Dukla má nominace v prvních reprezentačních kempech nové sezony, na srazy národních týmů pojede několik jihlavských zástupců

12.07.2016 / Tomáš Lysý

S nástupem prvního měsíce prázdnin začínají jak mládežnickým hokejovým reprezentacím, tak dospělé reprezentaci akce nové sezony. Dukla má zásluhou šestnáctiletého gólmana Jakuba Škarka zastoupení v A-týmu mužů, další mladík Lukáš Anděl byl nominován do U-20. O kategorii níže je náhradníkem gólman Josef Kořenář, v reprezentaci do 16 let figurují Ondřej Chaloupek, Adam Najman a jako náhradník Patrik Rašín. Na první akci ženské osmnáctky jede také Zuzana Martinů. Celý výčet končí nominací tří brankářů Dukly na soustředění mládežnických reprezentačních gólmanů.

Kandidáti reprezentačního A-týmu

Vůbec první akcí dospělé hokejové reprezentace je kemp mladých kandidátů reprezentace v Rokycanech (loni se tento kemp uskutečnil v Jihlavě). Akce se bude konat v termínu 27. – 29. července 2016 a účastní se jí celkem 25 hráčů. Mladí adepti národního dresu se představí novému trenéru Josefu Jandačovi a jeho asistentům Jiřímu Kalousovi a Jaroslavu Špačkovi, trenérovi brankářů Petru Jarošovi (trenér gólmanů Dukly Jihlava), videokouči Denisu Havlovi a kondičnímu trenérovi Michalu Hamršmídovi na čtyřech trénincích. Z pětadvacítky nominovaných hráčů je třiadvacet hokejistů z extraligy, jeden ze švýcarské nejvyšší soutěže a jednoho zástupce má i WSM Liga. Tím je Jakub Škarek, jenž se v loňské sezoně stal s kolegou Davidem Honzíkem statisticky nejlepším gólmanem základní části první ligy a oba dva pomohli červenožlutým k postupu do baráže. Více o nominaci Jakuba Škarka na kemp mladých kandidátů reprezentace čtěte zde.

Reprezentace do 20 let

Podobně jako mladí čeští účastníci šestého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy, také reprezentační dvacítka míří do země tisíce jezer. V termínu od 22. do 28. července se ve finském městě Vierumäki nedaleko Lahti uskuteční kemp reprezentační dvacítky. Mezi dvaadvaceti nominovanými hráči svěřenců Jakuba Petra a jeho asistenta, jihlavského kouče Petra Svobody, nechybí ani útočník Lukáš Anděl, po Jakubu Škarkovi nejmladší hokejista Áčka Dukly. Nejstarší mládežnická reprezentační kategorie ve Finsku odehraje 26. a 27. července dva přípravné zápasy s finským výběrem do dvaceti let. Vrcholem české reprezentace do dvaceti let je mistrovství světa juniorů v ledním hokeji, které se uskuteční od 26. prosince 2016 do 5. ledna 2017 v kanadských městech Montréal a Toronto. ČR bude ve skupině právě s Finskem a dále se Švédy, Dány a Švýcary.

Reprezentace do 19 let

Také reprezentace do 19 let míří k prvnímu kempu nové sezony do zahraničí. V termínu od 23. – 30. července 2016 čeká svěřence trenéra Jiřího Dopity soustředění v německých Drážďanech. Mezi dvaadvaceti nominovanými hráči není žádný hokejista Dukly, ale náhradním gólmanem pro tento kemp je jihlavský Josef Kořenář, jenž loni odchytal za červenožlutou juniorku nejvíce zápasů.

Reprezentace do 18 let

Výběr hráčů do osmnácti let, který čeká první vrchol nové sezony již na začátku srpna v podobě tradičního Ivan Hlinka Memorial Cupu, měl první akci na konci července. Od soboty 25. června do úterý 28. června se konal tréninkový kemp v Třemošné. V nominaci hlavního trenéra Václava Varadi, jehož asistentem je mj. trenér jihlavské juniorky Patrik Augusta, byl také jihlavský gólman Jakub Škarek.

Reprezentace do 16 let

I reprezentační šestnáctka má již úvodní akci nové sezony za sebou. V polovině června se na zimním stadionu v Třemošné uskutečnil čtyřdenní kemp, kterého se zúčastnilo třiadvacet hráčů. Mezi nominovanými hráči se hlavnímu trenérovi Jaroslavu Nedvědovi představil také jihlavský gólman Ondřej Chaloupek (foto vlevo), náhradníkem byl Adam Najman (foto uprostřed). Během čtyř dnů absolvovali hráči hned čtrnáct tréninkových jednotek na ledě a v rámci suché přípravy různá silová a kompenzační cvičení.

Na druhém kempu reprezentace do šestnácti let, který se bude také konat v Třemošné, již jihlavský útočník mladšího dorostu Adam Najman chybět nebude. Je totiž mezi třiadvacítkou nominovaných hráčů, které čeká čtyřdenní kemp v termínu 18. – 21. července 2016. Jedním z devíti náhradníků červencového soustředění je další hráč mladšího dorostu Dukly, obránce Patrik Rašín (foto vpravo).

Gólmani juniorských reprezentací

Rovná třicítka českých gólmanských nadějí míří na přípravný kemp do Třemošné, který proběhne od 17. do 21. července. Jedná se o kemp strážců svatyň juniorských reprezentací, tedy od U-16 do U-20. Jihlava má na této akci hned trojí zastoupení. V nejmladší kategorii se jedná o gólmana mladšího dorostu Ondřeje Chaloupka (foto vpravo) V nominaci U-18 figuruje Jakub Škarek (uprostřed) a o rok starší kategorie se týká Josefa Kořenáře (foto vlevo).

Reprezentace žen do 18 let

Ženskou reprezentaci do 18 let čeká v letošní sezoně vrchol s opravdu velkým V. Na začátku roku 2017 budou moci čeští fanoušci na vlastní oči vidět nejlepší český mládežnický hokej, protože Přerov a Zlín bude hostit mistrovství světa žen do 18 let. Česká republika se ve skupině B utká s Finskem, Švýcarskem a Japonskem a na šampionát by se ráda podívala také Zuzana Martinů hrající v obranných řadách jihlavského mladšího dorostu. Pozvánku na první akci nové sezony již dostala, předposlední červencový víkend se může těšit na dvoudenní kemp v Liberci.


TŘI KEMPY ZA MĚSÍC. Jakub Škarek, mj. účastník Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2012 a gólman, který loni v patnácti letech odchytal své první soutěžní utkání ve WSM Lize, je o "prázdninách" v jednom kole. V těchto dnech absolvuje kemp s Dominikem Hrachovinou, gólmanem Tappary Tampere z finské extraligy SM-Liiga, v polovině července jej čeká kemp gólmanů mládežnických reprezentací a na konci stejného měsíce byl nominován na soustředění mladých adeptů reprezentačního A-týmu ČR. Foto: Facebook Jakuba Škarka