Bylo příjemným přivítáním, že si zde mohu zatrénovat až do svého odletu, říká David Rittich, gólman organizace Calgary Flames

08.08.2016 / Tomáš Lysý

Z mateřské Dukly Jihlava až do NHL, nejlepší hokejové ligy světa. V poslední době se to povedlo obránci Davidu Musilovi, jenž se letos připravuje se svým bratrem Adamem Musilem s A-týmem Dukly na novou sezonu. O šanci zahrát si NHL usiluje také Jan Mandát, bronzový medailista extraligy staršího dorostu 2013. Dalším do party je gólman David Rittich, jenž nedávno jako nedraftovaný hráč podepsal smlouvu s Calgary Flames. „Účastnil jsem se Development kempu. Bylo to něco nového, ať už jde o hřiště, chování lidí či podmínek. Ale to se dalo čekat. Je to NHL, nejlepší liga na světě,“ říká jihlavský odchovanec, který je rád za možnost trénovat v Jihlavě až do svého odletu do zámoří.

Bez čtyř měsíců to bude již pět let. Psal se poslední mistrovský zápas roku 2011, když Dukla po vysoké prohře v Havlíčkově Brodě nastoupila doma proti ambicióznímu Chomutovu. V sestavě Jihlavy dostalo šanci několik juniorů, kteří hráli ve své extraligové soutěži velice dobře. Na zkušený tým Pirátů domácí mladíci nestačili a podlehli mu 2:6. Křest ohněm si odbyl tehdy devatenáctiletý gólman David Rittich a již v takto mladém věku potvrdil, že by na něm mohl jihlavský klub v budoucnosti stavět.

PREMIÉRA ZA ÁČKO. Svůj první zápas za dospělou Duklu Jihlava si David Rittich připsal před téměř pěti lety. V utkání proti silnému Chomutovu si tehdy připsal 23 úspěšných zákroků. Na fotografii pomáhá hlídat prostor před brankou Jiří Dobrovolný (vlevo). Foto: Zbyněk Zápotočný

O rok později již odchytal za Duklu téměř polovinu všech mistrovských zápasů, v ročníku 2013/2014 byl tehdy jednadvacetiletý gólman již jedničkou A-týmu. Poté přestoupil do Mladé Boleslavi, kde odchytal třiadvacet extraligových utkání a v první lize výrazně pomohl rodné Jihlavě během závěru základní části ke šňůře jedenácti výher v řadě i vyřazení Kladna v sedmizápasové čtvrtfinálové bitvě. Loňská sezona byla pro Davida Ritticha zlomová. V mladoboleslavském klubu si vybojoval post jedničky a svými výkony výrazně pomohl k historické cestě „Bolky“ do semifinále extraligy. Navíc se dostal i do kádru reprezentačního Áčka.

Letošní léto přišla nabídka, která se již nemusí opakovat. Jihlavského odchovance totiž oslovily Plameny z NHL, konkrétně klub Calgary Flames. David Rittich v tamním klubu již absolvoval první kemp, na kterém se sešli nováčci týmu, draftovaní hráči nebo mladí hokejisté, jenž loni působili ve farmářském týmu Stockton Heat, hrající American Hockey League. „Jednalo se o Development kemp. Bylo to pro mě něco nového, co se týče hřiště, chování lidí i podmínek. Ale dalo se to čekat. Jde o NHL a nebyla by to nejlepší liga na světě, kdyby tam prostě nebyl odskok,“ vysvětluje brzy čtyřiadvacetiletý gólman.

V současnosti se připravuje s A-týmem Dukly Jihlava, kde může využít rad a metod světově uznávaného trenéra gólmanů Petra Jaroše. Ten zároveň působí i u národního týmu. „Těšil jsem se na trénování s ním. Potkali jsme se už loni na reprezentačních srazech. Kontakt jsem s ním neztratil, ani když jsem byl v Boleslavi,“ povídá na adresu brankářského kouče David Rittich, jenž přiznává, co se mu honilo hlavou při návratu na Horácký zimní stadion. „Je to trošku nostalgie. Skoro rok a půl jsem tady na zimáku nebyl. Je to příjemné přivítání, že si tady můžu zatrénovat a být tady až do svého odletu,“ těší mladého gólmana, jenž se v Calgary, resp. ve Stocktonu může potkat i s dalšími českými hrči Michaelem Frolíkem, Ladislavem Šmídem, Jakubem Nakládalem či Danielem Přibylem.

Videorozhovor s Davidem Rittichem o trénování v Jihlavě a angažmá v Calgary Flames

Videorozhovor vznikal během dopoledního tréninku v den zápasu Dukly proti Olomouci. Autor videa: Tomáš Lysý

Odchovanci Dukly Jihlava a hráči působící v zámořských soutěžích

Jeho dědečkem byla legenda jihlavského a československého hokeje Jaroslav Holík, strýcem je Bobby Holík, další slavný jihlavský odchovanec, jenž v NHL odehrál téměř 1500 zápasů, a prastrýcem legendární Jiří Holík. Za tatínka má dalšího velikána, bývalého nesmlouvavého beka Františka Musila. To pak hokej musíte mít v genech. Řeč je o obránci Davidu Musilovi, jenž za A-tým Dukly nastoupil již v patnácti letech a v sezoně 2008/2009 odehrál čtrnáct zápasů. Poté se vydal do zámoří, kde si ve Western Hockey League (WHL) klestil cestičku do slavné NHL. Povedlo se, v ročníku 2014/2015 si připsal za Edmonton Oilers čtyři zápasy s bilancí dvou asistencí. Loňskou sezonu nastupoval v American Hockey League za Bakersfield Condors, letos se s A-týmem Dukly připravuje na novou sezonu, ve které si přeje vybojovat si místo v A-týmu Edmontonu Oilers.

A připravuje se spolu se svým mladším bratrem Adamem Musilem, jenž přijal kanadské občanství a reprezentuje zemi javorového listu. V loňské sezoně patřil k tahounům týmu Red Deer Rebels, který vypadl ve WHL v semifinále. Devatenáctiletý forvard si připsal v 83 zápasech celkem 53 bodů. Na svojí šanci v NHL čeká, draftován byl v roce 2015 ve čtvrtém kole organizací St. Louis Blues, celkově jako čtyřiadevadesátý. V Dukle naposled působil v sezoně 2008/2009, kdy hrál za sedmou a osmou třídu. Tehdy měl průměr téměř gólu a dvou bodů na zápas.

Příležitost zahrát si NHL vyhlíží také Jan Mandát. Lídr staršího dorostu ročníku 2012/2013, ve kterém Dukla získala bronzové medaile, hrál předchozí tři sezony Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) za týmy Victoriaville Tigres a Val-d’Or Foreurs. V obou zastával funkci asistenta kapitána. Přestože dvacetiletý útočník nebyl draftován, podepsal zkraje června smlouvu v Albany Devils, farmářském týmu New Jersey Devils, za který loni nastupovali např. Vojtěch Mozík nebo Pavel Zacha. Odchovanec jihlavského hokeje, který v „bronzové“ dorostenecké sezoně stihl dát i jeden gól za A-tým, se zúčastnil v polovině července kempu New Jersey Devils.