23. do 30. července přechodným domovem šestačtyřiceti hokejistů a realizačního týmu šestého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2016. Foto: Tomáš Lysý

Nominace českých florbalistů:

Gólmani:
Libor Domkář (Havlíčkův Brod)
Radek Korba (PSKC Okříšky)

Obránci:
Marek Ješátko
Michal Šulc (oba Spartak Pelhřimov)
Radek Stránský
Tomáš Vácha (oba FBŠ Jihlava)
Patrik Polách (Bystřice nad Pernštejnem)
Martin Veselý (SK JeMoBu – Moravské Budějovice)

Útočníci:
Ondřej Hromádka
Pavel Rous (oba Hippos Žďár nad Sázavou)
Tomáš Dibelka
Václav Venzhöfer (oba Havlíčkův Brod)
Patrik Abaffy (SK JeMoBu – Moravské Budějovice)
Jakub Beneš (TJ Dačice)
Michal Dvořák (FBŠ Jihlava)
Lukáš Sevelda (SK Jemnice)
Petr Zajíček (Spartak Pelhřimov)

Čtěte také:

Mezinárodní hokejovou školu bude potřetí hostit Finsko. S hokejisty poprvé odlétají i florbalisté

Tisková zpráva: Mladí hokejisté a florbalisté z Vysočiny se chystají do Finska

Mezinárodní česko-finská sportovní škola nabírá na prestiži. Do Finska míří hokejisté, florbalisté, rozhodčí i početná skupina rodičů